GODE RÅVARER: Sopp er godt om høsten. Foto: Torstein Øen
iselinn godskesen 15.jpg Foto: Torstein Øen

Maria Iselinn Godskesen Sandøy synger i rockebandet Adundas og er avhengig av musikk når hun lager mat. Bli med hjem til henne og smak på helgens høstsonate.

Høstbladene fyker i vinden og ettermiddagshimmelen henger blygrå over land og folk. Alt som minner om sensommer er definitivt forbi. Selv vepsen er forsvunnet. Nå er det tid for lammegryte, karamelliserte epler og flakkende flammer fra kubbelysene.

Sult og gode minner

- Jeg tenker lam, sopp og epler når det er høst. Og hører på det meste når jeg kokkelerer, mye Edith Piaf! Kjøkkenet er mitt sted, gjerne med høy musikk mens jeg kutter, hakker, steker og koker, sier Maria Iselinn Godskesen Sandøy. Og smaker på fylt sopp og eplepannacotta. Foto: Torstein Øen

— Eller rock og varm kakao når det bøtter ned. Og jeg kjører gjerne jazz med langsomlaget løksuppe, sier Maria Iselinn Godskesen Sandøy (29). Det lukter fransk restaurant fra kjøkkenet på Rykene, midtveis mellom Arendal og Grimstad. Lammet som har småkokt i rødvin i flere timer, sender ut en duft som vekker sult og gode minner.Iselinn finner fram parmesan og kommenterer at det er uvant å lage mat uten musikk. Stillheten i anledning vårt besøk, fyller den syngende kokken med å tenke høyt rundt mat og musikk. To sider av livet hun ikke klarer seg uten.

— Stemning er utrolig viktig for meg. Musikk er en stemningsskaper og det er nok derfor jeg har anlegget på full guffe når jeg jobber på kjøkkenet.

Rykende New York

Vokalisten i bandet Adundas har butikkfagbrev og jobbet flere år i matbutikk. Nå driver hun egen butikk på nettet, sammen med venninnen Grethe Baug som bor i New York. De kjenner hverandre fra Arendal Dramatiske Selskap og deler foruten lidenskap for teater og musikk, en stor pasjon for mat og kjøkkenutstyr. Derav butikknavnet Passio.no som de startet for et år siden.

— Da bodde Grethe i London, nå bor hun i New York. Så det er internasjonal schwung over sjappa vår, smiler Iselinn. Som var i New York med mor og lillebror for en stund siden og levde i sammenhengende henrykkelse i to uker.

— Den ene dagen spiste vi brasiliansk og japansk neste. Indisk, fransk og kreolsk. Et vanvittig utvalg. Som å få verden inn gjennom smakssansene.

Gehør for mat og musikk

Iselinn har hengt på kjøkkenet siden hun var barn:

— Jeg var ikke gammel da jeg fikk det lange håret mitt i miksmasteren. Jeg var jo så interessert i å se hva som skjedde med kakedeigen! Det var dødsvondt og jeg husker det ble oppstandelse, men det tok aldri fra meg matgleden. Mamma er god på tradisjonsmat, og så var det danske onkel Aksel som var kokk og konditor og født i en slakterfamilie i Ålborg. Nå er han 83 og inspirerer meg fortsatt. Øve, øve, øve, det er eneste veien til å lage god mat, siterer matbloggeren som har delt oppskrifter og matbegeistring på The mess I make.

Musikkgleden har hun også hatt lenge. Høyst sannsynlig siden fosterstadiet.

— Mamma lagde en sang for hver av ungene allerede mens vi lå i magen. Og sang mens hun gikk gravid med oss alle fire.

Mat på Youtube

Iselinn kjøper ikke kokebøker lenger. Det er YouTube som er greia.

— Sykt gøy, sier hun og forteller om alt hun lærer av morsomme kokker via en videosnutt. Alt fra å lage nougat og marengs til pannacotta.

Hun lager egne krydderblandinger og eksperimenterer alltid etter å ha fulgt en oppskrift første gang. Foccaciaen som ligger på kjøkkenbenken og svulmer i all sin velduft er derimot egenkomponert. Fylt med soltørka tomater og overdrysset med parmesan. Klar til servering i en rød hjerteform. Alt som kan glede sansene er verdt å ta i bruk. Og step one er musikk! Iselinn hører på Katzenjammer, Flight of the Conchords, Miles Davis og Helen Kane.

— Cecilia Bartoli elsker jeg å høre på når jeg lager italiensk mat, som jeg gjør mye nå på høsten. Men når grillsesongen er i gang er det deilig med rock! Alt fra Cream til Nine Inch Nails! Sånn at du får rockeskuldra i gang over grytene.

Med omhu pensler hun portobellosoppen med balsamicokrem, har i ricottaosten og drysser parmesan, persille og sitronskall over. Og setter godsakene på bakepapir og inn i varm ovn.

— Dette er sånn mat som gjør at folk tror du er flink utenom det vanlige. Det smaker gourmetgodt hvis du skjønner, men er så enkelt å lage at du ikke tror det før du gjør det!

Vil du vite mer?

