Under stevnene på Østlandet sist helg skjøt

fra Kristiansand og omegn og Jan Kåre Moland fra Drangedal fantastiske 350 poeng, begge for første gang i karrièren som seniorskytter. Med 1046 poeng (av 1050 mulige) leder Drangedal-skytteren norgescupen sammenlagt, ett poeng foran Tor Arnfinn. På tredjeplass følger Daniel Sørli, opprinnelig fra Greipstad som nå skyter for Høland/Bjørkelangen, med 1040 poeng.

Videre på NC-lista finner vi

fra Greipstad på 7. plass og Arnfinn Bakkevoll fra Søgne på 9. plass. Fem sørlendinger blant de ti beste! Imponerende! Og bak disse finner vi erfarne toppskyttere som

og

fra Søgne,

fra Imenes og ikke minst Annette Thingbø fra Time som representerer ungdomsskytterne i toppsjiktet. Anette har også skutt fullt hus i år, og er så langt den tredje av totalt fire skyttere i Norge med magiske 350 poeng denne sesongen.

Bredde i toppen Noe som kjennetegner sørlandskytterne er den store bredden i toppen. Hvis vi fokuserer på nærområdet, Agder-samlagene, finner vi en rekke skyttere som jevnlig presterer på et høyt nivå. Og det kommer stadig nye gode skyttere opp fra ungdomsklassene, frafallet virker å være mindre her enn det man ellers opplever både i skyttersporten og idretten generelt. Andelen kvinnelige skyttere er også langt høyere enn «normalen» andre steder i landet.

Uten å gå vitenskapelig til verks, er det interessant å se litt bak kulissene. Hva kan være årsaken til at landsdelen fostrer gode skytter på løpende bånd?

Lagbygging og miljø Det frivillige Skyttervesen og skytterlagene er allment kjent for dugnadsvilje, samhold og det unike miljøet der ung og gammel av begge kjønn trener og konkurrerer side ved side.

Skytterne på Sørlandet har tatt dette et steg videre i forhold til trenings- og konkurranseaktivitet. Det er vanlig at gode skyttere fra flere lag trener sammen, og senest i vår var det en egen samling på Farvannet skytebane der 40-50 av de beste skytterne i Sørlandskretsen møttes for å lære av hverandre og trene sammen.

Denne åpenheten og viljen til både å lære og å lære fra seg bidrar til å bygge et godt og sterkt miljø som skytterne ønsker å være en del av. Når mange er på samme nivå skjerpes kravene til prestasjon, og skytterne yter maksimalt i konkurransene. Skyting på toppnivå er en sport som setter store krav til mental styrke. Positive tanker, riktig fokus og målrettet jobbing må til for å oppnå stabilt gode resultater over tid. Mellom konkurransene evalueres og diskuteres gjennomføring og arbeidsoppgaver, og når man ikke er sammen sendes positive hjelpeord gjennom meldinger og snapchat.

For en som er tett på miljøet er det fascinerende å oppleve hvor flinke toppskytterne er til å bidra i ungdomsarbeidet i eget lagsmiljø. Du kan være sikker på å møte flere av de beste skytterne i landsdelen på et skyteinstruktørkurs, og i skytterlaget stiller de opp når skyteskolen skal gjennomføres. Dette er til stor inspirasjon for de unge skytterne, og jeg er sikker på at instruktørvirksomheten er givende også for våre toppskyttere.

Gode anlegg Gode skyteanlegg både ute og inne er avgjørende for god aktivitet og rekruttering. Frivillige i skytterlagene legger ned en formidabel innsats for å bygge, vedlikeholde og drive anleggene. Et anlegg i nærmiljøet er viktig for å kunne drive aktivt ungdomsarbeid, og her har skytterlagene i sør lagt et godt grunnlag som skyttere på alle nivå nyter godt av i dag.

Årets store mål

Tilbake til årets sesong og konkurransene videre. Kommende helg er det landsdelskrets-stevne i Lyngdal, en stormønstring for både bredde og topp. Neste norgescup-runde går i Nord-Norge, rett i forkant av Landsskytterstevnet, som er årets store mål for de fleste skytterne. I skrivende stund er det ikke klart hvor mange som tar turen til Målselv, men vi håper å se de fleste av landsdelens beste skyttere der.

Sesongen avsluttes med nordisk mesterskap i Sverige, og så langt ser det ut til å bli mange sørlandske ansikt i den norske troppen!

Av Janne Kornbrekke, leder Kristiansand og omegn skytterlag