(BERGENS TIDENDE): Denne helgen er Amy Lynn Tandberg (29) i Bergen for å arrangere en jentekveld utenom det vanlige.

– Jeg pleier å ha på meg noe pent undertøy. Gjerne med en kort, fin satengkåpe over. Det er litt for å sette stemningen også, sier Tandberg.

To store kofferter med utstyr var med på flyet fra Oslo. Hun har pakket med seg fjær, pisker, kubbelys og en mengde sexleketøy. Det som ikke fikk plass, havnet i håndbagasjen.

Siden 2021 har Tandberg jobbet deltid med å koordinere sexfester.

– Ideen var å ha et møtested for kvinner som ville utforske sin seksualitet uten menn til stede. Alle som ikke identifiserer seg som menn kan være med, sier hun.

Konseptet kalles Juicebox og ble startet i 2018 av Sofia Su. De har faste arrangementer i Oslo og Stavanger. Nå vil de se om det er interesse for sextreff i Bergen også.

– Jeg ønsker å starte en seksuell revolusjon i Norge, og skape frigjøring fra all skam som handler om kropp og seksualitet, forteller Su.

Sexolog og helsesykepleier Sara Roaldsand opplever at mange kvinner føler skam og usikkerhet rundt egen kropp.

– Det kan være befriende å være i et miljø der man ser kropper i alle størrelser og fasonger, og der alle aksepteres, sier hun.

Roaldsand råder folk til å tenke over hvorfor man eventuelt ønsker å være med på sextreff.

– Det er lurt å være åpen om man er med fordi man er nysgjerrig, eller fordi man er usikker på egen seksuelle orientering. Slik kan man forebygge at man strekker seg lenger enn det man er komfortabel med.

Ifølge Tandberg kan det være vanskelig for kvinner å finne et sted for å utforske seksualiteten fordi alternativet ofte er swingerklubber eller sextreff for folk som liker BDSM – rollespill basert på disiplin, dominans og underdanighet.

Hun forteller at det for det meste er kvinner som er med på deres treff, men også transpersoner og ikke-binære.

– Det er mange mammaer med små barn. Folk som kanskje har følt at de ikke har fått utforske noe særlig i ung voksen alder, eller som ikke har hatt åpent skeive venner. Og så en hel gjeng damer som er åpent lesbiske.

De møtes til alt fra toppløsdans (titty-techno), sauna-mingling og filmkvelder. Noen ganger prater de bare, om tema som egenkjærlighet, femininitet og seksualitet.

Amy Lynn arrangerer ett sextreff i måneden. Hun legger også til rette for «mingletreff», der man ikke har sex.

I Bergen skal 29-åringen arrangere treff for rundt 20 personer. Hun forteller at de vanligvis småprater litt over en alkoholfri velkomstdrink, før de setter seg i en sirkel.

– Vi har en lek der vi avslutter introen av oss selv med å si noe om hva vi tenner på. Er man enig, kan man klappe eller drikke, sier Tandberg.

For noen betyr det å fortelle om da de var forelsket i en lærer. Andre forteller om mer tabubelagte ting som de tenner på.

Tandberg mener at slike leker setter stemningen, og at det senker terskelen for å si noe man synes er litt skummelt.

Alt foregår i leiligheter eller hus, som de leier av folk som vet om og støtter konseptet, forteller Tandberg.

– Hvem som helst kan invitere hjem til seg for å ha sex. Det er noe helt annet å skape en setting der folk føler seg godt ivaretatt.

Første gang hun var på sexfest for kvinner, var hun med en kollega en desemberkveld for litt over fire år siden. 2018-versjonen av seg selv beskriver hun som usikker og påvirket av et stort kroppsfokus.

– På det første treffet opplevde jeg en så stor kjærlighet fra folk rundt meg. Jeg ville ha mer.

– Det har gitt meg bedre selvtillit, og fått meg til å jobbe med skammen.

Amy Lynn Tandberg opplevde at sexfestene ga henne «en selvtillitsboost».

Hun tror selvtilliten har kommet av å være rundt andre som ønsker det samme. 29-åringen beskriver det som et slags «søsterskap» der de kan slippe litt av skammen knyttet til kroppsbilde og seksualitet.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i det at vi som kvinner liksom ikke skal være så interesserte i sex. I hvert fall ikke utenfor partnerskapet og med andre enn menn.

Seksuell frigjøring handler om å ta eierskap til egen seksualitet, uten at skam skal være knyttet til det, mener hun.

