Det er ikke bare innen musikk eller kunst man har klassikere. Det finnes etter hvert en nærmest uendelig rekke av klassiske matretter både fra ut— og innland, men for min egen del tenker jeg ofte på supper når det gjelder matklassikere.

En god indikator på om matretter er populært, er om man finner det i butikkhyllene i form av poser eller ferdigmat. Når noe er poplært, vil industrien fort kaste seg på bølgen for å gjøre det "mer lettvint" for oss.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Raskt

Er det én ting som er raskt å lage, så er det nettopp supper. Forskjellen på hjemmelaget og posevarianten er enorm.

Det er mange grunner til at hjemmelaget blir best, men hovedgrunnen er selvsagt at du kan bestemme selv akkurat hvordan du vil ha det.

Fordelen med hjemmelagde supper er at de stort sett er lette å lage, og krever nesten ikke noe utstyr. Dessuten smaker de veldig godt. Og får du noe til overs er det lett å ta vare på restene og spise dem dagen etter. Faktisk er supper og gryteretter noe som ofte smaker best hvis man lager dem dagen før.

Potet- og løksuppe. Foto: Magnus Wintersborg

Selv om det er lett å lage suppe har jeg likevel noen tips for å få den best mulig:

Gode råvarer

Suppen smaker ikke bedre enn råvarene du har i den. Bruk litt ekstra tid i butikken for å finne gode råvarer.

Bruk god kraft. Det finnes etter hvert mye god kraft og buljong på markedet, men den beste lager du selv.

Tomatsuppe. Foto: Magnus Wintersborg

Kutt grønnsakene i ca. samme størrelse. Dette gjør man for å få lik koketid på hele suppen, det er ikke gøy å spise ihjelkokte og nesten rå grønnsaker i en og samme suppe.

Velg størrelse på grønnsakene etter koketid. Hvis en suppe skal koke lenge, er det best med ganske stor biter av grønnsakene. Hvis du skal lage en suppe i full fart, lønner det seg å kutte grønnsakene i mindre biter.

Det er utrolig vanskelig å velge favoritter når det gjelder supper, men jeg har uansett klart å velge tre av de suppene jeg alltid vender tilbake til: tomatsuppe, potet— og løksuppe og blomkålsuppe.

Blomkålsuppe. Foto: Magnus Wintersborg

Tomatsuppen er blitt fullstendig ødelagt av industrien, og det er veldig synd siden det i utgangspunktet er en suppe som smaker kjempegodt. Tomat har nemlig den fantastiske egenskapen at den smaker litt søtt og litt salt samtidig, og en tomatsuppe kan varieres i det uendelige.

Potet— og løksuppe . Hvis jeg måtte klare meg med bare én suppe et helt år, så hadde det nok blitt denne. Den myke potetsmaken passer fantastisk godt til den forholdsvis sterke løksmaken og hvis man bruker litt fløte eller crème fraîche som avrunding, blir den fantastisk godt. Denne suppen smaker dessuten minst like godt kald som varm.

Blomkålsuppe . Jeg må innrømme at jeg ikke lager blomkålsuppe slik som min bestemor lagde den. Etter hvert som man har brukt noen timer på kjøkkenet er det ikke fritt for man eksperimenterer litt og da har jeg funnet ut at blomkål, løk og karri er en litt rar, men kjempegod kombinasjon.

Jeg håper disse suppene faller i smak og at du blir inspirert til å lage dine egne supper utover høsten.