For fem år siden presenterte God Helg et utvalg av landsdelens unge og lovende talenter innenfor områder som kultur, politikk, forskning og næringsliv. Vi har kontaktet dem på nytt og bedt om status. Har de oppnådd ambisjonene sine og har de fått noen nye? Svarene får du under.

KATEGORI: KULTUR

"Noen drømmer må man fortsatt ha"

Kunstneren, Tori Wrånes (35)

Ambisjon 2008: – Gi ut soloplate, ikke bli syk, og få gjøre ting en står inne for hele tiden.

Tori Wrånes
Privat

Oppnådd ambisjonene? - Jeg kjenner at jeg kan stå inne for produksjonen min, og det er deilig. Ikke at det alltid blir sånn man hadde tenkt, men man har en egen stemme, og det gir mening å bruke så mye tid på arbeidet. Jeg har ennå ikke gitt ut noen soloplate, men noen drømmer må man jo fortsette å ha.

Mer enn forventet? — Det siste året har jeg blitt sensurert i Kristiansand og innkjøpt av Nasjonalmuseet. Men det er jo klart Tømmerstøprisen henger høyest. Randolker er et helt spesielt folkeslag.

Hva gjør du nå? - Jeg jobber med et bestillingsverk til den norske paviljongen på Performa 13 i New York, og det er mye som skal på plass. Så øver jeg med Annbjørg Lien, skriver prosjektbeskrivelse til biennalen i Sydney og redigerer to videoer som skal på turné. Det har nettopp kommet en fransk internship som skal være på atelieret en måned, så nå setter jeg henne inn i de ulike prosjektene.

Nye ambisjoner? - Bli bedre på søvn.

"I rute"

Fotograf Arild Danielsen (28)

Ambisjon 2008: - Å utvikle meg videre. Jeg har en del mål og ambisjoner jeg holder for meg selv. Men hovedpoenget er å gjøre det jeg liker å gjøre, og ikke ta på meg det jeg ikke liker. Jeg har lyst til å jobbe med internasjonale kunder også. Norge er ikke verdens navle. Det er mye spesielt som skjer i moderne reklame internasjonalt. Jeg vil absolutt si at internasjonale kunder i dagens samfunn er spennende.

Oppnådd ambisjonene? - Mange av ambisjonene fra 2008 har gått i oppfyllelse, og jeg har fått lov å være med på mange spennende prosjekter de siste fem årene. Ambisjonen om å utvide horisonten og påta meg interessante prosjekter synes jeg å ha fått bra til. Stort sett synes jeg utviklingen har gått i rute.

Arild Danielsen
Reidar Kollstad

Mer enn forventet? - Å arbeide med fotokampanje for NSB er nok ett av høydepunktene de siste fem årene. Det var utrolig spennende å arbeide med et så omfattende prosjekt både kreativt og teknisk, før det gikk ut på trykk nasjonalt. Et annet høydepunkt er utsmykkingen av et senter på Skøyen i Oslo, der jeg leverte over 20 store fotografier.

Hva gjør du nå? — Akkurat nå arbeider jeg med kommersielle og egne fotoprosjekter. Sistnevnte håper jeg kan ende opp med en ny utstilling snart. Noen pågående prosjekter er blant annet motefoto for Sandens i Markensgate, pr-materiell for Node-nettverket på Sørlandet og ny portrettserie for Vipers.

Nye ambisjoner? - Etter fem år er fortsatt mange av de samme ambisjonene aktuelle, men det er viktig for meg å beholde og utvikle dem. Etter å ha møtt mange spennende folk på veien er en av ambisjonene å møte flere, både i bransjen og utenfor. Noe av det interessante med dette yrket er jo at man ikke alltid vet hvor det tar deg.

Marius Christiansen
Reidar Kollstad

"Lager tv-musikk" Filmkomponist Marius Christiansen (32)

Ambisjon 2008:Å bli en av verdens største filmkomponister. Jeg har planer om å flytte til USA, og har en del kontakter allerede. Det beste hadde vært å lage musikken til en dramafilm.

Oppnådd ambisjonene? - Jeg overdrev kanskje litt der. Jeg holder fortsatt på med det jeg har gjort, men på grunn av familie er jeg er ikke så gira på å flytte til USA lenger. I 2008 hadde jeg laget musikken til dramafilmen "Sønner", så jeg hadde jo egentlig oppnådd den ambisjonen allerede. Ellers har jeg jobbet mest med tv-serier. Jeg lagde musikken til tv-serien "Schmokk", som jeg synes det var utrolig gøy å jobbe med.

Mer enn forventet? - Ja, jeg trodde ikke jeg skulle klare å lage musikk for symfoniorkester. Det er det jeg jobber mest med nå. Jeg har jobbet både med Kristiansand Symfoniorkester og med Makedonia Radiosymfoniorkester. Jeg jobbet to sesonger for en serie som gikk på NRK som het "Hjem", der jeg lagde all musikken. Det var 800— 900.000 seere, så det var en stor suksess.

Hva gjør du nå? - Jeg holder på å gjøre siste innspilling til en plate med Marte Wulff og Kristiansand Symfoniorkester, der jeg har arrangert låtene.

Nye ambisjoner? - Det er ikke lenger så viktig å bli verdens største. Jeg vil prøve å jobbe så mye som mulig med prosjekter jeg brenner 100 prosent for. Jeg har gjort 150 reklamefilmer. Det er gode penger, men det er ikke så mye kunst i det. Jeg har lyst til å gjøre mer kunst, og jobbe med store prosjekter som tar lang tid og gir godt betalt.

Ann Ingrid Fuglestveit
Roar Greipsland

"— Jeg har vært heldig" Skuespiller Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen (31)

Ambisjon 2008: - Jeg kommer nok til å være på Agder Teater en stund fremover. Det holder med Norge og Sørlandet for meg, jeg tenker ikke på Hollywood eller film. Men jeg vil gjerne være utøvende skuespiller så lenge som mulig. Drømmen er å få jobbe i det nye Kilden. Uansett vil jeg jobbe i kulturlivet på en eller annen måte. Jeg vet ikke hva annet jeg kan egentlig.

