BLOGGINNLEGG: Dykking eller nærmere bestemt sportsdykking som er en sport som foregår ned til 40 meters dybde.

For meg har dette vært et ukjent eventyr, inntil jeg for 18 måneder siden kom i kontakt med Jorunn, ei kjenning av meg, hvis datter Monica driver Oslofjorden Dykkersenter. Jorunn fortalte at Monica snart skulle komme til Mandal. Så om jeg visste om noen som hadde lyst til å ta et prøvedykk, måtte de bare komme ut en tur på hytta de har på Landehobde utenfor byen.

Jeg har en sønn som hadde vist interesse, så jeg spurte han, og det var ja med en gang. Han oppfordret meg også til å ta med badebuksa. Og så skjedde det en lørdag i juli 2019 at jeg utførte mitt første prøvedykk. Det var en fabelaktig opplevelse, og jeg ble helfrelst. For en natur og spenning!

Lykkefølelse

Etter dette balet det på seg, og Monica spurte om hun kunne komme ned og holde grunnkurs Padi Open Water kurs? Da kan man dykke til 18 meter. I September 2019 var vi seks personer som møtte opp på kurs, og vi hadde seks dykk. Teoridelen gjennomførte vi på nett, og helseattest var også ordnet på forhånd. Grunnet min alder tok legen en skikkelig sjekk, og alt var i sin skjønneste orden.

Dette bildet er fra februar i år. Foto: Privat

Det var strevende og mye å lære på én gang denne helga. Siste dag var eksamen til 18 meter, og siste dykk alene med buddy (dykkerkamerat) sammen med min sønn. Den gleden da vi kom opp etterpå og fikk beskjed at vi hadde bestått, kan ikke beskrives.

Stadig mer utstyr

Etter dette gikk sønnen min og jeg til innkjøp av fullt utstyr for sportsdykking, og vi meldte oss inn i Mandal Dykkerklubb. Her ble vi tatt imot med åpne armer og ønsket velkommen. Dykkerturene framover den første tiden gikk på oss nye dykkeres premisser. De ankret opp der det var trygt og godt for oss ferskinger, og de sto i kø for å ha oss med som dykkerkamerater. Slik ble man fort trygg og vi lærte mye av å observere hvordan de erfarne dykkerne utførte sine rutiner før, under og etter dykkene.

Video:

Siden jeg var så fascinert av naturen i nede i dypet, begynte jeg å ta bilder og filme under vann. Det er veldig moro å gjenoppleve dykkene hjemme i huset på den måten. I fjor sommer og sønnen gjennomførte min sønn og jeg Padi Advance-kurs, der vi ble kurset i nattdykk, dypdykk, navigasjon under vann, heving/redning og kursing i oppdriftskontroll (såkalt Peak Performance). Etter kurset ble vi sertifisert for dykking til 30 meters dybde. I den forbindelse utvidet vi dykkerriggen vår, med dobbelt sett flasker.

Aktiv klubb

Dykking passer folk i alle aldre, så lenge man har normalt god helse. Mandal Dykkerklubb er en av de mest aktive klubbene i Norge, som har faste turer hver helg, og ofte ekstraturer som natt- og kveldsdykk i nærområdet. I klubben er det et fantastisk sosialt miljø, og den stadig økende medlemsmassen kan være del av ei fotogruppe, marinarkeologisk gruppe, ryddegruppe m.m. I sistnevnte er vi med og rydder marint avfall og spøkelsesredskap, der vi har egne løfteballonger med i nett.

Flott fargespill nede på dypet ved Ryvingen i september i fjor. Foto: Einar Danielsen

Jeg har vært så heldig å være med erfarne dykkere i klubben og det siste året funnet to sjeldne vrak fra 1650 og 1721. Slik har min marinearkeologi-interesse også vokst, og jeg skal være med på utgraving av det ene vraket til sommeren. Jeg har gjennomført marinearkeologikurs, der vi er så heldige i klubben å ha noen med stor kompetanse innen dette.

Per 23. mars har jeg hatt 95 dykk siden 1. februar i fjor, så jeg runder nok 100 dykk i løpet av påska. Jeg gleder meg allerede til neste tur!