Familien Martinez-Bujanda har laget tradisjonell kvalitets-Rioja i snart 125 år. Men femte generasjon i familiefirmaet fant likevel ny inspirasjon. Carlos og Ana Martinez-Bujanda var på en måte bundet da de etterfulgte faren Jesus i Bodegas Valdemar. Nå hadde Jesus riktignok fornyet vinhuset da han i 1985 fikk bygget Spanias kanskje mest moderne vinanlegg og tok i bruk temperaturkontrollert gjæring for røde Rioja-viner. Dessuten introduserte han fatlagret hvit Rioja på viura-druen, også det en nyvinning. Men fortsatt var Valdemar mest kjent som leverandør av fatlagret, tradisjonell Rioja. Akkurat det skal man ikke tukle med.

Rød var hvit

vignett_Vin_Ulf-Dalheim - web.jpg

Oppdagelsen av en helt spesiell drue, tempranillo blanco, var det som ga Carlos og Ana inspirasjon til å fornye familieselskapet, samtidig som de holdt fast ved det gode, gamle. Den hvite utgaven av tempranillo-druen var resultatet av en naturlig mutasjon som hadde funnet sted ute i en av vinmarkene.— Det var i 1992 man først ble oppmerksom på noen hvite druer i en vinmark som i utgangspunktet bare skulle inneholde røde druer. Først trodde man at dette var druer som ikke hadde modnet. Men da «fenomenet» gjentok seg neste år, tok man de hvite druene til universitetet for å få analysert dem. Svaret var at de hadde funnet en helt ny druevariant, sier Cristina Alvarez, vinskaper hos Bodegas Valdemar. Nylig var hun i Norge med et knippe Valdemar-viner, deriblant fra serien Inspiración som Carlos og Ana lanserte i 2009, med nettopp en hvit Inspiración Valdemar Tempranillo Blanco blant de første av fem.

Hvit tempranillo

Cristina Alvarez forteller at ønologteamet som hun selv er en del av, eksperimenterte fra 2001 til 2009, før Valdemar lanserte den første utgaven av tempranillo blanco. Fram til da var det gjort forsøk med lagring både på amerikansk og fransk eik. Til slutt endte man opp med en løsning hvor kun deler av vinen får tre måneder på fransk eik. På grunn av begrenset vinmarksareal beplantet med tempranillo blanco, lages det bare ca. 5000 flasker i året av denne vinen. Vinmarkene ligger i et område kalt Alto Cantabria, altså langt nord og ganske høyt i Rioja.

Sjeldne

Inspiración-vinene utgjør bare fire prosent av total produksjon ved Bodegas Valdemar. I tillegg til tempranillo blanco, lages det også en rødvin på den nesten like sjeldne druen maturana, samt en 100 prosent graciano-vin. Den siste har høstet mye heder internasjonalt. Inspiración Valdemar Edición Limitada består av 75 prosent tempranillo, 15 prosent graciano og 15 prosent cabernet sauvignon. Sistnevnte drue er ikke offisielt er tillatt brukt i Rioja, derfor benevnes dette som en eksperimentell vin.

Den norske importøren av Valdemar-vinene vurderer nå hvilke Inspiración-viner som skal lanseres i Norge. I mellomtiden kan du prøve ut deres røde Rioja-varianter; Crianza, Reserva og Gran Reserva-viner med en aldri så liten moderne vri. Crianza-en er for tiden nedsatt fra 129,90 til 99,90 kroner og er følgelig blant de rimeligste Rioja-viner på Polet.