– Det er viktig så lenge vi som damer går rundt og er engstelige for å bli stemplet som en unormal eller hyperseksuell person, fordi vi snakker åpent om sex. Det er liksom helt innafor å ha en one night stand med noen man har møtt på Tinder, men ikke å gå på sexfester?

Sara Roaldsand mener at seksualitet er flytende, men at vi som mennesker er opptatt av å sette hverandre i bås som heterofil, homofil eller bifil.

– Sannheten er ikke alltid like svart-hvitt. Hva man tenner på kan endre seg gjennom livet. Særlig hvis man er åpen for å utforske egen seksualitet og nytelsesspekter, sier sexologen.

– At en kvinne føler på seksuell spenning ovenfor en annen kvinne, trenger ikke å bety at hun må redefinere sin seksuelle orientering.

For Roaldsand fremstår sexklubben som en fordomsfri arena for utforskning av egen identitet og seksualitet.

Det er ikke noe krav om å ha en bestemt legning for å delta, og man trenger heller ikke å være singel.

Selv har Tandberg hatt mannlig kjæreste i mange år. Hun forteller at han ikke har noe imot at hun går på sexfest for kvinner.

– Han bærer den kofferten, holdt jeg på å si. Om vi trenger noe fra butikken mens vi holder på, går han gjerne og fikser det.

Gjengen i Juicebox møtes også til andre aktiviteter. Her er de på keramikkurs.

– Det ligger mange timer med arbeid bak et treff, sier Tandberg.

En billett til helgens arrangement koster 780 kroner. Det skal dekke utgifter til å leie leilighet, snacks, drikke og honorar til verten. Tandberg forteller at hun normalt sett får rundt 2000 kroner i honorar, og at hun ikke får lønn av Juicebox utover det.

– Ser du noe problematisk ved at det koster penger å delta, i og med at folk har sex der?

– Nei, for det er ingen som kjøper sex. Det er som en fest, og om deltakerne velger å ha sex der fordi stemningen er lagt opp til det, så er det opp til dem. Det hadde vært noe helt annet om man kunne kjøpe en tilleggsbillett for å ha sex med meg, understreker hun.

– Vi snakker om samtykke hele veien. Man kan gjerne utfordre seg selv, men om det ikke er et «hell yes», så er det et «absolutt ikke», sier Tandberg.

Det er viktig for dem at ingen sier ja til noe de ikke egentlig vil, for ikke å «ødelegge» stemningen. På treffene unngår de alt som innebærer at man kan ende opp i en situasjon der grenser blir uklare, forteller Tandberg.

Alkoholnivået holdes på et minimum.

– Det kan bli skummelt når det kommer til samtykke, fordi alkohol gjerne gjør oss rausere med egne grenser og mindre observante på andres grenser, sier Tandberg.

– Hvordan er sikkerheten for deltakerne med hensyn til kjønnssykdommer?

– Det er vanskelig å regulere at folk gjør det, men vi ber alle om å teste seg på forhånd. Vi setter generelt pris på at folk blir hjemme ved sykdom. Det handler om å ta vare på hverandre.

Selv tester hun seg en gang i måneden.

Inge Alexander Gjestvang er leder i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Han mener at det kan oppleves tryggere å være på steder med et kjent publikum og felles forventninger.

– Å finne trygge rom for å utforske egen seksualitet er utrolig viktig, sier han.

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang. Foto: Håkon Mosvold Larsen

FRI jobber for likestilling og mot diskriminering av personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Ifølge Gjestvang kan de ofte oppleve reaksjoner og sanksjoner fra majoritetsbefolkningen.

– Mange spør hvorfor man trenger skeive utesteder. Det handler om ha steder der man kjenner på å være «blant sine egne», og der man kan senke skuldrene.

– Vi hører om tilfeller der særlig lesbiske og bifile kvinner opplever å bli seksualisert på byen, for eksempel at de blir invitert med på trekant, sier FRI-lederen.

Han tror det kan være høyere terskel for at man opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på slike treff.

Amy Lynn Tandberg forteller at de fleste som kommer på sexfestene kan være nervøse i starten, men at de blir tryggere etter hvert.

– Jeg ser jo at de får en egen «glød» etter en fest, og at de som kommer flere ganger får det bedre med seg selv.

– Man har vært halvnaken eller kliss naken foran andre og bare mottatt kjærlighet. Det er noe med å stå i all sin prakt og ikke få noen kommentarer på strekkmerker, for stor eller for liten mage, sier hun.