Rammen kunne ikke vært bedre, selv om det var på bortebane.

I Nærbøs egen storstue, Nye Loen Nærbø, fikk rundt 1000 tilskuerne se sørlendinger som tidvis feide hjemmefavorittene av banen.

Kanonåpning

KIF-herrene startet mesterlig og utklasset Nærbø i drøyt 25 minutter av 1. omgang. På det meste ledet gjestene med syv mål. Da var det var stille i en fullsatt Nye Loen Nærbø. Men så begynte det å glippe litt for sørlendingene de siste fem minuttene av omgangen. Og med fire lynraske scoringer på to minutter var Nærbø i gang med opphentingen. Men til pause var det fortsatt KIF som kunne le hele veien til garderoben, med sifrene 14-17 i sin favør.

DOMINERTE: Nærbø vant tribunen, men KIF vant kampen. Nærmest Bendik Holstad (draktnummer 18), Sindre Rosseland Sørli (draktnummer 11), Erlend Årstein Hansen med ballen. På andre siden av banen: Sebastian Schultz Hansen og Aleksander Halkjelsvik Aabel. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Etter hvilen gjenopptok vertene jakten og fem minutter ut i omgangen var det for første gang kontakt mellom lagene på 17-17. Da formelig eksploderer Nærbøhallen. Deretter fulgte lagene hverandre tett. Men bare én gang var hjemmelaget i ledelsen, anført av tidligere landslagsspiller og elitespiller Steffen Stormo Stegavik, som sørget for 27-26 til ellevill jubel. Tribunen begynte å tro på hjemmeseier og det var det fortsatt åtte minutter igjen. Ledelsen varte i nøyaktig et halvt minutt, da Sindre Rosseland Sørli utlignet.

IKKE NÅDIGE: Når fire minutter gjenstår av kampen blir Sindre Rosseland Sørli taklet idet han scorer, og blir liggende inne i feltet. Det utløser en enorm pipekonsert, selv om klokka er stoppet. Det var en usportslig gest av hjemmepublikumet. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Det skulle bli en thrilleravslutning. I siste spilleminutt sørget Sebastian Schultz Hansen for tremålsledelse, og mye tydet på KIF-seier. Men å undervurdere arbeidsomme jærbuer, kan koste dyrt. For Nærbø reduserte med mål av både Stegavik og Rassin Haugseng. Men det er for seint og KIF vinner med ett mål, 31-32.

– Fantastisk

KIF-trener Tihomir Baltić var lettet etter kamp. Det smakte godt med en seier igjen etter tre tap, alle mot lag bak på tabellen. KIF Håndball ligger fortsatt på 7. plass, med 18 poeng.

FORNØYD: KIF-trener Tihomir Baltić kan smile etter søndagens seier over Nærbø. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– Det er et psykologisk moment, der vi mobiliserer alt. Vi har en vanskelig situasjon med spillerstallen, som gjør at vi ikke kan få til vanlig rotasjon på grunn av mange skader. Men i dag er vi et vinnerlag, det må vi ha i hodet fremover, sa han.

FAVORITT: – Nærbø er den gøyeste bortebanen å spille på. Når tusen mennesker blir stille, det liker vi, stråler KIFs toppscorer og bestemann Sebastian Schultz Hansen etter kampen mot Nærbø. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Også KIFs bestemann og toppscorer, Sebastian Schultz Hansen, var fornøyd.

– Vi spiller kynisk og bra. Dette er en lagseier. Vi tar noen dårlige valg i midten av 1. omgang og det blir litt stang ut, men vi får justert oss godt, oppsummerte toppscoreren, som etter et lengre skadeavbrekk tidligere i sesongen, nå føler at kneet fungerer bedre. Mens Schultz Hansen hadde ni nettkjenninger, scoret Nærbøs Steffen Stormo Stegavik ti på ti forsøk.

«Lundskråge» trener Nærbø

– Vi starter kampen katastrofalt dårlig. KIF lykkes i å få oss inn i sitt spor. Og vi skyter Adin (KIF-keeper, red. anm.) til en keeper i verdensklasse. Denne kampen tapte vi på egne feil. Men det er jo hyggelig å kunne gi KIF to poeng, sa Robin Rosander Haugsjerd, sjef i fiendens leir.

MISFORNØYD: Tidligere KIF-spiller og nå hovedtrener for Nærbøs A-lag, Robin Rosander Haugsjerd, måtte se gamle lagkamerater stikke av med seieren i Nye Loen Nærbø søndag. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Nyopprykkede Nærbø ligger på 5. plass på tabellen. Bortsett fra den rutinerte midtbacken Stegavik, er det et ungt lag bestående av G18-spillere, forteller hovedtreneren, kristiansanderen som selv startet håndballkarrieren i AK28 og fortsatte på KIFs A-lag, inntil han flyttet til Nærbø som 20-åring for å spille og være trener. Han har trent de samme guttene på laget siden de var tolv.

Satser på lokale helter

Nærbøhallen kan få Gimlehallen og de fleste andre haller til å se like glisne ut som ved Trumps innsettelsesseremoni.

«ALLE» KOMMER: Man kan si mye rart om rogalendinger, men jammen er de interessert i håndball. 1000 tilskuere er «barneskirenn» på Nærbø, et tettsted med 7000 innbyggere. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Nærbø, tettstedet i Hå kommune på Jæren med 7000 innbyggere, har ingen problemer med å trekke 1000 tilskuere. Enda flere hvis det er lokalderby mot erkefiender som Viking eller Sandnes. Søndag var det 800 betalende, pluss noen hundre til, ifølge Trond Knutsen, leder for Nærbø håndball. Hvordan gjør de det?

VELYKKET SATSING: Leder av håndballgruppa i Nærbø IL, Trond Knutsen, er stolt av hva klubben har fått til innen gutte- og herrehåndball. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– Det avgjørende er lokale gutter, stort engasjement og gode folk i klubben. Det er skapt en kultur for å gå på håndballkamper. Det er en klubb som driver bra. Og dette er ikke et forbigående fenomen, for bak står det store kull med gutter fra seks år og oppover som vil spille håndball. På Nærbø er det kult å spille håndball, sier håndballsjefen, som også var dagens speaker.

TRE GENERASJONER: – Det er alltid fullt her. Vi er så stolte av gutta, forteller Sigurdbjörn Vidarsson (t.h.), som er på «familieutflukt» med svigersønn Fredrik Nord-Varhaug, datter Hildigunnur Sigurbjørnsdottir og barnebarnet Aron Nord-Varhaug Fredriksson. Aller mest heier de på Nærbø-spiller nummer 23, Preben Leander Nord-Varhaug, som er bror til Fredrik. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– Her i Nærbø er det håndball som gjelder. Og det er riktig flinke folk i klubben, bekrefter klubbens spillerutvikler, danske Jan Ottosen.

STILLE FØR STORMEN: Dugnadsgjengen i Nærbø J01 tar en pust i bakken før pause og storinnrykk i kiosken. Fra venstre: Stine Vold, Mari Helberg Njærheim, Frida Ulriksen Obrestad, Tiril Skretting, Stella Omland og Kaia Ødegård Egeland. Lagvenninnene kjenner sitt publikum. – De fleste ser alle kampene og mange reserverer plasser, kan Stella berette. Foto: Foto: Inger M. Witteveen