I alle år er vi blitt fortalt at et lite glass rødvin av og til er godt for helsen. Og mange av oss jublet høyt – riktignok inni oss – da det ble kjent at små mengder mørk sjokolade også hadde en helsebringende effekt.

Verre er det med fritert mat. Der finnes det ingen formildende omstendigheter, ingen unnskyldninger. Til og med hvis man friterer brokkoli, gulrøtter eller andre grønnsaker, så det er ingen vei utenom: Fritert mat er ikke sunt på noe vis. Ikke nok med at det ikke er sunt, for mange er tanken på ha en 200 grader varm gryte med olje stående på kjøkken skremmende – du kan jo attpåtil brenne ned hele huset!

Hobbykokken_Fett nok_alternativ_06.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Som all annen nei-mat så dreier det seg her om mengde og hyppighet. Så hvis man bare klarer å vise måtehold, skal vi nok klare å utsette timen hos kardiologen enda noen år.

Men de få gangene vi drar ut frityrgryten synes jeg vi skal gjøre det med stil. Og da er det like godt å lære seg å gjøre det ordentlig, og få noen skikkelig gode oppskrifter med på kjøpet.

Det som gjør at mange vegrer seg for å gå inn i frityrens deilige og knasende sprø verden er, i alle fall i min vennekrets, den potensielle faren som ligger i å håndtere varm olje, og det faktum at olje faktisk kan selvantenne.

Under "Tips & triks" kan du lese om hvordan du friterer på en trygg måte. Og når det gjelder selvantenning er det i praksis umulig hvis du bruker et digitalt termometer og følger med når du holder på.

Hobbykokken_Fett nok_alternativ_10.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Fish & chips er en erkebritisk rett som selges på de fleste gatekjøkken i England. I likhet med sin amerikanske tremenning hamburgeren har den mistet glansen sin og det for de fleste forbundet med junkfood. Men hvis man gjør det ordentlig vil man få, på samme måte som når man går ordentlig inn for hamburgeren, et kjempegodt måltid man vil huske lenge. Få ting er bedre en den knallharde skorpen fra frityrrøren og den deilige myke fisken inni.

Donuts er nesten identiske med våre norske smultringer, bortsett fra at man aldri bruker hornsalt i amerikanske donuts og at en donut alltid er toppet med en eller annen form for glasur. Ekte smultringer stekes i smult, men det er ingen som blir sure på deg hvis du friterer en donut i en eller annen valgfri, nøytral olje.

Hobbykokken_Fett nok_alternativ_01.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Chips er det ikke mange som lager selv og det kan jeg i utgangspunktet godt forstå. Det er så mye god chips i Norge, men felles for dem alle er at det ikke er du som har bestemt hvordan de skal smake. Når du friterer selv kan du til og med gjør noe så vilt som å ha noen rotgrønnsaker i frityrgryten – persillerot, rødbeter, gulrøtter og gulbeter er blant de mange grønnsakene som gir deg en litt annen smak enn den vante poteten. Når chipsen er ferdig fritert kan du selv velge hvordan du krydrer dem. Vil du kanskje prøve litt karrikrydder? Eller hva med å bruke så mye chili at produsentene aldri ville turt å sende dem ut av fabrikken? Valget er ditt.