På et lite rom på loftet, inneklemt mellom sofa, TV og hjemmekontor, er terrengsyklist Silje Katarina Holmsen i gang med dagens treningsøkt. Utenfor eneboligen snør det. Inne renner svetten. Akkurat nå sykler hun rundt på sydhavsøya Watopia. Og hun er langt fra alene.

I dette øyeblikket er totalt 36.000 syklister ute på sin virtuelle tur samme sted.

Som å sykle rundt i et landskap

For å holde syklingen ved like gjennom vinteren har syklister på alle nivåer lenge benyttet seg av en såkalt sykkelrulle, som kobles til sykkelen innendørs. For mange en kjedelig dyd av nødvendighet for å holde hjulene i gang, bokstavelig talt. Det å sitte på en rulle og glo i veggen fristet ikke Silje Katarina Holmsen. Så dukket det opp noe:

– Jeg fikk tips fra kjæresten min om at det er noe som heter Zwift, forteller hun.

Zwift er en av flere apper som har revolusjonert rulletreningen. Enkelt sagt er det et dataspill, hvor du kan sykle alene eller sammen med venner og delta i ritt. Koronapandemien har bidratt til at populariteten har skutt fart.

– Det er som å sykle rundt i et landskap, du blir nysgjerrig på hva som er rundt den svingen og over den toppen. Det appellerer til følelsen av fart og bevegelse og av at det er en slags historie.

Så langt har Holmsen tilbakelagt 17.000 km på rullen. Hun er også leder for et internasjonalt lag på spilleplattformen og medlem av Norges Cykleforbunds (NCF) grenutvalg for e-sport.

– I perioder har det tatt litt av og kanskje blitt litt mye, innrømmer hun.

Lett å trene strukturert – og for hardt

Men Holmsen er klar på at en virtuell verden ikke kan erstatte det å sykle under en blå himmel i frisk luft på en sti mellom trærne eller på en rolig landevei.

– Fordelen er at det er så lett å trene strukturert. Jeg vet at det finnes noen hardcore folk som saler opp syklene sine med piggdekk og sykler ute i slaps og is og på fatbike, men jeg har ikke det i meg. Jeg har dessuten astma og bør ikke trene hardt ute i kulden.

Mange av øktene på vinteren foregår derfor innendørs, og hun ser at denne formen for sykling treffer mange ulike grupper.

– Det har tatt helt av, spesielt internasjonalt. Det er mange mennesker som ikke har tilgang til den naturen og de veiene vi har, eller sliter med forurenset luft. Du har folk som er svaksynte, har angst, det er mange grunner til at sykling ikke er så tilgjengelig for alle.

Men rulletreningen kan fort belaste litt mer enn vanlig utendørstrening. Her finnes ingen nedoverbakker å hvile i.

– I tillegg arrangeres det svært mange virtuelle ritt, sikkert 100-talls hver dag, så man kan bli sugd inn i det og rett og slett sykle for mye, for hardt.

Følger utviklingen tett

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) arrangerte det første verdensmesterskapet i e-sport i desember 2020, der blant andre Edvald Boasson Hagen og flere andre nordmenn var med.

Norges Cykleforbund følger den rivende utviklingen av e-sporten tett.

– I det store og hele ser vi på det som en positiv aktivitet, men vi er også bevisst på utfordringer, sier generalsekretær Eystein Thue Stokstad.

Han forteller om de positive sidene: å kunne trene gjennom vinteren og tidsklemma og muligheten til å konkurrere og være en del av et fellesskap i en tid hvor fysiske møter er redusert til et minimum. Spillelementet appellerer også til mange, deriblant barn og unge. Her følger forbundet ekstra godt med.

– Barn tiltrekkes av det, fordi de er vant til å game. Vi er obs på en del faremomenter i Zwift, blant annet fokuset på watt og kilo. Hastigheten du har i spillet, er basert på hvor mye watt man tråkker i pedalene delt på kroppsvekt (kg). Vi er kritisk og klar over hva et overdrevet vektfokus kan føre med seg, og er i dialog med plattformen for å gjøre den mer barnevennlig, sier Stokstad.

Silje Holmsen har en roligere økt, men svetten siler likevel. En gulvvifte er helt nødvendig for å holde luftsirkulasjonen noelunde i gang.

Voksesmerter

Silje Katarina Holmsen nærmer seg slutten på økta og kjøler seg ned i brisen fra en vifte på gulvet.

Hun deler mange av tankene til generalsekretæren rundt e-sport.

– I Norge tror jeg det er en måte å holde sykkel i live på gjennom vinteren. Barn og ungdom synes også dette er gøy, men vi må passe på at det er i ordnede former. I Zwift er det mangel på tilpassede brukerflater for barn. Sykling har veldig vektfokus, vi må heller ha fokus på å sykle sammen og ha det gøy.

Hun forteller også om utfordringer knyttet til juks og manipulering av data, først og fremst i elitesegmentet.

– Det er blitt håndtert skrittvis etter hvert som man har oppdaget smutthullene. Det er en ung teknologi og litt voksesmerter rundt den, sier hun.

Tidvis kan det være godt å få en påminnelse om at det finnes en verden utenfor.

– Det hender kjæresten min kommer og sier «Nå går vi ut, og så går vi en tur på ski.»

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet?

Følg oss på Facebook og Instagram.