De tenkte at det kanskje var mulig, og så gjorde de det:. Noe helt spesielt, sjeldent, kuriøst og kostbart i dag; icewine fra «over there». Canada er ikke blant de mest fremtredende vinland, og på Vinmonopolet er det bare unntaksvis at viner derfra presenteres for det norske publikum. Inniskillin Wines er unntaket, deres ikonvin Vidal Gold Icewine fra Niagara-halvøya har vært tilgjengelig i enkelte årganger opp gjennom årene, dog i svært små kvanta. Den regnes som en av verdens mest spesielle, søte dessertviner.

Tre ulike

Akkurat nå er det mulig å skaffe seg tre forskjellige isviner fra Inniskillin her i Norge. Den norske importøren har nemlig fått seg tildelt 54 flasker hver av Vidal Gold Icewine, Riesling Icewine og Cabernet Franc Icewine. Sistnevnte er laget på en drue som normalt brukes til å produsere kraftige rødviner. Rød icewine er ikke hverdagskost, for å uttrykke det mildt.

En idé

vignett_ny_i glasset_ ulf.jpg

Historien om Inniskillin Wines er historien om to pionerer som på 70-tallet hadde en idé og store visjoner. Karl J. Kaiser og Donald J. P. Ziraldo fikk i 1975 den første lisens som var gitt i Ontario til et vinhus siden forbudstiden (1929). De startet vinproduksjon nærmest i en garasje, men laget raskt overraskende gode viner som vekket interessen for kanadisk vin også internasjonalt. En tøff vinter i 1984 gjorde det dessuten mulig for Karl Kaiser (kjemiker, opprinnelig fra Østerrike) å gjenskape noe av det hans hjemland var så god på, såkalt isvin hvor druene får henge ute lenge om høsten og plukkes først på den første skikkelige frostnatten. Vinen ble det avgjørende vendepunktet for Inniskillin. Det endelig beviset på internasjonal anerkjennelse fikk man da vinen ble tildelt Grand Prix d'Honneur under den store vinmessen Vinexpo i Bordeaux i 1991. Å få vite at keiseren av Japan også har Inniskillin i vinkjelleren sin, og at Barack Obama fikk den samme vinen servert under Nobelpris-middagen i Oslo var nye klapp på skulderen.

Niagara

Starten var altså ved Niagara i 1975. I 1994 etablerte duoen også et eget vinhus i British Columbia, sør i Okanagan-dalen. Den første vinen derfra kom på markedet samtidig som man markerte 20-årsjubileet for den første drueinnhøstingen i Niagara. Hele tiden har nyvinning og «gærne» ideer stått sentralt. Til feiringen av overgangen til et nytt årtusen, laget Kaiser i 2000 en musserende icewine. Våren 2004 plantet han en ny vinmark som i 2010 leverte druer til en ny icewine lansert til vinter-OL i Vancouver, der Inniskillin var blant sponsorene.

I 2006 «pensjonerte» Kaiser og Ziraldo seg og overlot ansvaret for å lage Inniskillin-viner til ønologene til Bruce Nicholson (Niagara) og Sandor Mayor (Okanagan). Nicholson er fra Niagara, men har jobbet for Jackson-Triggs i Okanagan. Mayor er ungarsk, med bakgrunn fra vinhus ved Balaton-sjøen og godt kjennskap til de verdensberømte søte tokaji-vinene. Inniskillin vil nok fortsatt være annerledes enn alle andre.