Malala Yousafzai var bare 15 år gammel da Taliban i Swat-dalen i Pakistan bestemte seg for å drepe henne. De hadde forsøkt å tvinge henne til taushet ved å fremsette drapstrusler, men Malala fortsatte å blogge om livet sitt i den Taliban-terroriserte dalen.

To drapsmenn som hadde kartlagt hvordan Malala kom seg til skolen stoppet skolebussen hennes og skjøt på henne og to andre jenter den 9. oktober 2012. Malala var døden nær etter å ha blitt truffet i hodet, nakken og skulderen, men reddet livet, blant annet takket være behandlingen hun fikk ved et sykehus i Birmingham i Storbritannia.

Etter at hun kom seg til hektene har Malala fortsatt i bo i Birmingham sammen med familien sin. Det er også der hun går på skole. Sammen med faren Ziauddin har hun reist verden rundt. Hennes gjennomslagskraft har vokst langt ut over det Taliban kunne ha forestilt seg.

Malala fortsatte å blogge om livet sitt i den Taliban-terroriserte dalen selv etter å ha blitt utsatt for drapstrusler. Foto: Stuart Ramson

En av verdens farligste konflikter

India og Pakistan har en lang og trøblete historie, men de har mer felles enn de liker å innrømme. Og nå har de altså også to som har fått fredsprisen sammen.

— Prisvinnerne har inspirert en hel verden.

Erna Solberg

1 Hvordan startet det?

På den britiske kolonitiden var Pakistan en del av India. Ønsket om et eget hjemland for Indias muslimer økte etter hvert som det ble klart at britene måtte forlate subkontinentet. Mange av landets muslimer, ledet av Mohammed Ali Jinnah, fryktet at de ville bli marginalisert i en hindudominert, fritt India.

Jinnah forklarte kravet med ulikheten mellom hinduer og muslimer. «De er ikke religioner i snever forstand, men utgjør i virkeligheten ulike og adskilte sosiale ordener,» sa han.

2 Hva skjedde da subkontinentet ble delt?

I juni 1947 erklærte Lord Mountbatten, den siste visekongen av India, at provinsene Punjab i vest og Bengal i øst skulle deles mellom India og Pakistan.

Det ble svært blodig. Ingen kan med sikkerhet si hvor mange menneskeliv som gikk tapt: Anslagene varierer fra et par hundre tusen opp til ti ganger det antallet, men ligger gjerne på rundt en halv million. Delingen førte også til en av de største menneskeforflytningene i historien: hinduer og sikher flyktet fra Pakistan til India, muslimer motsatt vei.

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv

— Spebarn ble revet ut av mødrenes armer og kastet inn i murveggene. Gatene var røde av menneskeblod, og hele nabolag ble brent ned, minnes Ummatul Hafiz, en kvinne født i Amritsar i India, som flyktet til Pakistan i 1947, om den tiden.

3 Hva er skjedd siden?

Fiendskapet fores av den uløste konflikten over Kashmir - området i Himalaya som både India og Pakistan mener de har krav på. Kashmir var en fyrstestat som da subkontinentet ble delt, selv skulle velge om den ville bli del av India eller Pakistan. Det som skjedde siden, klarer ikke India og Pakistan å enes om.

Naboene har utkjempet tre kriger - i 1947, 1965 og 1971 - samt minikrigen i Kargil i 1999. Bortsett fra 1971-krigen er alle utkjempet direkte eller indirekte over Kashmir.

Pakistan klandrer ennå India for å ta bengalernes side da Øst-Pakistan løsrev seg og ble til Bangladesh i 1971. Av noen pakistanere blir det den dag i dag sett på som tegn på at India vil benytte enhver anledning til å fjerne Pakistan fra kartet.

På 1990-tallet var erkefiendene inne i et atomkappløp, og begge land har i dag atomvåpen, noe som gjør den uløste konflikten til en av verdens farligste.

4 Hvor mye har de felles?

Landene har mer felles enn noen av dem liker å innrømme. De deler språk, historie, kultur, etnisiteter, religioner - samt en stor kjærlighet for cricket og Bollywood-filmer. Noen få borgere har slektninger på andre siden av grensen. Landene har også mange av de samme utfordringene: I begge land er analfabetismen nokså høy på landsbygda, barnearbeid er et problem og de har millioner av barn som ikke går på skolen.

— Hvordan er folk i India? spurte en pakistansk ung kvinne meg en gang, idet jeg sjekket inn på et fly til Delhi i Karachi.

— De er som her. Det er synd dere aldri møtes, svarte jeg.

— Ja, det er en tragedie, svarte hun.

Anne Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Kailash Satyarthis arbeid har reddet titusener av barn fra slaveri

I 1980, mens han foreleste ved et universitet i Bhopal startet den indiske elektroingeniøren organisasjonen BBA (Bachpan Bachao Andolan) - Redd barndommen-bevegelsen, som i dag er aktiv i hele Sørøst-Asia. Når bevegelsen får tips om barn som er utsatt for tvangsarbeid, raider de stedet og befrir barna fra slavearbeidet. Organisasjonen har reddet over 77.000 barn.

  • En viktig anerkjennelse til stemmer som ikke så ofte blir hørt.

  • Malala Yousafzai har vist en hel verden hva en ung jentes stemme kan bety i kampen for utdanning og rettigheter.

Kailash Satayarthi beskrives som beskjeden, men uredd, og USAs utenriksdepartementet karakteriserer ham som en helt. Foto: Bernat Armangue

Satyarthi ble født 11. januar 1954 i Madhya Pradesh i India. I 1980 ble han generalsekretær for Bonded Labour Liberation Front, og i 1989 stiftet han «Den sørasiatiske allianse mot barneslaveri».

I 1998 organiserte han «Den globale marsjen mot barnearbeid» med deltagelse fra 140 land. Resultatet ble at FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO vedtok en ny konvensjon som forbød alt farlig barnearbeid.

Han beskrives som beskjeden, men uredd, og USAs utenriksdepartementet karakteriserer ham som en helt. Han blir jevnlig truet på livet. 60-åringen har fått en rekke internasjonale priser.

Satyarthi bor i New Delhi. Han er gift og har to barn.