Da jeg ble kontaktet av Fædrelandsvennen med spørsmål om å skrive dette innlegget ble jeg veldig smigret, og samtidig fikk det meg til å tenke etter på hva ved min historie som vil være interessant å dele med andre. Jeg bor for tiden i England hvor jeg tar min Master of Business Administration (MBA) ved Henley Business School, som er kjent som en av de beste internasjonalt.

“The Henley Experience”, som det å studere her best kan beskrives som, har inspirert meg til å satse på en doktorgrad. Jeg ønsker å kombinere min faglige nysgjerrighet med mine lidenskaper, og målet mitt er å kunne endre tilnærmingen vi har til ledelse og prestasjon, med helse i fokus. Dette hadde jeg ikke sett for meg da jeg ble uteksaminert fra University Center Cesar Ritz i Sveits, med en Bachelor of International Business in Hotel and Tourism Management.

Fra oppkjøringen til europamesterskapet. Her på Thief Performance – Tjuvholmen, det tidligere treningssenteret til Kristian Kjelling. Foto: Fredrick Bentzen.

Før jeg nå startet min MBA hadde jeg også fire flotte år hvor jeg fikk jobbe med samfunnsansvar, humanitær bistand og helse, blant annet sammen med Norges Blindeforbund. Før dette hadde jeg seks år hvor jeg jobbet innen TV og media, med noen av de største produksjonene vi har, deriblant Gullruten.

Blindeforbundet derimot jobber jeg med fremdeles gjennom et prosjekt som ble lansert en uke før jeg startet min MBA. Så det at veien blir til mens vi går kan jeg skrive under på, og en av de tingene som virkelig har gitt meg litt andre perspektiver er trening og idrett.

Treningsbakgrunn

Jeg har gjennom store deler av livet vært viet til trening og fysisk aktivitet. Jeg har vært engasjert i dans, turn, svømming, vektløfting og fitness. De siste fem-seks årene har jeg i hovedsak konsentrert meg om de to sistnevnte, og begynte i 2014 å konkurrere innen fitness, hvor jeg virkelig gir 100 prosent. Det er en livsstil jeg trives med og hvor jeg hele tiden setter meg nye mål.

Fra europamesterskapet, hvor jeg konkurrerte i klassen ”Male Fitness Model – tall”. Bildet er fra ”Business attire”-runden av konkurransen Foto: Toby Harrison

Det er imidlertid en sport og et miljø som har fått hard medfart de siste årene, på grunn av den utbredte bruken av dopingmidler og andre medikamenter. Dette er noe jeg tar sterk avstand fra og jeg gjør mitt ytterste for å promotere en ren og sunn sport. Det rekrutteres stadig unge til sporten og det er viktig at de får sunne forbilder og trygt miljø de kan støtte seg på, uten fare for egen helse.

Som med mye annen idrett er det en livsstil, og ikke en vei for å gjøre deg ”ven og vakker”. Da kan du i alle fall se deg i speilet og være stolt av deg selv, uavhengig av om du har fått første- eller sisteplass.

Min treningsuke

Ukene mine består nå av følgende trening:

Dag:

1. Bein

2. Bryst og mage

3. Skuldre og gerilja kardio

4. Bein

5. Biceps og Triceps

6. Rygg og mage

7. Hvile / gerilja kardio

Utenom dette har jeg mine power-walks og joggeturer samt at jeg kjører Boot Camps her ved Henley Business School i England, for MBA studentene.

Min diett ligger nå på ca 2500 kcal med en makrofordeling på ca. 50 prosent protein/40 prosent karbohydrat/10 prosent fett, og består for det meste av torsk, kylling, biff, ris, søtpotet, brokkoli, avokado, blåbær, spinat etc. + noe kosttilskudd.

Fitness og mental styrke

Selve fitness-reisen startet i 2014 da jeg møtte min coach Christian Egner for første gang. Han har hjulpet meg mer enn han aner selv, og han var med på å skape den jeg er i dag. Allerede i september 2014 stod jeg på scenen for første gang, da i Men`s Physique under Norway Open i Fredrikstad, både som en debutant og som senior. To uker senere gikk jeg på scenen i norgesmesterskapet i Men`s Fitness, og fikk en 3. plass.

Også fra EM. Bildet er fra fysikkrunden av konkurransen. Foto: Toby Harrison.

Når sant skal sies, var det bare tre deltagere i klassen, men jeg tar det med et stort smil. Det var en fantastisk opplevelse og jeg lærte utrolig mye, ikke bare om sporten, trening og kosthold, men også om meg selv og min egen viljestyrke.

Det har gitt meg mot og troen på meg selv, og tross motgang har det vært med på å gi meg en selvtillit jeg ikke hadde tidligere. Ikke på grunn av at man ser bedre ut, det er et frynsegode, men det som skjedde på innsiden.

Jeg følte endelig jeg ble til den jeg var ment til å være. Jeg tok samtidig en utdannelse som personlig trener, ikke fordi jeg ville bytte yrke, men på grunn av egeninteresse og at jeg ønsket utvide min egen kunnskap.

