KRISTIANSAND: Andpusten slo Argjend telefonnummeret. Det var sent fredag 29. april. Han og kompisene hadde danset hodene av tv-seerne og publikum i salen. Lekent, magisk, rått, fett, sexy, intelligent, hadde dommer Mia Gundersen skrevet på blokken sin underveis. Etterpå hadde dommerkollega, superdanseren Adil Thathaal brått reist seg fra stolen, slått ut med armene og sagt: «What? What the f …?»

Kingwings var i finalen i «Norske talenter». Endelig.

Noen få ring, så var hun der.

«Mamma, hva synes du nå? Var det greit?».

DRISTIG: Argjend Nikci i aksjon på Hånes ungdomsklubb. Der alt startet. (Foto: Tore-Andre Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

Hvor det startet

En drøy uke etter. Argjend Nikci (26) er tilbake på Hånes, øst i Kristiansand. Chenno Tim (23) er også her. Han er den andre fra byen i Kingwings. I bomberommet under skolen sitter en gjeng tenåringer med ryggen mot grafittiveggen. Rundt på gulvet foran dem spretter guttene de kjenner fra tv.

Musikken er funky, det klappes i takt. Så er showet i gang. Opp på begge hendene, så bare ei hånd. Resten av kroppen rundt i lufta. Boyoing, Air Chair, Freeze. Argjend og Chenno kan alt sammen. Og masse mer. Men de må spare seg. Kan'ke risikere å skade seg nå.

– Kulturklubber som dette er amazing. En plass du kan være, fokusere på det du vil. Og samtidig møte venner, sier Chenno etterpå.

Se Argjends og Chennos ville breaking her.

Hånes ungdomsklubb. Det var her det startet. For rundt ti-tolv år siden, lenge før Kingwings. Først på mandagsdiskoteket. Etter hvert fikk de egen nøkkel og kunne breake hele tiden. Trente time etter time. Ble skikkelig gode. Best.

– Jeg heier på dere. Stemmer hver gang. Juhu! sier fritidsleder Maria Andås til de lokale dansekjendisene.

GJENSYN: Fritidsleder Maria Andås møter Chenno og Argjend igjen. Gutta tilbrakte masse tid på Hånes ungdomsklubb. (Foto: Tore-Andre Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

Hun har gode minner fra tiden med Argjend og Chenno.– Det var utrolig bra dansemiljø på Hånes den gangen. Dere fikk en veldig god oppbacking, sier hun til gutta.

– Folk sto i ring rundt dere. Heiet dere fram når dere danset.

De siste årene har det ikke vært det samme trøkket, sier Maria. Discokulturen ble litt borte på Hånes. Men nå begynner det visst å komme seg igjen.

– Vi har hatt to store diskoteker her, med 500 stykker på hver, sier hun.

– Yeah.

Bare tull

Det har blitt mye jubel gjennom årene. Men ikke alle har heiet like mye på de to kompisene.

2002: Chenno vinner sitt første norgesmesterskap som solodanser. Maria og en hel liten gruppe fans fra ungdomsklubben er med bort til Langesund. 14-åringen imponerer alle.

Hjemme igjen på Hånes snur stemningen i døra.

– Jeg var drithappy. Pokal, medalje. Ja, fett. «Men når skal du slutte å danse, når skal du begynne å ta skolen alvorlig, når skal du begynne å jobbe?» sa mamma og pappa.

Han svarte ikke. Kunne ikke. Gikk bare rett opp på rommet sitt.

Noen år senere ble han blant de 20 beste i konkurransen «Dansefeber» på TVNorge, breaket for Kongen, var med i teaterforestillinger. Det norske teater og Operaen. Fortsatt syntes de hjemme han heller burde få seg en «skikkelig» jobb.

– Det var egentlig en veldig hard tid for meg, sier Chenno.

