I likhet med kraft, er også sausen blitt noe vi i økende grad har satt bort til industrien de senere årene. Da jeg vokste opp på 1980-tallet var det ikke mange ferdige sauser å se i butikkhyllene, og de få som fantes var som regel plassert langt bak i hyllene, nede til venstre, rett ved siden av dopapiret.

Men som med alt annet som er godt, vil industrien ha sin del av kaken. I dag finnes flerfoldige hyllemeter stappfulle med sauser i alle varianter – som ofte er kjønnsløse skygger av den opprinnelige sausen. En annen gang skal jeg tar for meg alle fordelene ved å lage maten sin selv, men akkurat denne gangen skal jeg bare nevne den beste grunnen for oss som er glad i god mat:

Det er deg selv som bestemmer smaken!

7085.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Hvilke sauser som er populære går også i trender. De siste årene har den nye nordiske retningen vist oss at sauser ikke trenger å være stappfulle av smør for å smake godt.

De klassiske: I Europa er det nok Frankrike som skal ha æren for å ha gitt oss de mest klassiske og mest brukte sausene. Fransk mat ligger mitt hjerte nært og her i huset er det en klassisk rødvinssaus som går mest igjen. Med en god kjøttkraft, litt rødvin og gode råvarer kommer du veldig langt med forholdsvis liten innsats. Og den kan varieres i det uendelige.

Emulsjonssauser: En emulsjon er når vi prøver å få to ting sammen som egentlig ikke har lyst, litt som da det skulle dannes regjering etter høstens stortingsvalg. Naturen har gitt oss et stoff som heter lecitin, som blant annet finnes i eggeplommer og det er derfor vi alltid finner eggeplommer i majones. Majones ha en lei tendens til å skille seg på de mest ubeleilige tidspunkt, men med en stavmikser og noen enkle triks, kan du være sikker på at det aldri går galt igjen.

Dessertsauser: Jeg er vokst opp med dem, og det har helt sikkert du også: den lysebrune og den mørkebrune flasken med henholdsvis karamellsaus og sjokoladesaus. Det smaker akkurat godt nok du at du vil ha den på isen, samtidig er det sauser du ikke akkurat sverger evig troskap til. Karamellsausen jeg skal vise denne gangen er stappfull av smak og har en deilig konsistens.

Hobbykokken_Sauser_1.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Oppskrifter:

Majones

Du finner lett en oppskrift på majones på nett, men den innebærer som regel at du må holde pusten mens du sakte, men sikkert pisker inn olje sammen med eggeplommen mens du krysser fingrene. Den metoden jeg bruker her er blitt veldig populær og mye delt i sosiale medier de siste årene. Den gjør at man ved hjelpe av en stavmikser kan ha alle ingrediensene oppi et målebeger og lage majonesen ferdig på ti sekunder. Du kan enkelt tilsette litt hvitløk for å lage aioli, men du kan også variere smaken med både krydder og urter. Bruk alltid romtempererte ingredienser når du lager majones.

1 egg

1 eggeplomme

3 ss hvitvinseddik

saften av 1/2 sitron

1 ss sennep

1/2 ts salt

¼ ts pepper

1 dl god olivenolje

3 dl solsikkeolje

Ha alle ingrediensene i et beger og ha oppi stavmikseren. Kjør stavmikseren på full hastighet i ca. fem sekunder før du begynner å trekker stavmikseren sakte opp mot toppen mens den kjører for fullt. Du ser fort at majonesen tykner og du kan eventuelt tynne den ut ved å tilsette litt mer olje.

Hobbykokken_Sauser_5.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Karamellsaus

Det som ofte er bøygen for mange er at man som regel må lage karamell for å lage karamellsaus. Å lage karamell vil si å ta sukker opp til en så høy temperatur at den smelter, går over i flytende form og til slutt blir brun og får den karakteristiske fargen og smaken. Med forholdsvis lav varme og litt tålmodighet går det fint å lage karamell, men her har jeg laget en oppskrift hvor vi får hjelp av sirup og litt koking.

2 dl kremfløte

1 dl sukker (70 g)

1 dl lys sirup

50 g smør saltet

1/2 ts flaksalt

1/2 ts vaniljesukker

Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp på middels sterk varme. La blandingen småkoke i ca. ti minutter, til sausen begynner å tykne. Kan serveres varm eller lunken. Hvis du lager sausen på forhånd og oppbevarer den i kjøleskapet blir den veldig tyktflytende og må da varmes opp igjen før servering.