Det er ikke mye en mann har, som en kvinne ikke like gjerne kan ønske — og skaffe seg. Skjegget er et unntak. Hår i ansiktet er forbeholdt menn, og skjegget har en tung symbolikk. Det peker på det ville i den kjønnsmodne mannen, aggressiviteten, testosteronet.

Men det skal ikke være viltvoksende og tilfeldig. Da ser du fort ut som en boms. Lar du det vokse ut på sidene, blir ansiktet rundere. En fagmann kan forme fjeset og skape symmetri ved hjelp av skjegget. Han kan gjøre et smalt ansikt bredere over kjevepartiet og skape samme illusjon ved å skjule dobbelthake eller manglende hake.

Å bli sett er et grunnleggende behov hos begge kjønn. Mens jenter oftere får komplimenter og kommentarer for utseendet sitt, vil en mann som gror skjegg få mye oppmerksomhet. Både fra damer og fra andre menn.

Etter år med et metroseksuelt ideal, der slipset har vært skjegget og sløyfen har vært barten, dukker nå barbererne opp i de store norske byene. De som steller skjegget med kniv og klipper håret i herrefrisyrer. De er hippe og kule, mange er tungt tatoverte - og de er skjeggete.

— Kundene våre er ulike typer. Du har hipsterne og fiffen - de som er litt eldre, og forretningsmenn. Vi har kunder mellom 20 og 60 år, forteller Tommy Oppistov Kronstad, gründeren bak HFM Studio i Bergen - som har hatt fulle lister siden han åpnet i august.

Skjeggtrenden er ikke et særnorsk fenomen. Kronstad tror menn er påvirket av det de ser på Instagram, av historiske TV-serier og det internasjonale mediebildet.

— Skjegg er veldig maskulint. Har du et velpleid skjegg og en kort, fersk klipp, kan du se ut som du kan hogge ved bare med blikket, sier Kronstad, som mener skjeggtrenden er en del av det han kaller en stille revolusjon - en motvekt mot masseprodusert mat og produkter, som Gillette.

For de yngre er dette nytt og spennende. Herrefrisøren forteller også om eldre kunder som har hatt skjegg i 40 år, som ingen har brydd seg om - før nå.

MANN.JPG Foto: Fotolia

— Jeg har bart, og hadde kjørt den opp skikkelig med snurr i anledning movember. Så kom det inn en kunde som hadde mye større og flottere bart enn meg. Han fikk meg til å føle meg som en liten unge, forteller Kronstad og ler.

Menn som ikke bruker hårbalsam fordi de oppfatter det som feminint, kjøper skjeggsjampo og - balsam, oljer, voks og dyre spesialbørster - fordi skjegget er maskulint, ifølge Kronstad.

— Hva kan en mann med skjegg gjøre feil?

- Det er mye! Bruke vanlig sjampo i skjegget, for eksempel. Ph-verdien i hodebunnen og under skjegget er forskjellig. Hårsjampo fjerner de naturlige oljene, så skjegget blir tørt og matt. Det kan klø mye. Andre vasker ikke skjegget i det hele tatt, og det er jo sinnssykt. Det kommer mat og alt mulig i det, sier herrefrisøren.

Kronstad sier at hvis du klipper det selv, uten å vite hva du gjør, får skjegget feil fasong - og du kan ødelegge det du har spart i to år. Går du ut i kulden med vått skjegg, inn i varmen og ut igjen, kan det føre til irritert, rød hud og kløe.

— Har du skjegg, skal du være en gentleman. Da må du stelle det, ikke se ut som om du bor under en bro, sier Kronstad bestemt.

Den langvarige metroseksuelle trenden har ført til at hele herrefrisør-biten, som inkluderer bart og skjegg, er tatt ut av frisørfaget. Men når trendpendelen svinger helt ut i en ytterkant, må den som kjent snu. Så nå står vi igjen med nyutdannede frisører som ikke kan denne delen av faget.

— Jeg irriterer meg grønn over å se menn gå rundt med damenakker, sier frisør og stylist Tom Ur Kjørsvik som driver Bob Stylister i Stavanger.

Han tror menn er lei av å styles som jenter. At menn vil være menn. Han kaller den nye trenden retroseksuell. Det amerikanske nettmagasinet omtaler den som lumbersexual, altså som en slags moderne tømmerhogger.

To av Kjørsviks tidligere lærlinger har nylig startet Stavangers eneste barbershop. De måtte til England for å utdanne seg.

— Skjegg er et fag i seg selv. Det er ikke som å klippe hår. Jeg synes det er tragisk at det er så få som kan det nå, sier Kjørsvik.

Han sier at menn med kraftige, stelte skjegg kan gi hverandre et stille nikk, i respekt. At det gir en sterk identitet.

— Du skal ha baller for å la det gro. Mange synes det er skummelt hvis de har vært glattraket hele livet. Skjegg er ikke bare hår i trynet. Det skal stolthet til for å bære det. Skjegg er personlig, sier han.

Bokillustratør og skjeggtilhenger Anders Kvåle Rue i Telemark er enig. Han har hatt skjegg hele sitt voksne liv og ga i 2003 ut boken «Skjegg - en kulturhistorie».

— Spørsmålet er ikke hvorfor menn gror skjegg. Det kommer av seg selv etter at han er blitt kjønnsmoden. Jeg lurte på hvorfor menn velger å fjerne skjegget, forteller Rue.

Han mener menn har et ureflektert forhold til dette.

— Skjegget er et sterkt symbol. Befruktningsdyktige menn får skjegg, og det utstråler frihet, aggressivitet og styrke. Kjønnsmodne menn vil fra naturens side slåss mot hverandre om å være alfahannen. En glattbarbert mann gir andre menn inntrykket av at han er ufarlig, sier Rue.