Han legger til:

– Jeg prøver ikke å trykke mamma ned. Jeg er kjempeglad i henne, og vet at hun kun vil det beste for meg. Men i vår kultur er ikke dansing et yrke. Det er så vidt det er en hobby. Dans synes ikke, finnes ikke, sier Chenno.

Faren, som døde i 2006, og moren er født og oppvokst i Kambodsja. Heldigvis, sier Chenno, oppmuntret brødrene ham til å fortsette med dansingen.

Argjend har en lignende historie med sine albanske foreldre.

– Foreldrene mine var ikke stolt av det jeg gjorde. De så ikke på dans som en fremtid.

Kompisen blir ivrig i stolen ved siden av.

– Ingen svarte gjør det. Det første de tenker er: bli lege. Det lover jeg deg.

Argjend var flink på skolen, god til å tegne. Han begynte på reklameskolen Westerdals i Oslo. Egentlig var det mest fordi han ikke trodde han ville komme noe vei med breakingen. Alle sa jo det.

Men noe er skjedd etter «Norske talenter». Argjend merket det da han ringte hjem etter semifinalen. Nå er også foreldrene blitt fans.

TROSSET MAMMA: Mor Raze Nikci mente sønnen Argjend kastet bort tiden med dansingen. Nå er hun stolt. (Foto: Tore-Andre Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

Og når God Helg snakker med mor Raze på telefonen, sier hun at det endelig har gått opp for henne hvor god sønnen er til å danse.– Jeg så ham på tv og begynte nesten å grine. Det var så bra. Kjempebra, sier Raze Nikci.

– Du vet, vi visste ikke hva breaking var, legger hun til.

Mannen hennes ville at sønnen skulle kutte dansen tvert. Ja, ja, tenkte Raze. Dansen gjorde i alle fall at han holdt seg unna kriminalitet.

«Dårlige miljøer»

Når TV2 beskriver Kingwings, slår de fast at dansen reddet dem fra «dårlige miljøer». Fint for imaget, sånne ting. Spesielt i et familieprogram. Men gutta er selv ikke i tvil om hva breakingen har betydd.

– Når du er liten, tenker du ikke over konsekvensene. Alle kids har en liten greie på å være litt småkriminell. Jeg har vært med på mye rart, sier Argjend.

– Men da jeg så breaking, så jeg en helt annen verden. «Wow, dette er kult, dette vil jeg prøve.»

– Da så du lyset … eh, lyset for oss da, legger Chenno til.

– Hvor nærme var du å bli en kriminell?

Chenno lener seg fram.

– Kan jeg si nærme nok?

Inne i diskoteket gir han nevøen David Tieu (13) erfarne breaketips.

– Du må stå lenger på hendene før du knekker kroppen. Du må holde igjen, sier Chenno, går ned på gulvet og demonstrerer.

David ser bort på onkelen.

– Jeg synes det er kult å danse. Og så får jeg veldig stor selvtillit av det, jeg er ikke så flau lenger, sier han.

– Dansen gjør deg sterk, svarer Chenno.

Kingwings tar oppdrag for næringslivet, er med i teaterforestillinger. Men mest givende er det å være med på et arrangement mot narkotika, eller mot nedleggelse av en Oslo-skole. For å nevne to jobber de siste ukene. De danser for kidsa.

– Sånne ting synes vi er veldig viktig. Grunnen til at Kingwings er Kingwings er at vi har hjerte for det vi driver med. Vi vet hvordan vi hadde det back in the days, sier Chenno.

Skummelt

Argjend går betenkt opp trappa fra bomberommet. Førstkommende fredag gjelder det. De skal imponere seerne igjen. Konkurransen er tøff. Det står om premien på 500 000 kroner.

– Litt skummelt er det jo. Det har vært med dansegrupper før i «Norske talenter». Alle har kommet til finalen, ingen har vunnet. Vi er redd for å lide samme skjebne som dem. At vi gjør det bra, men ikke bra nok, sier han.

