Å jobbe i en miljøorganisasjon i et lite land som Norge virker kanskje smått for en som vil utrette mye. Jeg mener, de globale klimatruslene er jo enorme og det er lite vi får gjort med dem om vi ikke får endret politikken i de største utslippslandene Kina og USA.

Ha! Så feil kan man ta.

vignett Nina Jensen3.jpg

Norge er kanskje et lite land, men vi har det ingen andre har: Vi har verdens største statlige investeringsfond. Det norske Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland (SPU), forvalter ufattelige 6.000 milliarder kroner og har eierandel i over 8.000 selskaper over hele verden. Med det følger mye innflytelse og store muligheter.

Hvor det norske Oljefondet plasserer pengene, blir fulgt nøye med på. Det vakte for eksempel stor oppmerksomhet da fondet — blant annet etter press fra WWF - trakk sine investeringer fra det britiske oljeselskapet Soco International i 2013. Dette selskapet ville på tross av massive protester lete etter olje i Afrikas eldste nasjonalpark Virunga, der de siste fjellgorillaene lever, selv om det ville medføre enorme miljøødeleggelser. For oss som fulgte prosessen var det ingen tvil om at oljefondets salg av Soco-aksjer var et viktig bidrag til miljøseieren som fulgte: Kort tid etter at SPU trakk seg ut av Soco, erklærte Soco i fjor at de droppet planene om oljeboring i Virunga!

Soco-eksempelet var en maktdemonstrasjon fra myndighetsaktører, investorer og sivilsamfunn. Og det er en historie som bør inspirere til ytterligere kloke og riktige handlinger.

Det siste året har vi her i Norge fått en ny og svært etterlengtet debatt om hva Oljefondet skal investere i. Nå er det ikke gorillaer og unike naturskatter i Afrika vi diskuterer. Det er om verdens største statlige investeringsfond bør slutte å investere i fossil energi, som gir økt klimarisiko, og om pengene bør plasseres i fornybar energi.

Gjennom Oljefondet har nordmenn eierinteresser i 147 av verdens 200 mest karbonintensive selskaper. Per i dag har ikke Oljefondet mandat fra Stortinget til å ekskludere selskaper med negativ innvirkning på klima. En ekspertgruppe konkluderte før jul med at det er uklokt å svarteliste kullselskaper. Svært mange mener noe helt annet; - fra Barack Obama til ledende tenketanker og fondsforvaltere. Det er like lite bærekraftig økonomisk som miljømessig å plassere langsiktige investeringer i fossile energikilder som truer selve livsgrunnlaget på jordkloden.

Hvis bare 5 prosent av det norske oljefondets verdi er investert fornybart innen 2020, vil det bygge så mye ren produksjon av energi at det over tid kan erstatte utslipp fra fossil energi tilsvarende 81 ganger Norges samlede utslipp av CO2. Ved å investere målrettet i vindmøller og solenergiparker, kan norske sparepenger bidra til å endre verden - og samtidig tjene gode penger!

Denne våren skal Stortinget behandle den faste stortingsmeldingen om forvaltningen av Oljefondet. Det gir våre folkevalgte en gylden mulighet til å sørge for at pengene våre brukes til å sikre en trygg fremtid for alle. Fordi vi har fått en helt ny debatt og fordi stadig flere tunge aktører tar til orde for et grønt skifte, er jeg optimist. Oljefondet skal i teorien investeres i evigheten. Da sier det seg selv at det ikke lønner seg med investeringer som undergraver en bærekraftig utvikling.