Oppnådd ambisjonene? - Ja, jeg har jobbet som skuespiller på Agder Teater siden jeg fikk mitt første engasjement der i 2006. I 2011 var jeg med og flyttet inn i Kilden. Nå har jeg engasjement der ut 2013. Så jeg er fortsatt absolutt til stede i kulturlivet og stortrives.

Mer enn forventet? - Jeg har vært på Agder Teater i sju år. Jeg har vært veldig heldig som har kunnet jobbet som utøvende skuespiller rett etter endt studium og fram til nå. Det har gitt meg erfaringer som jeg kan dra med meg videre.

Hva gjør du nå? - Etter sommerferien skal jeg ut på skoleturné i Vest-Agder med figurteaterforestillingen "Den Modige". Vi skal spille for femte-, sjette-, og syvendeklassinger. Så skal jeg være med i "Reisen til julestjernen" når det nærmer seg jul.

Nye ambisjoner? - Jeg har stiftet familie og bygget hus på Sørlandet, så jeg vil fortsatt gjerne bli her. Fremtiden er litt usikker for øyeblikket, mest sannsynlig jobber jeg freelance eller finner meg en annen jobb i 2014. Det jeg vet er at jeg er veldig bevisst på at jeg vil jobbe innenfor kultur.

"Vil tilbake til kjernen av musikken"

Spellemann Gard Nergaard (20)

Ambisjon 2008:Jeg håper å kunne leve av musikken på en eller annen måte. Det er det jeg tror jeg vil like best. Nå er det tålig lenge til ennå, så nå gjør jeg bare så mye jeg kan, slik at det kan bli aktuelt senere. Det skal noe til å leve som konsertspelemann, men det er mest naturlig å leve både som utøvende musiker og av undervisning.

Gard Nergaard
Privat

Oppnådd ambisjonene? — Jeg har endret ambisjonene mye underveis. Det siste året har jeg tatt et årsstudium i fransk ved Universitetet i Agder, og lingvistikk har blitt en stor interesse. Da jeg gikk jeg på musikklinja på Vågsbygd, var jeg veldig fokusert på musikk. Jeg øvde nok mer enn det som var bra for meg, og trengte en pause. Derfor har jeg ikke øvd så mye dette siste året, men jeg har spilt desto mer. Jeg har prøvd å komme tilbake til kjernen av musikken.

Mer enn forventet? - Både ja og nei. Ting har endret seg veldig, og jeg ser veldig annerledes på både musikk og på meg selv nå. For øyeblikket er det å leve av musikk ikke et mål i seg selv, og det er så mye annet som også er spennende.

Hva gjør du nå? - Jeg reiser til Malawi og blir der i ni måneder. Det er et uvekslingsprogram som Musikk og Ungdom står bak, og vi er seks nordmenn som skal lære vekk det vi kan og fremfor alt lære mye selv.

Nye ambisjoner? - Jeg har på en måte kommet til et punkt der jeg ikke vet helt hva jeg vil, og hva jeg vil bruke tiden min på. Jeg er grunnleggende interessert i alt og vil altfor mye. Det store prosjektet nå er å finne tilbake til kjernen i musikken.

"Lever av musikken"

Musiker Hanne Kolstø (32)

Ambisjon 2008:- Akkurat nå jobber jeg med å etablere meg som musiker. Jeg vil gjerne kunne leve som musiker. Målet er å spille inn plate med begge bandene mine. Men akkurat nå tenker jeg mest på Jazzintro, en jazzkonkurranse som jeg har veldig lyst til å vinne. Da får jeg automatisk reise på norgesturné og spille inn plate.

Hanne Kolstø
Tore-André Baardsen

Oppnådd ambisjonene? — Jeg skal gi ut min syvende plate til høsten, så jeg vil jo si det. Jeg ga ut plate med alle bandene mine først, og jeg gir ut min tredje soloplate 25. oktober i år. Siden 2008 har jeg spilt cirka 100 konserter i året. Jeg har både innenlands og utenlands, og har levd av musikken siden 2008. Mer enn forventet? - Ja, det har blitt flere plater på kortere tid enn jeg kanskje hadde sett for meg i 2008. Jeg har også blitt nominert til Spellemannsprisen, og det er noe jeg er stolt over å ha oppnådd.

Hva gjør du nå? - Nå spiller jeg inn to musikkvideoer i Oslo til min neste plate. Jeg jobber også sammen med en kunstner om å lage coveret til plata. I tillegg planlegger jeg turné med nytt band.

Nye ambisjoner? - Mine nye ambisjoner er å bygge ut livepakka. Ambisjonene ligger mye på albumnivå, og jeg ønsker å gi ut nye skiver med gode låter så ofte jeg kan. Jeg skriver også litt ved siden av musikken. Jeg har jobbet knallhardt, og det må man som musiker. Når man har gitt ut en plate, er det bare å brette opp armene og begynne på neste jobb. For å overleve som musiker er det viktig å skjønne at det er hardt arbeid som må til.

"På turné i Japan"

Artist Sigrun Tara Øverland (29)

Ambisjon 2008: - Jeg vil gjerne spille inn en hel plate med Picidae, promotere plata til Evan Seleven, og fortsette å jobbe med prosjektene mine.

Oppnådd ambisjonene? - Haha, jeg hadde ikke så store ambisjoner for meg selv! Picidae har spilt inn mange EP-er, men fortsatt ingen fullengder. Men jo, jeg promoterte platen til Evan Seleven og har fortsatt å jobbe med noen av prosjektene mine.

Sigrun Tara Øverland
Privat

Mer enn forventet? — Både og. Jeg har spilt en god del konserter i utlandet med duoen min, Picidae, inkludert tre turneer i Japan. Ellers har jeg også medvirket på plater og konserter med blant annet Anne Marie Almedal og Kaada. Kaada har i mange år vært en av mine musikalske helter, så det var ikke noe jeg så for meg da jeg forsøkte å se inn i framtiden i 2008. Hva gjør du nå? - Jeg driver kulturkalenderen Kult Oslo, er leder for konsertserien Havresekken, og har vært med å drive festivalen Bøgrend Autofest de tre siste årene. I tillegg spiller jeg med duoen min Picidae og Anne Marie Almedal.

