Dette er spørsmålene vi stilte dem:

1. Hvordan er stemmeretten ivaretatt i Norge sammenliknet med i ditt hjemland?

2. Hva betyr stemmeretten for deg?

Lane Mohammadi, Kurdistan Foto: Reidar Kollstad

Lane Mohammadi

Hjemland: Kurdistan

Alder: 30

Bosatt: Kristiansand

Yrke: Sosionom i flyktningetjenesten

Med i Stemmerettjubileets Camilla Collett-prosjekt og kurdisk kvinnegruppe.

Har bodd i Norge i 11 år.

— I mitt hjemland Kurdistan, hvor jeg er vokst opp i Nord-Irak, har kvinner stemmerett. Men det er likevel nesten umulig å sammenlikne det med Norge. Kvinner kan stemme, men de kan ikke selv bestemme hvem de vil stemme på. I et patrikalt, mannlig dominert samfunn, har kvinner bare stemmerett på papiret. De kan stemme, men det er ikke praktisert verken i det offentlige eller det private rom. Så det er en stor forskjell fra Norge.

— For meg betyr stemmeretten demokrati, frihet til å velge hvem som skal styre landet og frihet til å uttrykke seg i det offentlige rom.

Esther Gyflan, Liberia Foto: Reidar Kollstad

Esther Gyflan

Hjemland: Liberia

Alder: 56

Bosatt: Kristiansand

Yrke: renholder, utdannet sykepleier.

Leder i liberiansk forening i Kristiansand.

Har bodd i Norge i 9 år.

— I Norge er det frivillig stemmerett. Man kan velge selv hvem man vil stemme på og hvem som skal styre i landet vårt. I mitt land, Liberia, er det på samme måte, at folket bestemmer hvem som skal styre.

— Stemmerett for meg betyr fri vilje. Fri vilje til å mene det jeg vil og velge slik jeg vil uten å måtte være redd for å stemme. Stemmeretten er veldig viktig for meg, fordi det er viktig for meg å kunne være med å bestemme hvem som skal styre i landet mitt.

Lihour Heng, Kambodsja Foto: Reidar Kollstad

Lihour Heng

Hjemland: Kambodsja

Alder: 26

Bosatt: Vennesla

Yrke: Student

Nestleder i kambodsjansk ungdomsforening.

Har bodd i Norge i 9 år.

— Jeg synes stemmeretten er ivaretatt mye bedre i Norge enn i Kambodsja, med lik stemmerett for både kvinner og menn. I Kambodsja har kvinner stemmerett på papir, men ikke i praksis. Jeg ønsker at vi kunne ha en bedre ordning i Kambodsja, som gjør at kvinner blir mer likestilt, både i forhold til stemmerett og at de får en større mulighet til å si sin mening også i forhold til både økonomi og familie.

— Personlig setter jeg veldig stor pris på den likestilte stemmeretten for både kvinner og menn i Norge. At kvinnen får si det hun mener og er likestilt med mannen forhindrer at kvinner blir diskriminert.

Evelyn Vestervoll, Flippinene Foto: Reidar Kollstad

Evelyn Vestervoll

Hjemland: Filippinene

Alder: 64

Bosatt: Lillesand

Yrke: Jobber som miljøterapeut, utdannet lærer.

Vært formann i filippinsk/norsk forening i 15 år.

Har bodd i Norge i 26 år.

— I likhet med i Norge før i tiden, var det kun menn som hadde stemmerett på Filippinene tidligere. Men dette har heldigvis forandret seg nå. Man må være 18 år for å stemme på Filippinene også. Filippinene er ikke et like resurssterkt land som Norge, men det er et vestlig orientert land. Derfor er tanken om demokrati ikke ulikt på Filippinene og i Norge.

— Stemmeretten for meg er å ha likestilling og å ha rett til å ha sin egen mening.

Nina Azimi, Iran Foto: Reidar Kollstad

Nina Azimi

Hjemland: Iran

Alder: 19

Bosatt: Kristiansand

Yrke: student

Med i Stemmerettsjubileets Camilla Collett-prosjekt.

Har bodd i Norge i 7 år.

— Det er klart at Norge har kommet mye lenger enn de fleste andre land i verden, og i motsetning til mange land så er makten i befolkningen og menneskene i sentrum her i Norge. Makten er ikke forbeholdt bare en liten gruppe eller en person. Det er stor forskjell mellom Norge og andre land når det kommer til verdier og likestilling, og dette er det viktig å ta vare på. Det er disse tingene som gjør at Norge har kommet så langt i forhold til mange andre land.

— Stemmeretten betyr veldig mye for meg, fordi det er et gode jeg fikk servert da jeg kom hit til landet. Men også et gode kvinner i mange land fremdeles kjemper for. Det ble også kjempet for stemmeretten her i Norge for 100 år siden, og derfor er det veldig viktig at vi hedrer de personene som den gang kjempet for det vi har i dag og sørger for at de ikke blir glemt. Å feire Stemmerettsjubileet slik vi gjør nå, synes jeg er utrolig flott.