– Hva må dere gjøre for å vinne?

Chenno tar ordet.

– Vi må selvsagt step up the game, for å si det sånn. Kan ikke komme der med samme greia. Vi har lyst til å vise hvem vi er, hva hver av oss kan, sier Chenno.

VIL INSPIRERE: Argjend og Chenno viser kunstene på Hånes ungdomsklubb. Air Chair kalles dette breaketrikset. (Foto: Tore-Andre Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

Et lurt smil.– Vi har noe sykt på gang.

Gruppa har et tredje sørlandsmedlem. Yngvar Martin Halvorsen (26) fra Songdalen rakk audition, men begynte på skole på Hawaii fremfor å være med videre i talentkonkurransen på tv.

Familiemann

Argjend bor for det meste i Oslo nå. Chenno pendler til og fra Hånes, samboeren og de to små barna. Han har også en ekstrajobb som miljøterapeut. Foreløpig tjener han ikke nok på å danse. Kanskje hadde foreldrene litt rett likevel?

– Det er ikke så lett. Spesielt ikke når du bor i Kristiansand, litt utenfor miljøet. Men med «Norske talenter» har vi fått en veldig bra mulighet til å markedsføre oss, sier Chenno

På terrassen med utsikt over Topdalsfjorden forsøker sønnen Enholay på to og nabogutten Lucas å kopiere Chennos breaking. Chenno tar av seg solbrillene og smiler.

– Enholay har sikkert sett Youtube-klippene fra «Norske talenter» ti ganger hver dag. Og han viser klippene til alle, sier mamma Laura (27).

Inne i leiligheten er en vegg viet til Chennos eget idol som barn. LP-plater og bilder av «Jacko», Michael Jackson. Alt handlet om ham en gang.

Chenno smiler. Navnet hans er på en morsom måte også knyttet til superstjernen.

FAMILIEMANN: Det blir mange turer fram og tilbake til Oslo for Chenno. På Hånes bor samboeren Laura og barna Sophia (ni måneder) og Enholay (2). (Foto: Tore-Andre Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

– Mamma og pappa var ikke så gode i engelsk, så når Michael sang «You know I'm bad», ble det til «Chenno I'm bad». Det ble bare navnet mitt.Senere foran Hånes kjøpesenter. Fotografen vil ta noen ekstra bilder. Chenno tar det litt rolig. Han kjente smertene i semifinalen, trodde akillesen skulle ryke.

– Skjer det, så skjer det. Jeg kan ikke tenke på det.

Argjend viser hvordan han gjør en Air Flare, et akrobatisk breaketriks det tar måneder å øve inn. En gang var Argjend blant de aller første i Norge som gjorde en Air Flare. I finalen skal tv-seerne få en versjon de ikke har sett maken til.

Lokalkjendiser

– Æ håber dere vinner heile driden.

Opp på siden av danserne kommer en kvinne kjørende i sin motoriserte rullestol. Pia Furø (42) har barnebarnet Mathias (1) på fanget. Hundene Doffen og Tassen er også med. Pia kjenner Argjend og Chenno igjen fra tv, har sittet klistret til skjermen når Kingwings har danset.

- Æ HÅBER DERE VINNER HEILE DRIDEN: Pia Furø med barnebarnet Mathias på fanget stopper Argjend og Chenno utenfor Hånes senter. (Foto: Tore-Andre Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

– Jeg skjønner ikke at det går an å gjøre sånne utrolige ting med kroppen, sier Pia.

Gutta smiler.

– Hva gjør dere hvis Kingwings vinner «Norske talenter»?

– Aller først skal vi lage en egen Kingwings-forestilling, sier Chenno.

– Og så kanskje åpne opp et studio der alle kids kan lære. Vi kan lære dem masse, legger Argjend til.

Flere sørlendinger er klare for fredagens finale i «Norske talenter» . Les hvem her.