Nye ambisjoner? - Å fokusere mer på egen musikk i stedet for bare arrangere konserter og festivaler for andre. Jeg har ikke hatt så mye tid til egne prosjekter de siste årene, men nå flytter jeg til Nord-Norge og skal i ett år fokusere mer på mine egne ting. Så nå skal jeg fullføre målet fra 2008 om å lage album med duoen min Picidae. Jeg har også lyst til å spille mer konserter her hjemme i Norge, både med Picidae, Anne Marie Almedal og andre.

Jan Freuchen
Reidar Kollstad

"Best mulig kunst!" Kunstner Jan Freuchen (33)

Ambisjon 2008: Det blir vel å gjøre bedre kunst i fetere gallerier i enda større byer, da tenker jeg. Akkurat nå er ambisjonen min å spore opp bankkortet mitt.

Oppnådd ambisjonene? — Jeg klarte å spore opp bankkortet mitt og har jobbet med flere større kunstproduksjoner siden den gang, ja.

Mer enn forventet? - Sånn i utgangspunktet så ja. Jeg er ambisiøs på min egen kunstproduksjon, men jeg må gjøre ulike prioriteringer, blant annet i forhold til familie. Vi holder til vekselvis i Nord-Norge og Berlin for tiden.

Hva gjør du nå? - Jeg har bodd i Berlin det siste halvannet året. Jeg har fått to døtre, og livet har tatt en litt annen vei enn jeg trodde akkurat da. Jeg jobber fremdeles med kunst på heltid, og akkurat nå holder jeg på å lage en film på Fotogalleriet i Oslo, som jeg skal vise på min egen separatutstilling senere i høst. Ellers har jeg jobbet en del i Kristiansand det siste året. Jeg hadde blant annet ansvar for Game of Life-utstilingen, åpningsutstillingen på Kristiansand Kunsthall. Jeg har også vært med å forberede den kunstneriske utsmykningen av rådhuset i Kristiansand, som skal gjennomføres nå i høst/vinter.

Nye ambisjoner? Å finne en måte å kombinere min nye familiesituasjon med en måte å jobbe som billedkunster på. Jeg ønsker også å ha en stor gjennomføringsevne på de prosjektene jeg har nå, som er en del større produksjoner. Ellers er ambisjonen fortsatt å lage best mulig kunst!

KATEGORI: POLITIKK OG SAMFUNN

"- Har drømmejobben"

Politisk rådgiver Anne Solsvik (32)

I 2008: Unge Venstre- leder

Anne Solsvik
Arkivfoto

Ambisjon 2008: — Når en jobber med politikk, så blir en litt sånn sugd opp, dratt med videre. Jeg håper å få fortsette ett år til som Unge Venstre-leder. Så er det etter hvert nominasjonsprosess i Aust-Agder, og jeg håper å bli spurt om å stå på toppen et sted. Det er ikke lett å få mandater i Aust-Agder, for vi har bare fire. Men Venstre skal få en inn, hehe. Det er veldig viktig for meg å få fortsette med politikk i Venstre. Å sitte i bystyret i Arendal er også en kjempemulighet.

Oppnådd ambisjonene? - Ja. Jeg satt som leder i Unge Venstre til 2010. Jeg var også i bystyret fram til jeg gikk av som Unge Venstre-leder og ble boende i Oslo. Det ble andreplass på meg i 2009, men dessverre ingen kandidater fra Aust-Agder den gangen. Nå jobber jeg som rådgiver for Trine Skei Grande i Venstre, og har blitt kjent med det å jobbe bak en politiker.

Mer enn forventet? - Det å få lov til å være folkevalgt politiker er et privilegium. Likevel føler jeg at jeg har drømmejobben nå, fordi jeg får være så tett på utviklingen av et parti. Jeg trodde jeg holdt på med det mest spennende på den tida, men ser nå at det er mange roller innenfor politikk og samfunnsliv som gir mye.

Hva gjør du nå? - Jeg jobber som rådgiver for partileder i Venstre, Trine Skei Grande.

Nye ambisjoner? - Nå er det å ha fullt fokus på 9. september, få inn et godt valg for Venstre, slik at vi får en blågrønn regjering. Det som er spesielt når man jobber med politikk er at ambisjoner for egen del handler om nærmeste valg. Men nå er det fokus på partiet som gjelder.

"Studerer"

Miljøverner Malin Jacob (24)

Ambisjon 2008: - Nå skal jeg ta opp kampen mot oljeselskapene igjen. Hovedprioriteringen min er å få Sør-Norge helt oljefritt. Så får tiden vise hva det blir til. Kanskje Bellona eller Naturvernforbundet.

Oppnådd ambisjonene? - Jeg jobbet i Natur og Ungdom i to år, men ikke så mye med sørlandskysten. Jeg jobbet med Lofoten og Vesterålen. Nå studerer jeg statsvitenskap i Oslo.

Malin Jacob
Privat

Mer enn forventet? — Ja, men jeg har kanskje oppnådd litt andre ting. Jeg har jobbet med klimapolitikk, og så var jeg Norges ungdomsdelegat under klimaforhandlingene i København i 2009. Hva gjør du nå? - Akkurat nå har jeg ferie, men til vanlig jobber jeg med studiene og å bli ferdig med bachelorgraden min i statsvitenskap. I tillegg er jeg nestleder i Grünerløkka SV. Jeg har foreløpig ikke tenkt så langt fram som å eventuelt flytte tilbake til Sørlandet. Men kanskje, på sikt.

Nye ambisjoner? - Jeg vil sørge for at Norge opprettholder sine forpliktelser i internasjonale klimaforhandlinger og at Lofoten, Vesterålen og Skagerrak forblir oljefritt. Jeg ønsker å fortsette å jobbe innenfor klima og miljø på en eller annen måte hele livet.

Christian Eikeland
Kristin Ellefsen

"Valgkampleder" Frp-leder i Vest-Agder Christian Eikeland (32)

Ambisjon 2008:— Når Frp kommer i regjering i 2009, er jeg nok ennå for ung til å bli statsråd. Hehe. Neida. Jeg har ingen statsråd i magen. Men jeg har lyst til å holde på med politikk så lenge jeg kan.

