KRISTIANSAND: — For 20 år siden var det stadig slåsskamper i skolegården her, ofte med 30 elever som stod rundt og heiet, sier Dag Vige, lærer og elevombud ved Fiskå skole.

Han har jobbet på skolen siden 1982. — I en periode var det "helt Texas" på Fiskå skole, med en gjeng ungdommer som gjorde skolemiljøet utrygt og utrivelig. Før håndterte vi vanskelige elever med autoritære metoder - de vanskeligste elevene måtte sitte på bakerste benk hele uka. Det er ikke den beste metoden for å hjelpe ungdom. Nå er det mer fokus på å få dem i aktivitet, gi dem mestringsfølelse og selvtillit, sier han.

Fiskå skole var tidligere større og mer uoversiktlig, forteller han.

— Det var dobbelt så mange klasser på altfor lite areal, noe som var medvirkende til knuffing og problemer. Tenk deg, ungdommer på lite areal hvor ingenting skjer, da blir det lett mobbing. Vi har jobbet systematisk mot mobbing siden da. Før hadde vi en stor, firkanta skolegård med asfalt. I dag er det et vell av aktiviteter i skolegården, som bordtennis, gitarer, kortspill, håndball, fotball, basket, tennis, "you name it". Vi vil bruke elevenes egne ressurser på å utvikle skolemiljøet i friminuttet, og i dag har vi nulltoleranse for mobbing, sier Vige.

Men mobbefritt er det fortsatt ikke.

— Nei, men det vil det aldri kunne bli. Nettmobbing er skolens største utfordring nå, for den er skjult. Vi hadde paneldebatt på skolen nylig, hvor temaet var nettmobbing og hvilke påvirkning bruk av mobiltelefon i friminuttene har på det sosiale miljøet, sier han.

Han mener det er viktig å tenke at også mobbere trenger hjelp.

— En som mobber, er ofte et menneske som ikke har det godt, de kan være svake på skolen, ha det tøft hjemme, eller en tung bakgrunn. Den man først må beskytte, er den som blir mobbet, men det mennesket som ikke har kontroll på seg selv, mobberen, trenger også hjelp, sier Vige.

Oddvar Vik er rektor ved Fiskå skole i dag.

— Vågsbygd var en tøff arena tidligere, men nå er elevene fordelt på både Fiskå skole og Karuss skole. Vi har snudd hele situasjonen, fra å være ille, til å bli en av de beste skolene. Vi har hatt antimobbekampanjer, og målet er selvsagt at ingen skal bli mobbet, sier han.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med tidligere rektor ved Fiskå skole, men han ønsket ikke å uttale seg i denne saken.