Disse fireingrediensene har den unike evnen at de kan skaffe deg de herligste brød, og samtidig den dypeste frustrasjon. Mens disse ingrediensene blir til deilige og luftige brød for noen, kan de samme ingrediensene bli til knallharde mordvåpen for andre. Hva er det egentlig som kan gå galt når du baker?

Ta gjæren.Den er en levende organisme, og som med et lite barn er det noen grunnregler som må følges for at det skal gå bra, både med barna og med brødene. Å bygge et godt og solid nettverk er viktig for barna, men det er minst like viktig for brødet, og da i form av et glutennettverk. Gluten er bindingen som oppstår når de to proteinene gliadin og glutenin blander seg med vann og er avgjørende for at brødet skal heve seg, holde formen og ha en seig konsistens. Knekkebrød er et eksempel på bakverk som ikke trenger gluten i samme grad siden det skal være sprøtt og knekke fort når du spiser det.

Nå man blander gjær med vann vil den begynne å vokse og avgi karbondioksid (CO2) som blir fanget i glutennettverket etter hvert som deigen hever. En brøddeig er derfor på mange måter en form for veldig seigt skum som setter seg når det blir stekt i ovnen. Etter hvert som temperatuen på brødet stiger i ovnen vil gjæren slutte å vokse – og dør når den når ca. 40 grader.

De to største hindringenesom står mellom deg og det perfekte brødet er derfor om du har eltet brødet nok og om du har hatt for høy temperatur i væsken når du har eltet sammen brødet. Men det finnes håp. Ved hjelp av en enkel metode kan man nemlig kvitte seg både med eltejobben – og redselen for å drepe gjæren mens man holder på. Løsningen heter eltefritt brød ("no knead bread") og har eksistert i mange år, men er blitt spesielt kjent de siste årene gjennom internett og New York-bakeren Jim Lahey.

Selv om metoden kan spores langt tilbake, er det Lahey som ofte får æren for å ha gjort metoden kjent for den delen av de bakeinteresserte som bruker Youtube til å hente inspirasjon og ny kunnskap.

Ved hjelp av mer vann og lenger hevetid, kan man slutte å bekymre seg for om brødet er blitt eltet nok, og om vannet holder riktig temperatur. Ved å øke vannmengden tar deigen selv ansvar for at de tidligere nevnte proteinene gliadin og glutenin blander seg, og siden brødet skal heve over natten kan du til og med bruke kaldt vann fra springen når du skal lage dette brødet.

Eltefritt brødbakes som regel i støpejernsgryte, men deigen kan fint brukes i vanlig brødform, rett på stekeplaten, som ciabatta og focaccia eller til og med gi deg en fantastisk god pizzabunn. Sett deigen før du legger deg, så kan du bruke den når som helst du dagen etter. Deigen tar bare ett minutt å blande sammen, men den kan heve i alt fra seks til 24 timer. Uansett får du et kjempegodt resultat, og du vil lykkes hver eneste gang.

Les mer om eltefritt brød på bloggen min, hobbykokken.no.