Oppnådd ambisjonene? - Jeg holder fortsatt på med politikk, og jeg har ingen statsråd i magen, så ja.

Mer enn forventet? - Ja, det vil jeg si. Jeg engasjerer meg i lokalpolitikken hver eneste dag, og jeg ønsker å være med på å gjøre en forskjell i Søgne kommune.

Hva gjør du nå? - Jeg er leder for Frp sin fylkestingsgruppe, og jeg er også leder for Tjenesteutvalget i Søgne kommune, hvor vi har ansvaret for oppvekst, kultur, pleie og omsorgsoppgaver i kommunen og kommer tett på innbyggerne.Jeg er også valgkampleder i Vest-Agder Frp, hvor jeg organiserer og planlegger valgkampen for fylkespartiet.

Nye ambisjoner? - Jeg trives godt i fylke og kommune. Det er der politikken skjer. Jeg vil fortsette å engasjere meg lokalt i politikken for å gjøre hverdagen enklere for folk flest.

"Vil utvide horisonten"

AP-spiren Eirik Dåstøl Langeland (29)

Ambisjon 2008: - Jeg ser jo for meg at politikken kan bli min karrierevei. Det ser gøy ut å sitte på Stortinget eller å være politisk rådgiver eller noe sånt. Jeg er veldig opptatt av å opprettholde velferdsstaten, så det er det viktigste jeg kan jobbe for.

Oppnådd ambisjonene? - Jeg har ikke sittet på Stortinget, men ble tredje vara etter valget i 2009.Jeg hadde vikariat som politisk rådgiver for APs stortingsgruppe ikirke-, utdannings- og forskningskomiteenhøsten 2011,en kort. Fra 2009 til 2010 var jeg leder for AUF i Vest-Agder. Jeg ble gjenvalgt til bystyret i 2011, og har nå tatt steget inn i byutviklingsstyret.

Eirik Dåstøl
Privat

Mer enn forventet? — Ja. Byutviklingssakene er veldig interessante, og jeg føler jeg sitter i det utvalget som har størst politisk tyngde. Jeg er også fornøyd med å ha vært vara til Stortinget og fått prøve meg som politisk rådgiver. Det hadde jeg ikke trodd skulle skje så fort.

Hva gjør du nå? - Siden 2008 har jeg fullført en mastergrad og er ferdigutdannet statsviter. Nå jobber jeg80 prosent på Fakultet for kunstfag påUiA, der min oppgave er å finne eksterne midler til forskningsprosjekter. I tillegg har jeg byutviklingsstyret og bystyret.

Nye ambisjoner? - De nasjonale politiske ambisjonene er ikke like sterke. Jeg er fornøyd med jobben på UiA og vervene i lokalpolitikken. Jeg har ikke lagt vekk tanken om å komme på Stortinget, men akkurat nå er fokuset på å utvide horisonten og få mer arbeidserfaring.

"Fikk fast jobb i NRK"

Journalisten Lars Nehru Sand (30)

Ambisjon 2008: - Rent kortsiktig håper jeg å få lov til å dekke norsk politikk under valget i 2009. Hva jeg gjør om fem til ti år aner jeg ikke. Det er nesten rart med mennesker som er så bombastiske på det.

Oppnådd ambisjonene? - Ja, jeg fikk jobbe med valget i 2009. Og fra 2009 fikk jeg fast jobb i NRK. Jeg jobber også med valget nå i 2013.

Lars Nehru Sand
Privat

Mer enn forventet? — Jeg har oppnådd det jeg ville, men i 2008 turde jeg ikke håpe på at jeg skulle få fast jobb i en av Norges største politiske redaksjoner såpass tidlig. Å få fast jobb i NRK er jeg veldig fornøyd med. Jeg har også jobbet litt som programleder for "Politisk kvarter".

Hva gjør du nå? - Nå er jeg akkurat ferdig med å lage NRKs "Valgomat". Så holder jeg på å jobbe med valgkampen.

Nye ambisjoner? - Jeg ønsker å fortsette å jobbe med norsk politikk så lenge jeg synes det er gøy og fokusere på å komme tettere på de politiske beslutningene. Jeg skal jobbe med både valgkampen og forhandlingene etter valget i år. På lengre sikt virker det interessant å jobbe som politisk kommentator.

"La politikken på hylla"

Fondsinvestoren Eivind Saga (28)

I 2008: 2. nestleder i Unge Høyre

Eivind Saga
Erlend Aas

Ambisjon 2008: — Jeg tenker at det går ikke an å planlegge. Jeg vil ikke si at jeg har som mål å bli politiker, for jeg mener det er viktig at politikere har erfaring fra andre ting. Jeg kan ikke si at jeg ikke vil bli leder i Unge Høyre. Men nå skal jeg først fullføre utdannelsen min, jobbe noen år og få meg litt erfaring og så kanskje gå tilbake til politikken. Men jeg møter jo mange folk nå. Torbjørn (Røe Isaksen) blir helt sikkert statsminister, og da kan det jo hende han vil ha meg som miljøvernminister. Men først vil jeg ha erfaring med andre ting.

Oppnådd ambisjonene? - Jeg har fortsatt ikke ambisjoner om å bli politiker. Jeg har fullført utdanningen min som sivilingeniør fra NTNU og Harvard, og har nå jobbet to år som rådgiver i McKinsey & Company AS. Etter at jeg var ferdig med utdanningen min la jeg Unge Høyre på is. Pri én er å få erfaring fra næringslivet, og om to uker begynner jeg i ny jobb i Herkules Capital.

Mer enn forventet? - Det er ganske vanskelig å få jobb i McKinsey & Company, så det er kanskje mer enn jeg hadde turt å håpe på. Erfaringen derfra er nok også grunnen til at jeg har fått nytt jobbtilbud.

Hva gjør du nå? - Politisk er jeg vara for Høyre til Stortinget fram til valget, men har ingen verv. I Herkules Capital skal jeg stelle med å kjøpe aksjemajoriteter i selskaper, styre dem aktivt i fire til åtte år, og deretter selge.

Nye ambisjoner? - Det hadde vært spennende å få jobbe i regjeringsapparatet en gang. Kanskje det åpner seg en mulighet en gang i framtida.

