Det er uten tvil lett å lykkes med vannbakkels hvis man bare er nøyaktig med målene.

I Norge hadde vannbakkels sitt høydepunkt på 1980-tallet. I sitt hjemland Frankrike er den derimot like populær som den alltid har vært. Mot en klassiker som vannbakkels, må cupcakes, cakepops og andre forbigående motefenomener gi tapt.

Over Atlanteren

Vannbakkels har også tatt seg turen over Atlanterhavet. Både i Nord— og Sør-Amerika serveres en variant som heter churros, også kalt spanske smultringer. Dette er friterte stenger av vannbakkels som rulles i kanel og sukker og som gjerne serveres med en fyldig sjokoladesaus til å dyppe i. Det er ikke lenge siden jeg selv oppdaget denne friterte lille herligheten, og det var kjærlighet ved første bit.

Vær nøyaktig med oppmåling av ingredienser. Foto: Magnus Wintersborg

Vannbakkels skiller seg fra det meste av annet bakverk ved at deigen kokes før eggene blandes inn. Eller er det i det hele tatt en deig? Det er kun filosofiske forskjeller som skiller deigen fra en røre. Den store forskjellen ser du først når bakverket settes inn i ovnen og gjør sin fantastiske transformasjon fra deig/røre til luftige puter du kan fylle med akkurat hva du vil av luftige kremer og mousser.

Vær nøyaktig

Det kreves ikke noe spesielt utstyr heller for å lage vannbakkels. En sprøytepose er greit å ha, men en helt vanlig brødpose kan også gjøre nytten. Om du har vært nøyaktig med målene, vil du lykkes. Men nøyaktighet må til.

På fransk heter vannbakkels pâte à choux. Blant de meste kjente utgavene er profiteroles: vannbakkels fylt med vaniljekrem og toppet med enten sjokoladeglasur eller melisdryss. Eclair er storebroren til profiteroles. Disse er avlange, og har plass til enda mer krem.

Franskinspirert og lekkert. Foto: Magnus Wintersborg

Når man arrangerer bryllup i Frankrike, har ofte vannbakkels en sentral rolle på kakebordet. Da har vannbakkelsen form som et fantastisk bakverk som heter Croquembouche. Navnet betyr «å knase i munnen» og kommer av karamellen som brukes for å lime sammen en hel haug med fylte vannbakkels til et tårn som igjen pyntes med karamell. Jeg skal ta for meg hele denne herligheten når det nærmer seg bryllups— og konfirmasjonssesongen til våren.

Det er mange muligheter med vannbakkels. Jeg viser i dag noen veldig elegante svaner med vannbakkelsdeig fylt med krem som er overraskende enkle å lage.