Lørdag 27. august var det klart for greps-NM i Stokke, Vestfold. NM i enkeltøvelser har tidligere blitt arrangert av Knut Bjorvatn på Valhalla gym i Tvedestrand. Bjorvatn har valgt å satse på strongmanøvelser og har overlatt ansvaret for grepsøvelsene til Eirik Bruun Ingebretsen.

I forkant av NM var det tilfeldig trukne strongmanøvelser. En del av deltakerne derfra ble med på grepsøvelsene, blant annet Egil Berli-Johnsen (mannen til Kikki Berli-Johnsen) og Jon Olav Granli. Det var tre øvelser inndelt i tre vektklasser. I -90 kilosklassen var Carl M. Skjelvik best i alle øvelsene og satt blant annet ny norgesrekord i Apollon’s axel markløft med 155 kilo. Jeg vant alle øvelsene i -105 kilosklassen. I åpen klasse har jeg ikke helt oversikten, i og med at resultatlisten ikke er publisert ennå.

foto
Rolling Thunder, fra EM i Østerrike.

Jeg kom litt seint til konkurransen og 1. øvelse var ferdig da jeg kom. Jeg fullførte øvelsen på under fem minutter inkludert oppvarming og fire løft. Resultatet ble ikke spesielt bra, men det holdt til å vinne øvelsen i min klasse. Jeg løftet 100 kilo i hantel til kasse. Vinneren i åpen klasse løftet 105 kilo. Håndtaket på hantelen er tykt og den skal løftes opp på en 40 cm høy kasse.

Neste øvelse var Apollon’s axle markløft med dobbelt overhåndsgrep. Her gikk det bedre og jeg endte med et løft på 170 kilo. Jeg hadde løftet 162 kilo fra før, så dette ble ny personlig rekord. Norgesrekorden her er 184 kilo og innehas av

. Jeg følte jeg hadde mer inne og kunne nok løftet fem kilo til, men jeg hadde brukt opp mine fire løft. Det holdt til å vinne øvelsen. Vinneren i Åpen klasse løftet 165 kilo og bommet på 175 kilo.

foto
Ironmind hub, fra EM i Østerike

Siste øvelse var Rolling Thunder (RT). Jeg begynte på 83 kilo, som vinneren av åpen klasse ble stående med. Da hadde jeg allerede vunnet. Jeg løftet deretter 88 kilo og ble mitt resultat etter å ha bommet på 98 kilo.

Jeg er fornøyd med utfallet av NM enkeltøvelser. Dette var ikke noe jeg hadde fokusert på i og med at jeg skal til VM i Moskva, Russland siste helga i oktober. VM består av fem øvelser (Russian axel, Russian brick 80mm, Russian roulette 60 mm rullende håndtak, Russian hub og Russian vise).

I tillegg skal jeg prøve å sertifisere meg på Russian blob 24 kilo, Inch dumbell 78 kilo og Strong hand. Dette er også enkeltøvelser, altså ingen sammendrag av øvelsene. Jeg skal delta på alle øvelsene i 100 kilosklassen. Dette arrangementet er relativt stort. Arrangørene regner med 200-250 deltakere. Konkurransen avholdes midt i Moskva sentrum sammen med flere andre styrke-/fitness-relaterte konkurranser.

foto
World Armlifting Assosiation

Jeg er eneste nordmann som skal delta, så vidt jeg vet. Målet mitt er å vinne øvelsen Russian brick 80mm. Jeg tror ikke jeg kan vinne noen av de andre øvelsene, men jeg skal selvfølgelig gjøre det jeg kan for å havne så langt opp på resultatlista som mulig. I tillegg til målet om VM-gull satser jeg på å klare de tre sertifiseringene som er nevnt over. Utstyret som skal brukes i VM finnes her.

Oppkjøringen er i gang og nå blir de fleste grepstreningene brukt til spesifikk trening på øvelsene jeg skal delta i. Som tidligere satser jeg på en superkompensasjon etter en ukes hvile før konkurransen.

Dette er øvelsen jeg håper å vinne i VM (Russian brick 80mm):

Dette er Russian blob 24 kilo som jeg håper å sertifisere meg på:

Dette er Ironmind silverbullet som er tilsvarende Russian vise.