"Prioriterte familien"

Varaordfører Sigbjørg I. Næss (34)

Ambisjon 2008: – Først var det litt skremmende å bli varaordfører, men det har vært positivt over all forventning. Jeg kommer ikke til å gi meg med politikk i første omgang. Nå er jeg småbarnsmor, så jeg kommer ikke til å satse på å bli ordfører med det første. Men det er en jobb jeg godt kunne tenke meg en gang i livet. Jeg merker også at tilknytningen til Høyre blir sterkere og sterkere, og jeg ser ikke bort fra at det kunne vært spennende å engasjere seg mer i Høyre.

Sigbjørg I. Næss
Johs Bjørkeli

Oppnådd ambisjonene? — Etter å ha fått to små barn valgte jeg å prioritere familie. Jeg synes det er vanskelig å kombinere politikk og det å være småbarnsmor. Saksdokumentene ble mange, og jeg følte at jeg ikke fikk nok tid til å sette meg inn i de ulike sakene i de ulike vervene som man har med politikken. Etter min periode var det derfor et lett valg å ta, der familie ble prioritert.

Mer enn forventet? - Perioden som politiker har gitt meg gode erfaringer og kunnskap som jeg ikke ville vært foruten. Jeg er ydmyk for de som klarer å kombinere politikk og familieliv.

Hva gjør du nå? - Nå brukes min tid på familie, og fritida til å engasjere meg for å tilrettelegge aktiviteter i lokalmiljøet som styreleder i Valle Idrettslag.

Nye ambisjoner? - Det er vanskelig å svare på. Familielivet har lært meg å leve her og nå, så vi får bare se hva framtiden vil bringe.

KATEGORI: FORSKNING

"En god plass å jobbe"

IT-forsker Øystein Sæbø (37)

Ambisjon: - Det viktigste for meg er å gjøre fornuftig arbeid som kommer noen til gode. Det er veldig gøy å få fram flinke studenter. Det er veldig mye morsommere å være på et nivå der du får være med på gøye prosjekter. Når du er dyktig, blir du invitert med på større prosjekter og får være med i front av internasjonal forskning. Jeg håper jeg i løpet av min karriere får bidra til at UiA er et faglig godt universitet. Å bli professor er mer en konsekvens av å gjøre en god jobb enn en målsetting.

Øystein Sæbø
Arkivfoto

Oppnådd ambisjonene? — Ja, i den grad jeg opplever at det jeg får arbeide med er meningsfylt og kommer andre til nytte. Spesielt interessant er det å arbeide med flinke studenter, både fra Norge og utlandet. Vår faggruppe innen IT i offentlig forvaltning har de senere årene oppnådd anseelse som et av de viktigste europeiske miljøene innen dette fagfeltet.

Mer enn forventet? - Jeg har i større grad enn jeg trodde fått være med å veilede internasjonale studenter, noe som igjen betyr at jeg har fått arbeide med prosjekter i utviklingsland, spesielt i Tanzania og Nepal.

Hva gjør du nå? - Jeg er leder for senter for IT i offentlig sektor, og er også involvert i UiA sitt arbeid med bruk av ny teknologi i forskning og undervisning. Jeg veileder master- og doktorgradsstudenter og underviser på vårt masterprogram i Informasjonssystemer. Jeg forsker på politikk og sosiale medier, og hvordan teknologi kan bidra til utvikling i fattige land. Jeg er også er med i et privat firma som arbeider med IKT i undervisning og skolers nettsider.

Nye ambisjoner? - Jeg blir nok i akademia og ved UiA i lang tid fremover. Teknologiens påvirkning på fattige samfunn interesser meg mer og mer, og jeg håper å få være med flere slike prosjekter fremover. Så ønsker jeg å arbeide mer med teknologi i en miljøsammenheng. Og kanskje blir jeg professor en gang i fremtiden.

Emma Lind
Reidar Kollstad

"Tar doktorgrad" Festivalforsker Emma Lind (34)

Ambisjon 2008: — Jeg har lyst til å ta doktorgrad med tema politisk tilrettelegging for kultur. Etter hvert kunne jeg tenke meg å starte eget konsulentselskap eller å jobbe som rådgiver i Kulturdepartementet. Men på mange måter har jeg jo fått drømmejobben nå, veldig tidlig i karrieren.

Oppnådd ambisjonene? - Jeg holder på med doktorgraden som handler om innovasjon i kulturnæringen, med fokus på det kulturpolitiske aspektet. Jeg har ikke eget konsulentselskap, men jeg underviser og holder foredrag gjennom Agderforskning, der jeg fremdeles jobber. Det er en fin arbeidsplass hvor jeg har fått muligheten til å utfolde meg. Selv om jeg ikke har fått fast jobb i Kulturdepartementet, er Agderforskning gjennom de prosjektene vi jobber med, et viktig talerør for tilrettelegging av kultur.

Mer enn forventet? - Jeg vet ikke helt. Jeg har fått tilbud om jobb i Oslo også, men jeg ønsket å bli her i Agder. Det er mye spennende som skjer her, og jeg har også fått familie. Det er fint det og. Så får vi se hvordan det lar seg gjøre å kombinere livet som småbarnsforelder med videre karriere. Jeg har mange flinke kolleger i Agderforskning som får det til.

Hva gjør du nå? - Dette året har jeg svangerskapspermisjon.

Nye ambisjoner? - Det er å fullføre doktorgraden min, og kunne anvende den til å jobbe med kulturpolitiske spørsmål. Jeg vil også være med på Kunnskapsløftet innenfor kultur og næring. Der er det et stort kunnskapsbehov som jeg gjerne vil bidra til å dekke.

Terje Lohndal
Privat

"Søker professoropprykk" Språkforsker Terje Lohndal (27)

Ambisjon 2008: — Jeg har ikke valgt spesialområde, men vil gjerne finne ut mer om hva i hjernen som gjør at barn lærer språk så fort. Å vite mer om hvordan språket er oppbygd, kan for eksempel bedre behandlingen av mennesker som har fått problemer med språket etter et slag. Målet er å få en professorstilling et eller annet sted i verden.

