For de fleste musikere er billedkunsten en hobby som gir avkobling i et antatt tøft turnéliv. Men det er også mange musikere som har gjort lukrative bikarrierer av sin billedkunst. Mange musikere startet sine mangefasetterte karrierer nettopp på kunstskolen.

På kunstskolen ble også forløperne til noen av verdens mest kjente band dannet: John Lennons The Quarrymen, David Byrnes The Artistics, The Rolling Stones, The Doors, Queen og R.E.M. Og da Sex Pistols holdt sin første halvoffisielle konsert, var det på den kjente kunstskolen Saint Martins i London i 1975, hvor bassisten Glen Matlock var student.

Vellykket karriere: Magne Furuholmen gikk i lære hos nylig avdøde Kjell Nupen og har selv lykkes med egen kunstkarriere og som medeier i galleriet Stolper + Friends. Foto: Scanpix

Multikunstnere

Hvis vi dypdykker i historien finnes det mange eksempler på tidlige multikunstnere. Leonardo da Vinci (1452— 1519) var et universalgeni som utmerket seg både som tegner, skulptør, kunstner, arkitekt, matematiker, oppfinner og vitenskapsmann. Men han var også, i likhet med gutta over, en innovativ musiker og oppfinner av instrumenter. Da Vincis instrument «viola organista» ble for første gang avduket i oktober i fjor, rekonstruert av den polske pianisten Slawomir Zubrzycki etter Da Vincis originaltegninger. Flere av Leonardos komposisjoner ligger i dag på Youtube som lydklipp, av naturlige årsaker uten tilhørende musikkvideoer.

Kunstner: Bob Dylan har holdt en rekke utstillinger av sin billedkunst. Her fra utstillingen "Bob Dylan: Face Value" på National Portrait Gallery i London i fjor.

«Renessansemenneske» sier vi gjerne i dag, noe som henspiller på den kulturelle epoken renessansen, som i grove trekk utspant seg fra 1300— tallet til 1600-tallet. Den italienske humanisten og polymathen Leon Battista Alberti (1404- 1472), som var blant datidens store tenkere satte ord på ideen om at «en mann kan gjøre alt hvis han vil», noe som stemte bra med samtidens idealer. I dag kan selvfølgelig også kvinner gjøre nesten alt hvis de vil, i hvert fall i vår del av verden.

vignett marstrander.jpg

Dylan og Lennon

Janis Joplin, Joni Mitchell, Patti Smith og Yoko Ono er blant kvinnene som har sjonglert mellom musikk og kunst med stor suksess. Selv den prisbelønte popartisten Taylor Swift publiserte nylig noen romantiske akvarellmalinger på Twitter. Muligens ikke med like stor kunstnerisk kredibilitet som de edgy damene over, men dog.

De mest kjente, mannlige musikerne som i nyere tid har markert seg som habile billedkunstnere er Jim Morrison, Bob Dylan, Leonard Cohen, David Bowie, Paul McCartney og tidligere nevnte John Lennon.

Siden både musikk— og kunstverden historisk sett har vært styrt av menn, er det ikke så rart at herrene fremdeles er mest synlige på listene. Og den er lang.

LL Cool J: Kunstneren Kehinde Wiley, lar seg blant annet inspirere av afroamerikanske musikere, og har laget en rekke monumentale portretter, her av LL Cool J (i midten).

Cash og Hendrix

Her finner vi både Frank Sinatra, Johnny Cash, Ron Asheton (Stooges), Jerry Garcia (Grateful Dead), Paul Simonon (Clash), Jimi Hendrix, Stevie Nicks (Fleetwood Mac) og selvsagt vår egen Magne Furuholmen fra a-ha.

Sistnevnte gikk i lære hos nylig avdøde Kjell Nupen, og har blant annet stilt ut på Henie Onstad Kunstsenter og London Art Fair. Han er i tillegg medeier i galleriet Stolper + Friends på Tjuvholmen i Oslo, som samarbeider med Statens Kunstakademi i Oslo, og er dermed selv en pådriver for å hjelpe nye multitalenter frem i lyset.

Kilder: Artistsandart, BBC History, David Mann/Parsons the New School for Design, Fineart, Gigwise, Greatkat, Huffington Post, Internet Public Library (IPL), Limelightmagazine, National Portrait Gallery, Pastemagazine, Pencilkings, Wikipedia, Youtube.