Selv dem som ikke er noe særlig til festmennesker til vanlig, sørger for å markere slutten av året på en skikkelig måte. Champagne og musserende vin forsvinner fra Vinmonopolets hyller på årets siste dager, samtidig som vi slår på stortrommen når det gjelder nyttårsmiddagen.

Ikke konservativt

I motsetning til julaften, er ikke nyttårsaften en kveld for de erkekonservative tradisjonene. Selv om kalkunen har fått et godt fotfeste og for lengst har tatt førsteplassen når det gjelder middag på nyttårsaften, så er man likevel ikke fullt så følsomme når det gjelder forandringer og nye retter som i resten av julehøytiden.

Lekkert på nyttårsbordet. Foto: Magnus Wintersborg

På dessertfronten er det fritt frem, og det er ofte den mange gruer seg til.

Derfor har jeg denne gangen laget tre ulike desserter av forskjellig vanskelighetsgrad. Alle smaker godt, men varierer ganske mye i arbeidsomfang. Ingen av dem er avskrekkende vanskelige, men som så mange andre ting i livet, er belønningen desto større hvis man må jobbe litt for det.

Luftig sjokolade

Sjokolade sabayonne er den elegante og luftige fetteren til sjokolademousse.

Den utmerker seg ved at den er lett å lage, samtidig som den smaker kjempegodt og har en fantastisk konsistens. Den tradisjonelle måten å lage sabayonne på er over et vannbad hvor man pisker sammen egg og sukker til det blir ganske stivt. Jeg har imidlertid valgt å lage det med en kokende sukkerlake som er enklere så lenge man har et kjøkkentermometer hjemme.

Sjokolade sabayonne Foto: Magnus Wintersborg

Sjokoladefondant er en porsjonsstekt sjokoladekake med flytende kjerne.

Fondant

Den er kjent som alle hobbykokkers skrekk og noe man som regel spiser på restaurant og ikke er dum nok til å prøve seg på hjemme. For noen år siden fant jeg endelig svaret på hvordan få det til hver gang, og svaret var utrolig enkelt. Ved å bruke former av aluminiumsfolie blir yttersiden av fondanten stekt så fort at midten holder seg flytende og man er garantert suksess, gang etter gang.

Baked Alaska Foto: Magnus Wintersborg

Baked Alaska er en av de store dessertklassikerne og er også en variant som mange gruer seg for å prøve.

Selv om opprinnelsen til selve desserten er litt uklar, er navnet en hyllest til den nye delstaten Alaska da USA i sin tid kjøpte området av Russland. Det er en spesiell dessert som kombinerer varme og kulde, da marengsen utenpå fungerer som et isolerende lag, og med den deilige isen i midten. Hvis du er villig til å bruke litt tid på desserten på årets siste dag, så er dette uten tvil en dessert som imponerer både på smak og utseende.

Godt nyttår!