Oppnådd ambisjonene? - Ja, i rimelig stor grad. Jeg har som den yngste i Norge fått fast stilling som førsteamanuensis i engelsk språk ved NTNU i Trondheim. Jeg fikk stillingen da jeg var 26 år gammel. Doktoravhandlingen min handler om hvordan språket er strukturert i hodene våre, og der har jeg kommet fram til andre svar som ikke fantes i fagtradisjonen tidligere.

Mer enn forventet? - Ja, jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få en stilling så fort. Jeg har kommet et helt annet sted enn jeg trodde i 2008, og hadde heller ikke trodd at jeg skulle komme fram til de resultatene jeg har kommet fram til i doktorgraden min.

Hva gjør du nå? - Jeg er førsteamanuensis i engelsk språk ved NTNU i Trondheim, og søker snart professoropprykk.

Nye ambisjoner? - Den ene er å bli professor i språk. Den andre er å bygge en forskningsgruppe rundt meg slik at jeg kan forske videre på hvordan språk er oppbygd, samt på hva som gjør at mennesker kan språk på den måten de kan språk.

"- Overraskende nær"

Nanoteknologen Kai Müller Beckwith (26)

Ambisjon 2008: - Det ville vært veldig flott å være med i en forskningsgruppe som jobber med noe som har stor betydning for folk. Nanoteknologi kan brukes både innen materialteknologi (lage nye materialer) og innen medisin. Tenk om en kan koble teknologien med hjernen! Da kan en for eksempel tenke seg proteser som nesten fungerer som ekte kroppsdeler.

Kai Müller Beckwith
Privat

Oppnådd ambisjonene? — Ikke langt unna faktisk. Jeg skriver doktorgrad på NTNU, og er med i en forskningsgruppe som jobber med bionanoteknologi på seksjon for biofysikk ved Institutt for fysikk. Vi jobber med nye måter å koble sammen celler og vev med syntetiske materialer for å få bedre kontroll over biologiske prosesser.

Mer enn forventet? - Jeg ligger overraskende nær ambisjonene mine. Samtidig krever forskning mye tid for å komme noen vei, så jeg har ikke reddet verden ennå.

Hva gjør du nå? - Jeg er stipendiat på NTNU, som vil si jeg bruker mesteparten av tiden min på forskning, og en del tid på å lese og skrive egne artikler. Jeg har også noe laboratorieundervisning i tilknytning til dette.

Nye ambisjoner? - Fortsatt å skape noe gjennom forskningen min som kan bidra positivt til verden. I prosjektet jeg holder på med nå er ambisjonen å lage en generell plattform der det er enkelt å skape velfungerende modeller for forskjellige sykdommer. Der kan medisiner testes i mye større grad i cellemodeller før man er nødt til å bruke dyr og mennesker som forskningsobjekter.

"Blir leder i høst"

IT-forsker Leif Skiftenes Flak (39)

Ambisjon 2008: - Den langsiktige ambisjonen min er å være med på å utvikle forskningsmiljøet på Agder videre, slik at fagmiljøet på Sørlandet anerkjennes på linje med de store, etablerte universitetene. Dersom dette går bra og fortsetter å være morsomt, håper jeg å kunne bli professor en dag.

Leif Skiftenes Flak
Privat

Oppnådd ambisjonene? — På mange måter synes jeg fagmiljøet jeg er en del av er vel anerkjent nå og i så måte kan man kanskje si at ambisjonen er oppnådd. Samtidig er jo dette et bevegelig mål og kontinuerlig forbedring er viktig.

Mer enn forventet? - Kanskje. Jeg hadde nok ikke sett for meg at interessen for arbeidet vi gjør mot offentlig sektor skulle blitt så stor som den er blitt. Vi har en jevn strøm av henvendelser fra både kommuner og statlige etater. Dette er hyggelig og gjør at vi kan bidra til å adressere konkrete og praktiske utfordringer både regionalt og nasjonalt. Videre har jeg takket ja til nye oppgaver ved UiA fra høsten som ikke var en del av den opprinnelige planen.

Hva gjør du nå? - Jeg er fortsatt på UiA og trives svært godt med det. Tar over som leder for Institutt for informasjonssystemer i høst og gleder meg til en del nye oppgaver.

Nye ambisjoner? - Videreføre arbeidet vi har påbegynt. For eksempel har vi mye å lære internasjonalt. Ambisjonen fremover må konkretiseres i året som kommer, men jeg håper jeg kan bidra til at UiA blir et godt og spennende sted og studere og arbeide, og at vi har en rolle i utviklingen av samfunnet.

May-Linda Magnussen
Tore-André Baardsen

"Disputerer neste år" Kjønnsforsker May-Linda Magnussen (39)

Ambisjon 2008: — Jeg har store ambisjoner om å bli mye flinkere på mitt felt. Det er gøy å pirke borti den vanlige oppfatningen om at alt som er feil i forhold til likestilling er menns skyld. Jeg skulle veldig gjerne bidratt til en mer nyansert forståelse av likestilling.

Oppnådd ambisjonene? - Ja, jeg er på god vei, i hvert fall. Men jeg har fortsatt igjen å disputere for doktorgraden min til neste år. Men jeg føler meg heldig som har fått muligheten til å jobbe med kjønnsforskning, og få lov til å fordype meg i noe på den måten. Det er veldig verdifullt og personfaglig viktig. Som fagperson er jeg en helt annen nå enn jeg var i 2008. Mer enn forventet? - Ja, en vet nok ikke helt hva en ikke vet før man kan mer om det. Når en lærer noe nytt så forstår man mer. Denne doktorgraden har betydd mer for meg enn hva jeg forventet.

Hva gjør du nå? - Nå sitter jeg og skriver på analysekapittelet i oppgaven min. Det er både pinefullt og veldig spennende arbeid.

Nye ambisjoner? - Jeg har egentlig ikke noen spesielle. Men jeg håper jeg aldri kommer dit at jeg føler at jeg kan nok. Jeg har ikke noen fastsatt karriereplan, men et mål er alltid å prøve å forstå hvor komplekse ting er.