Iselinns lørdagsmiddag med smak av høst:

NAM-NAM: Grytelam som bader i vin. Foto: Torstein Øen

Grytelam som bader i vin

  • Lammestek av lår uten ben

  • 3 gulrøtter

  • 3 selleristenger

  • 1 løk

  • 4 fedd hvitløk

  • 1 pose tørket stensopp (fåes kjøpt i de fleste Meny butikkene)

  • 2 kvister frisk rosmarin

  • 4 kvister frisk timian

  • 5 dl rødvin

  • 1 boks hakkede tomater

  • Hvetemel

  • Olivenolje

  • Salt

  • Pepper

  • 1-2 dl sølvløk

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 160 C. Kok opp 5 dl vann, sett til side og ha i stensoppen for trekking. Gni steika godt inn med salt og pepper. Strø og gni den inn med hvetemel. Brun steika godt på sterk varme i litt olivenolje i en gryte som kan i stekeovnen. Ta ut steika og legg til side. Slå varmen ned på medium. I samme gryte har du i litt mer olivenolje, terninger av løk, terninger av selleristenger og litt større biter med gulrøtter. Salt og pepre. Stek grønnsakene i ca fire minutter før du legger steika over igjen. Ha i rødvinen, soppen pluss soppkraften, de hakkede tomatene, rosmarinen og timianen og dytt alt godt ned i væsken. Putt på lokket og sett inn i ovnen i to timer. Snu steika halvveis i steketiden. Ta gryta ut av ovnen, snu steika igjen og la den småkoke uten lokk på medium varme i 30 minutter til. Ha i sølvløken ca 20 minutter før steketiden er over. Smak sausen til med salt og pepper. Server gjerne med hjemmelaget potetmos eller bare foccacia som er godt å dyppe i den kraftige sausen.

Pannacotta med epletopping – herlig høstdessert

PANNACOTTA: Smakseksplosjon. Foto: Torstein Øen
  • 5 dl kremfløte

  • 1 vaniljestang

  • 150 g sukker

  • 3 gelatinplater

  • 2 norske epler

  • 2-3 dl vann

  • 1 ss maisenna rørt ut i litt vann

  • 1 ts kanel til dryssing

  • 4 ss brunsukker

  • 1 ts usaltet smør

Slik gjør du: Legg gelatinplatene i iskaldt vann i 15 minutter. Ha fløten i en gryte på medium varme. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha både frøene og vaniljestangen i fløten sammen med sukkeret. Rør ut sukkeret og la det småkoke (ikke koke!) et minutts tid før du setter til side med lokk på i 15 minutter. Deretter fjerne rdu vaniljestanga fra fløten og har i den myke gelatinen. Pass godt påat all gelatinen blir rørt ut mens du varmer opp fløten til den småkoker igjen. Når all gelatinen er oppløst heller du fløten i det du vil servere i, eller i former. La stå i kjøleskapet i minst 5 timer, helst over natten.

Skrell begge eplene, fjern skrotten og del det ene i store terninger og det andre i miniatyrterninger. Ha de store epleterningene i en liten gryte med vannet. La eplebitene koke i noen minutter før dumoser dem med en potetmoser til en fin masse. Ha massen i en fin sil og pass på å få presse ut alt du klarer av saften. Ha eplesaften tilbake i gryta og kok opp. Ha i litt og litt av maisennablandingen (det er ikke sikkert du trenger alt) mens du rører godt til saften tykner litt og tilsett 1 ss kanel. Sett til avkjølning.Dryss godt med kanel over miniatyrepleterningene og ha dem i en liten gryte på svak varme. Tilsett brunsukkeret og en teskje med usaltet smør, vend forsiktig om til eplebitene er karamellisert. Sett til avkjøling.

Når pannacottaen er klar kan du pynte som du vil med epletoppingen og servere. Pannacottaen kan også serveres med epletoppingen når den fortsatt er litt lun hvis du foretrekker det.

Ovnsbakt sopp med ricotta – godt som forrett eller tapas

Ovnsbakt sopp med ricotta Foto: Torstein Øen
  • 10 aromasopp/brun sjampinjong

  • salt

  • pepper

  • olivenolje

  • 2,5 dl ricotta

  • 3 ss frisk hakket persille

  • Balsamicodressing/krem

  • Finrevet parmesan

  • 2 ts finrevet sitronskall

  • Strøkavring

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 C. Bland sammen ricotta, persille, sitronskall, 1 ts pepper, 1/2 ts salt,3 ss revet parmesan. Hul ut soppen ved å fjerne stilk og sporer forsiktig med en teskje. Vend dem forsiktig med litt olje og krydre lett med salt og pepper.Sett på brett med bakepapir med hatten ned. Kan være lurt å ha olje på bakepapiret så soppen ikke fester seg. Drypp noen dråper balsamicodressing i hulrommet på hver sopp og fyll til med ricottablandingen. Strø litt strøkavring over hver sopp og deretter finrevet parmesan. Drypp litt olivenolje på toppen helt til slutt. Sett inn i midten av ovnen i ca 20 minutter. Vent 10 minutter før du serverer. Du kan glede deg til en smakseksplosjon i munnen.

Beste matminne: Første ordentlige kvelden i New York. Jeg, lillebror og mamma endte opp på den nærmeste restauranten, Tulsi i 46th street. Fantastisk blanding av trendy og eksotisk! Kan ikke sammenlignes med noen annen indisk jeg har vært i. Fantastiske dufter og kelneren informerte stolt om råvarene de brukte og fortalte litt om kokken. Det var en helt fantastisk kveld, og det beste måltidet jeg noen gang har smakt. Vi skrøt så voldsomt at kokken kom ut og hilste på oss og fortalte at bestekompisen bodde i Oslo.

Verste matoppevelse:

Må dessverre innrømme at det var min egen! Haha! Lagde en fiskewok for mange år siden og brukte en pakke frossen blandingsfisk som skulle være spesielt til wok. Det smakte så ekstremdårlig at det var flaut – for selvfølgelig hadde jeg gjester. Gjester av det høflige slaget som prøvde å påstå at det ikke var så gærnt! Men det var ikke mye protester da jeg tvang tallerkenene deres inn på kjøkkenet igjen.

Må ha på kjøkkenet:

Musikk! Men sånn mer praktisk sett er jeg en sucker etter kjøkkenutstyr som gjør livet enklere.