— Tenk at vi solgte tobakk på vårt eget sykehus! Det er pinlig at en 12 år gammel jente måtte få sykehuset til å ta til fornuft. Og det er pinlig at jeg ikke innså det selv, sier administrerende direktør for Sørlandet sykehus, Jan-Roger Olsen, i dag.

Han har akkurat møtt Karoline Myhra igjen, ti år etter at hun skrev brev til toppsjefen i sinne. Hun var på sykehuset og besøkte sin beste venninne, som var innlagt. Hun ble skrevet ut den dagen, så jentene skulle kjøpe is i kiosken.

Det er utrolig teit at dere selger røyk her.

Karoline Myhra

Men der oppdaget de at sykehuset solgte røyk også. Da Karoline kom hjem, skrev hun et brev i sinne til direktøren: «Bare se og tenk på de menneskene som blir lagt inn på sykehus fordi de røyker. Bare tenk at dere selger tobakk og røyk på et sykehus, og bruk det du brukte når du jobbet deg opp til den jobben som du har nå.«

- Utrolig teit

Sykehusdirektøren sier at han visste så altfor godt at det var to ting man selv kan gjøre for å ha bedre helse: Å ikke røyke. Og å spise sunt. Sykehuset hadde bare ikke tenkt på at de selv kunne bidra ved å ha en kiosk med sunne varer. Ikke før de fikk brevet fra Karoline. Da ble det sak i ledergruppa.

— Det er utrolig teit at dere selger røyk her, sa Karoline da hun møtte direktøren den gangen.

Og:

— Det er idiotisk å selge røyk på et sykehus når mange er der fordi de har røykt for mye.

Møttes ti år etter: – Jeg ba deg om å bruke hodet, sier Karoline Myhra til direktør Jan-Roger Olsen når de møtes igjen rundt samme bord på hans kontor på Sørlandet sykehus, ti år etter at hun sendte ham et brev og ha ham slutte å selge tobakk på sykehuset. Foto: Kjartan Bjelland

I dag er tobakken borte fra sykehuskioskens hyller. Saken om brevet og den illsinte 12-åringen kom på forsiden av Fædrelandsvennen.

— Det virket for selvmotsigende, og jeg ble opprørt. Jeg ba deg om å bruke hodet, sier Karoline Myhra til direktøren når de møtes hans kontor, ti år etter.

— Ja, du var direkte i din tale. Det var knallbra, altså, svarer Olsen og ler høyt.

Store endringer

Karolines brev førte med seg andre endringer også.

— Ja, du vet at brevet hadde stor effekt? Det resulterte i at vi så nærmere på kioskdriften. Kunne vi også innføre varer som var sunnere? Salat? Frukt? I dag kan heller ikke ansatte røyke på sykehusets område. Jeg sier ikke at alt dette skjedde på grunn av deg, men brevet ditt satte i gang økt bevissthet rundt dette, sier Olsen.

Vi hadde ikke tenkt på å slutte med tobakk, til tross for at det åpenbart var fornuftig.

Jan-Roger Olsen

— Ville sykehuset ha sluttet å selge tobakk uansett etter hvert?

— Nei, det var aldri et tema å slutte med det. Vi hadde ikke tenkt tanken engang. Noen ganger trenger man at noen kommer utenfra, med et helt annet ståsted. Vi hadde ikke tenkt på å slutte med tobakk, til tross for at det åpenbart var fornuftig, sier Olsen.

Røyk: - Vi hadde ikke tenkt tanken engang, sier Jan-Roger Olsen, som ikke hadde tenkt på å slutte å selge tobakk på sykehuset for ti år siden. Foto: Kjartan Bjelland

— Ta deg en tur rundt på sykehuset, se om du finner noe annet vi må forbedre, oppfordrer han.

Etter møtet gjør Karoline Myhra nettopp det. Sykehuskiosken inspiseres. Mye har skjedd på ti år, og tobakken er borte. Selv om man får kjøpt usunne varer som sjokolade og kake, er det et bredt utvalg i frukt og salat nå, samt laktosefrie og glutenfrie varer.

— Det finnes jo forbedringspotensial her, det er mye typisk sykehusmat. Men se, det er et godt utvalg av sunne sandwicher og frukt nå. Det er bra.

Mye har skjedd med Karoline også på de ti årene. I dag er hun 22 år, studerer medisin på tredje året i Poznan i Polen, og hun jobber i helsesektoren hver gang hun er hjemme i Kristiansand på ferie. Hun vil bli lege, kanskje barnelege.

I serien "Ti år etter" møter vi igjen mennesker vi skrev om i Fædrelandsvennen for ti år siden.I dag møter vi Karoline Myhra, som fikk sykehuset til å slutte å selge tobakk i sin egen kiosk. Foto: Kjartan Bjelland

— Helt fra jeg var liten har jeg visst at tobakk kan være farlig, og jeg har vært motstander av røyking. Jeg har hatt lyst til å bli lege siden da. Det har vært den store motivasjonen for å jobbe hardt på skolen, og det var vel også grunnen til at jeg reagerte så sterk på tobakksalget den gangen, sier Karoline.

Jeg syntes det var utrolig bra at meningene til en 12-åring jente ble tatt så seriøst.

Karoline Myhra

Hun forstår ikke helt at hun turte å sende brevet til sykehusdirektøren, som 12-åring.

— Men jeg har alltid vært en person med sterke meninger, noe jeg tror jeg har fra mine foreldre. De har vært gode rollemodeller og lært meg å stå for det jeg mener er rett, sier Karoline.

Glad hun ble tatt seriøst

Hun ba moren, som jobber på sykehuset, om å ta med brevet på jobb og levere det til direktøren, uten at moren visste noe om innholdet. Karoline ble overrasket da sykehusdirektøren ringte og ville møte henne.

— Jeg håpet vel bare at han ikke var følte seg støtt av brevet, sier Karoline.

røykestopp00006.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Hva tenker du om at brevet ditt fikk så store konsekvenser?

— Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte over hvor store konsekvensene var, men mest at jeg syntes det var utrolig bra at meningene til en 12-åring jente ble tatt så seriøst.

Og hva har skjedd siden artikkelen sto på trykk?

— Jeg er fremdeles opptatt av rettferdighet og at alle skal ha det greit, og det får jeg blant annet bidratt til i rollen min som elevrådsrepresentant på skolen.

Her er brevet Karoline Myhra sendte som 12-åring:

Til administrerende direktør Jan-Roger Olsen

Jeg heter Karoline Myhra og jeg er 12 år. Og jeg synes at det er utrolig teit at dere selger tobakk og røyk i kiosken på Sørlandet sykehus, når det er så mange pasienter som er lagt inn hos dere fordi de har røyket. Som for eksempel at de har kols eller andre farlige lungesykdommer. Det er tross alt kjempefarlig å røyke og du vet utrolig godt selv at folk dør av dette. Det er dumt nok at det produseres og selges røyk og tobakk i det hele tatt, for og så selge det i kiosken på et sykehus! Det synes jeg er fullstendig dumt og latterlig! Det burde ikke vært lov! Bare se og tenk på de menneskene som blir lagt inn på sykehus fordi de røyker. Bare tenk at dere selger tobakk og røyk på et sykehus, og bruk det du brukte når du jobbet deg opp til den jobben som du har nå.

Fra Karoline Myhra