"Får bruke ulike sider av meg selv"

Irene Trysnes
Reidar Kollstad

Religionsforsker Irene Trysnes (37)

Ambisjon 2008: — Jeg elsker å skrive, og føler meg privilegert som har en jobb der jeg kan utvikle meg og skrive mye. Dukker det opp et nytt prosjekt etter dette, hiver jeg meg gjerne på det. Men jeg trenger ikke gro fast et sted, og er åpen for helt andre ting også.

Oppnådd ambisjonene? - Ja, det vil jeg si. Jeg jobber fortsatt på UiA, jeg har fullført doktorgraden min og har fått fast jobb som førsteamanuensis. Jeg har startet et nytt forskningsprosjekt, og i tillegg jobber jeg med å undervise på lærerutdanningen.

Mer enn forventet? - Jeg føler jeg har en spennende og utviklende jobb, hvor jeg får bruke ulike sider av meg selv både i forhold til forskning og undervisning. Jeg vil si jeg er fornøyd.

Hva gjør du nå? - Nå jobber jeg med et forskningsprosjekt om religion og estetikk i kristne ungdomsmiljøer. Dette er det planlagt at det skal bli en bok av, en bok som handler om kristen ungdomskultur.

Nye ambisjoner? - Ja, jeg har jo alltid det. Det er mange ting jeg ønsker å forske videre på. Og så ønsker jeg også å bidra til å skape en god lærerutdanning. Akkurat nå er jeg mest opptatt av å avslutte de prosjektene jeg holder på med, og så har jeg søkt støtte til nye forskningsprosjekter som jeg ønsker å ta fatt på etter det.

KATEGORI: NÆRINGSLIV

"Ble gründer selv"

Gründerkonsulent Hanna Aase (30)

Ambisjon 2008: - Akkurat nå er jeg der jeg vil være. Det er så flott å være vitne til at folk starter sin egen forretning. Jeg synes det er så moro når de lykkes. Får jeg en god forretningsidé blir jeg kanskje gründer selv en dag.

Hanna Aase
Privat

Oppnådd ambisjonene? — Ja, jeg fikk min egen forretningsidé i 2011. Jeg har lansert en Iphone-app som skal gjøre det lettere for gründere å få kontakter uavhengig av geografisk tilhørighet. Jeg tok en høy risiko og måtte ofre mye, men det var verdt det.

Mer enn forventet? - Ja, men ikke i form av egen suksess. Men jeg har reist og truffet mennesker som leder verden politisk og økonomisk, og som skaper den teknologien vi har i dag. Jeg har blant annet vært i Silicon Valley. Jeg har også fått til et samarbeid med FN i New York, og gått fra å være sologründer til å ha et team og investorer fra hele verden.

Hva gjør du nå? - De siste to årene har jeg bygget en teknologiplattform som skal gjøre det lettere for gründere å få kontakter uavhengig av geografi. Det har blitt en invitasjonsbasert Iphone-app med navnet Wonderloop, som nå er tilgjengelig i USA. Jeg jobber halvparten av tiden i Kristiansand og den andre halvparten i utlandet.

Nye ambisjoner? - Det siste året har jeg ansatt folk fra Polen, Australia, New York, New Orleans og London. Målet er å fortsette å ansette dyktige folk og å få flere investorer til å investere i selskapet mitt. Jeg ønsker også å være en del av innovasjonsbildet og å skape teknologi som kan bety noe for andre.

Herlof Herlofsen jr.
Reidar Kollstad

"Fornøyd med reisen" Hotellkonge jr. Herlof Herlofsen (30)

Ambisjon 2008: — Jeg har ikke noe konkret mål. For øyeblikket er målet å oppnå best mulig tall. Veien blir til mens jeg går. Om 20 år kan det godt hende at jeg er utbrent og konk. Eller at jeg har begynt som lærer eller politi (tidligere drømmeyrke). Det kan også hende jeg driver stort innen forretning.

Oppnådd ambisjonene? - Det var ikke sånn voldsomt konkrete ambisjoner. Jeg har hatt både oppturer og nedturer siden 2008. To av hotellene jeg eide, begjærte vi konkurs i 2011. Det var nedturen og en stor lærepenge for min del. Ellers ble Yess! Hotel åpnet i 2009. Dette har blitt en stor suksess, og det har vært en stor opptur.

Mer enn forventet? - Ut fra det jeg sa i 2008, så var det ikke så mye forventninger der. Men jeg er veldig fornøyd med reisen siden 2008, og ville ikke vært foruten noen ting.

Hva gjør du nå? - Jeg er styremedlem og medeier i tre hoteller i Kristiansand, Yess! Hotel, Budget Hotel og Thon Hotel Wergeland. Nå ser mine kolleger og jeg på et par nye prosjekter i Kristiansand.

Nye ambisjoner? - Det samme som i 2008. Men jeg ønsker å gjøre det beste ut av hver dag, og ikke utelukke noen ting. Jeg har også ambisjoner om å skape bedrifter som er så bærekraftige som mulig, både med tanke på miljø og mennesker.

"Mer ambisiøs før"

Reklamesjef Camilla Nordahl Bang (36)

Ambisjon 2008: - Jeg tror ikke det finnes et mål et sted i fremtiden der jeg vil være helt tilfreds med alt. Det å være underveis er det viktigste. Jeg kommer aldri til å vite hva jeg vil bli når jeg blir stor. Men jeg kommer i alle fall ikke til å sitte inne på et kontor og lese rapporter. Jeg vil være involvert i det som skjer.

Camilla Nordahl Bang
Privat

Oppnådd ambisjonene? — Jeg lever fremdeles med at det ikke er posisjonen/tittelen i seg selv som er målet. Siden den gang har jeg hatt lederstillinger, men jobber nå som tekstforfatter. Jeg tror jeg var mer ambisiøs da jeg var yngre, fordi jobben utgjorde en større del av livet. Nå som jeg har familie, går ambisjonene mer på personlig og faglig utvikling enn på å klatre en karrierestige.

Mer enn forventet? - Den gangen hadde jeg akkurat blitt daglig leder i reklameselskapet Dale + Bang, og var noen år senere med i en stor fusjonsprosess som medførte at jeg fikk flere krevende og lærerike erfaringer enn jeg kanskje hadde tenkt. Hadde nok heller ikke trodd at jeg skulle få muligheten til å være fast spaltist i Fædrelandsvennen.

