Hvis du skal sammenligne gulroten med en kollega, så må det kanskje bli gamle Jensen oppe i tredje etasje. Hver dag sitter han der på kontoret, innerst i gangen. Han gjør ikke særlig mye vesen av seg, verken i kantinen, på julebordet eller når prisen for årets medarbeider skal deles ut.

Men Jensen er ikke en mindre viktig medarbeider av den grunn. Vi trenger noe stabilt i hverdagen som alltid er der, som kan brukes til det meste og som aldri svikter.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Der har du Jensen. Og der har du gulroten.

Gulroten er rotgrønnsaken som stort sett alltid står på ingredienslisten når man skal lage gryterett eller kraft. Den brukes stort sett over hele verden og er like naturlig i kinesernes vårruller som den er i amerikanernes gulrotkake.

Smaken til gulroten er karakteristisk, men samtidig ikke like dominerende som for eksempel løk eller hvitløk, eller andre grønnsaker som gulroten ofte brukes sammen med.

Men det finnes mange varianter av gulrot som varierer både i smak, farge og sukkerinnhold. Felles for de fleste som selges i Norge er at de har et litt søtlig preg, samtidig som man aldri er i tvil om at den er en grønnsak og ikke en frukt.

VEGETARIANER? Prøv gulrotkarbonader. Kan serveres akkurat som vanlige karbonader. Foto: Magnus Wintersborg

Gulrotkarbonader

Jeg var vegetarianer i flere år, og dette var en favoritt. Det at de blir kalt for gulrotkarbonader beskriver formen mer enn smaken. Bortsett fra det kan de serveres akkurat som vanlige karbonader.

500 g gulrot, skrelt og raspet

1 gul løk, finkuttet

1 dl havregryn

1 dl rasp (kavring)

3 egg

Olje (til steking)

salt og pepper

Stek gulrøtter og løk sammen i olje på middels sterk varme til de bli myke, ca. 10— 15 minutter. Hell blandingen over i en bolle og bland i resten av ingrediensene. Rør om til en jevn masse. La blandingen stå i 30- 40 minutter, slik at den setter seg. Lag boller i karbonadestørrelse av deigen og stek på middels varme i 4- 5 minutter på hver siden. Vi fikk alltid servert karbonadene sammen med kokte poteter og smørsaus, men du kan sikkert finne på noe enda bedre!

VIKTIG: Den gjør kanskje ikke så mye av seg, men er en stabil, god og sunn venn i hverdagen. Foto: Kati Molin

Sin klare oransje farge har gulroten fra betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen vår. Vår kjære gulrot er også stappfull av fiber, så den påvirker fordøyelsen og vår generelle helse på en veldig god måte. Åh, jeg bare elsker når noe jeg liker, også er sunt i tillegg.

Salt og pepper er er de mest trofaste følgesvennene til gulroten her i Norge. Men den er en grønnsak som i aller høyeste grad trives godt sammen med annet krydder.

Den milde, runde smaken gjør at den alltid er fast følge til kylling og fisk her i huset, men sødmen i gulroten gjør at den også blir veldig glad i selskap med litt vanilje. Prøv å steke gulrot i litt smør og vanilje neste gang du skal servere hvit fisk — magisk.

PRØV Å GRILLE: Grillet og røykt gulrot er kjempegodt som tilbehør til både fisk og kjøtt. Foto: Magnus Wintersborg

Grillet og røykt gulrot

Dette passer kjempegodt som tilbehør til både fisk og kjøtt. Ha litt trespon sammen med grillkullet og varm opp grillen til ca. 150 grader.

Pensle gulrøttene med litt olje og krydre dem med salt og pepper. Ha på grillen i 15-20 minutter. Snu med jevne mellomrom. Det gjør ingenting at de blir litt svarte som på bildet, men husk å grillet dem på lav varme og la dem blir møre før du tar dem av grillen.

Hvis du ikke har tatt ut grillen ennå, kan du også gjør dette i stekeovnen. Da baker du dem på varmluft på 170 grader i 15 minutter. Snu en gang eller to i løpet av steketiden.

SUNT OG GODT: Bland gulrøtter i juicen og få et ekstra vitaminkick. Foto: Magnus Wintersborg

Andre krydder som passer godt til gulrot er kanel, karri, koriander, basilikum og kjørvel.

En av de sterkeste mattrendene for tiden er at vi blir mer og mer aktive grillere her i Norge og ikke minst at grillsesongen stadig utvides. For mange entusiaster markerer påsken starten på årets grillbonanza.

Selv griller jeg hele året, og de lange blikkene jeg fikk fra naboene da jeg stekte hamburgere på grillen under snøstormen i januar kommer jeg aldri til å glemme.

Og der det er ild, er det som regel også røyk. Og har du først smakt røykt og grillet gulrot kommer du aldri til å se deg tilbake. Ved å ha noen røykespon sammen med grillkullet kommer du til å løfte den ydmyke gulroten til nye høyder.