Dette gjorde jeg via Akademiet for Personlig Trening (AFPT). Og jeg har virkelig møtt noen av de største i bransjen og blitt velsignet med hjelp fra de beste. Deriblant min gode venn Dr. Jo-Inge Myhre ved A-hus, Christian Egner (min coach), Espen og Kine Arntzen fra AFPT, Atle Hoff (stjernekoreograf fra LA) med koreografi, Elin Høyholm med mental trening, og selvfølgelig alle medlemmer av vårt team – Partner Fitness Team.

Foto: Fredrick Bentzen

Alle har inspirert meg på sin unike måte og gitt meg både motivasjon og vilje til å fortsette den reisen jeg er på. Etter min debut i 2014 har jeg fortsatt å konkurrere, da det er en livsstil jeg elsker, og jeg deltok videre i Norway Open, norgesmesterskap og Oslo Grand Prix, før jeg tok spranget til den internasjonale scenen i WBFF – European Pro-Am i 2015, i England på O2. Der vant jeg tittelen «Best Dressed Male Fitness Model».

Jeg falt umiddelbart for konkurranseformen i WBFF og grenen jeg deltok i gir fremdeles en åpning for rene utøvere til å hevde seg. Jeg har forbedret meg mye siden min siste konkurranse og gleder meg til neste gang jeg skal gå på scenen. Det er nok en mulighet for at det blir til høsten/vinteren, men ikke hjemme i Norge.

Helse blant blinde og svaksynte

Jeg vil trekke frem dette prosjektet spesielt, fordi det oppsummerer mye av meg, det jeg står for og evnen til å tenke nytt. Prosjektet startet med at jeg og seksjonen for lokalt arbeid, i Blindeforbundet, gikk sammen og skapte «Get going», som gikk igjennom nåløyet til Extra-stiftelsen og ble en realitet.

Deler av Get Going teamet. Sett bakfra: Tommy Lande fra Prehabtrening – treningsansvarlig, Stian Fintland Skaug fra Naprapatkontoret – behandlingsansvarlig, Ole Petter Anfinsen – prosjektleder og utvikler, Kristin Berglann Tronrud – prosjekteier i Blindeforbundet, Ellen Skaug Gumøy Sørflaten – prosjektkoordinator i Blindeforbundet, Grethe Lyngedal – fylkeskontakt i Blindeforbundet. Foto: Foto: Heidi Kierulf. Styling og sminke: Jon Lundemoen.

Get going et ukentlig, lavterskel gruppetreningstilbud for blinde og svaksynte. Treningsperioden løper ut 2017 og målet er at tilbudet skal skape en varig livsstilsendring for den enkelte deltaker ved å bedre helsen, øke mobiliteten og skape et større felleskap.

Hvert deltakende fylke har fått tildelt en-to personlige trenere, som sammen gjennomfører en ukentlig felles treningsøkt med deltakerne og treningen består av enkle øvelser som deltakerne kan videreføre selv når prosjektet er avsluttet.

Det er kostholdsveiledning underveis og opplæring i hvordan få et sunnere og bedre kosthold i hverdagen og hvordan man selv kan lage sunn mat. Mange svaksynte og blinde har utfordringer med å trene og være fysisk aktiv på egen hånd.

Å finne frem på et helsestudio eller delta i organiserte treningsaktiviteter som ikke er tilrettelagt kan være en stor utfordring. De personlige trenerne i «Get going» har alle fått utdanning i hvordan de på best mulig måte skal formidle til personer med synsnedsettelse så alle deltakerne får best mulig utbytte av treningen.

Vi har allerede oppnådd gode resultater og med oss i prosjektet har vi nå 12 av 19 fylker. Med oss på laget har vi Akademiet for Personlig Trening, Prehabtrening med Tommy Lande, Naprapatkontoret og Dr. Jo Inge Myhre, som er noen av landets ledende eksperter innen helse. Og hvorfor stiller disse opp? Jo, de stiller opp fordi de ønsker å være med å bidra, skape forandring, og alle har som mål å skape et bedre og sunnere Norge.

Foto: Heidi Kierulf

Og Get going er et prosjekt som skal gjøre nettopp dette, og være en mulighet for å komme i form, for alle de som i dag ikke er aktive eller har troen på at de kan være det. Vi har oppnådd veldig gode resultater på den tiden vi har holdt på og vi ser allerede en stor helsegevinst hos den enkelte deltaker. Dette gir meg mening og en glede som ikke kan beskrives med ord. Å se andre mennesker blomstre er mer verdt enn noe annet, og det å skape glede og bedre livskvaliteten til andre mennesker er det som driver meg videre.

Dette prosjektet har i tillegg i stor grad bidratt til at jeg nå starter min doktorgrad med fokus på helse. Og jeg har en sterk tro på at det å ha en god fysisk, og psykisk, helse er nøkkelen til å bli vellykket som leder og oppnå optimale resultater.

Målet mitt er derfor å skape en endring innen akademia og næringsliv, endre tilnærming til ledelse gjennom å etablere en ny ledelsesmodell, som vil hjelpe både bedrifter og enkeltindivider til et bedre liv. Forskningen har som mål å skape bedre ledere og driftsresultater, ved å sette fokus helse. Det har i alle fall fungert for meg.

”The greatest wealth is health” (Virgil)

Min Instagram-profil ser du her