Hva gjør du nå? - Jeg er kommunikasjonsrådgiver og tekstforfatter i Aptum Kommunikasjon og fast spaltist i Fædrelandsvennen.

Nye ambisjoner? - Å videreutvikle skrivingen min. Kanskje skrive en bok i løpet av livet. Det å pushe grensene i forhold til å skrive lengre artikler kontra korte tekster. Kanskje dukker det i fremtiden opp en mulighet til å jobbe med ledelse igjen. Det kunne også vært spennende.

Christian Stavik
Sondre Steen Holvik

"Liker krevende jobber" Redaktør Christian Stavik (35)

Ambisjon 2008: — Jeg har alltid vært flink til å skifte jobb når det begynner å bli rutine. Utfordringen min blir å tørre å fortsette med det.

Oppnådd ambisjonene? - Ja, helt klart. Poenget mitt er å holde meg med oppgaver som krever maksimal innsats og oppmerksomhet. På de siste fem årene har jeg fått jobbe med mange spennende små og store prosjekter, både kommersielle og redaksjonelle.

Mer enn forventet? - Jeg har ingen karriereplan, men fokuserer på å få maksimalt ut av de oppgavene jeg til enhver tid har. Jeg er stolt over at Kristiansand Avis nå er en etablert og profesjonell mediebedrift med flinke folk, og det var spennende å være med de tre første leveårene. Og så synes jeg det er stort at vi i Fædrelandsvennen har turt å være i front digitalt og er en av bedriftene bransjen ser til for å lære. Det er resultat av knallhardt lagarbeid og strategiske valg der jeg har fått bidra med hele meg.

Hva gjør du nå? - Etter reportasjen har jeg hatt ansvaret som daglig leder i Kristiansand Avis. Høsten 2010 kom jeg tilbake til Fædrelandsvennen som digitalredaktør og prosjektleder for brukerbetaling, og fra sommeren 2012 også nyhetsredaktør.

Nye ambisjoner? - Veldig likt 2008. Arbeidsoppgavene er det viktigste, og jeg ønsker meg utfordringer som til enhver tid krever at jeg lærer noe nytt og gir alt for å oppnå organisasjonens mål. Med krevende oppgaver vet jeg at det er viktig å finne motivasjonen og energi i jobben og oppgavene, og det er en ambisjon i seg selv.

"- Mitt motto er å gripe muligheter"

Fyrsjefen Anne Solvang Salvesen (37)

Ambisjon 2008: Jeg har en ambisjon om å alltid ha en spennende og utfordrende jobb. Helst der jeg får vist mitt engasjement for Sørlandet.

Oppnådd ambisjonene?- Var jo en bred ambisjon, så jeg vil si ja. Jobben som daglig leder for Lindesnes Fyr er super. Med 30 ansatte, 12 årsverk og prosjekter regionalt, nasjonalt og internasjonalt, er det både en spennende og utfordrende arbeidsplass. I jobben gjør jeg alt fra økonomistyring, ledelse, personalansvar, prosjektkoordinering og utvikling. Jeg er stolt av posisjonen jeg og mine kolleger ved Lindesnes Fyr har gitt fyrmuseet, både nasjonalt og internasjonalt.

Anne Solvang Salvesen
Roar Greipsland

Mer enn forventet?- Mitt motto er å gripe muligheter, så selv og jeg ikke har skiftet stilling, er innholdet på jobben veldig annerledes. Vi er del av et nasjonalt museum Kystverksmusea – Lindesnes Fyr. Jeg er også daglig leder for fyrgryta serveringsstedet, som er del av museet på fyre.

Hva gjør du nå?- Jeg er daglig leder ved Vest Agders tusenårssted Lindesnes Fyr. Jeg er opptatt av «opplevelsesnæringen» og reiselivet som ressurs for Sørlandet. I tillegg er jeg zumbainstruktør på et treningssenter i Mandal, turntrener for barn og koordinator for småbarnsavdelingen i Mandal Turnforening.

Nye ambisjoner?- Jeg har på mange måter samme ambisjon. Det er viktig for meg å ha spenning, variasjon og å føle at jeg får brukt meg selv i jobbsammenheng. Men etter 5 år er det også blitt en ambisjon å ha en «god balanse i livet mitt, der jeg også får tid til barna og familien.

"Har flyttet hjem"

Dataeksperten Sondre Bjellås (32)

Ambisjon 2008: — Jeg føler jeg har kommet veldig langt karrieremessig. Men jeg har tenkt å finne opp et slags kjæledyr som kan følge meg overalt, på byen, på jobb, og registrere hvor jeg er, loggføre ting, filme og så videre. Det hadde vært kult, en slags bestevenn. Akkurat nå jobber jeg med å gi hjemmet mitt en slags "hjerne", slik at jeg kan spørre etter klokka, været og temperaturen. Jeg kaller prosjektet "Lucy".

Sondre Bjellås
Reidar Kollstad

Oppnådd ambisjonene? - De siste årene har jeg bidratt til realiseringen av flere samfunnskritiske IT-løsninger. Jeg har også bygget et dedikert serverrom i kjelleren der alt utstyret til "Lucy" skal stå. Jeg har maskinvaren på plass, men ikke programvaren. Planen er at alt i huset kan styres fra dette rommet, blant annet musikkanlegget og hjemmekinoen.

Mer enn forventet? — Jeg gikk fra et stort konsulentfirma i Oslo til et mindre konsulentfirma i Kristiansand, der jeg er medeier. I tillegg driver jeg og broren min en restaurant og sportsbar i Vennesla, og det hadde jeg nok ikke trodd at jeg skulle gjøre.

Hva gjør du nå? - Jeg er løsningsarkitekt i Deepmind, der jeg jobber med design og utvikling av programvare og nettskyløsninger.

Nye ambisjoner? - Jeg ønsker at huset skal bli smartere slik at det kan forutsi ting man gjør. For eksempel at det varsler når jeg reiser hjem fra jobb, slik at jeg ikke trenger å gi beskjed til kona. Har ambisjoner om å få suksess med begge selskapene jeg jobber med, og er godt på vei så langt. Den langsiktige drømmen er å få jobbe med roboter og intelligente datasystemer.