– For dårlig innsats og ingen som tar ansvar fra start, konkluderte en skuffet KIF-trener Tihomir Baltić etter tap i hjemmekampen mot bergenslaget Viking TIF.

GOD SKYTTER: Aleksander Halkjelsvik Aabel er en klippe i forsvar, men er også god foran mål. Strekspilleren skulle bare fått enda flere baller å jobbe med i angrep søndag. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Sesongen har ikke startet slik Kristiansand-herrene hadde håpet. Etter tre kamper står de bokført med null poeng. Bare ni «minusmål» totalt vitner likevel om tre relativt jevne kamper.

Pangstart for gjestene

Bergenserne gnistret fra start og viste at de kan mer enn å lage sykkelfest. For mens vestlandsvinden herjet på banen, kom kristiansanderne aldri ordentlig i gang i 1. omgang.

MANGE SKUDD: Øyvind Frigstad er ikke redd for å skyte, men ikke alle ville inn i kampen mot bergenserne. Men han kunne notere seg for tre mål. Når høyrebacken får finjustert siktet, da kommer det til å bli målfest. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Bortelagets Fredrik Heskestad Clementsen scoret kampens første, og sitt første av seks mål. KIFs høyreback Øyvind Frigstad svarte og svarte igjen og før fem minutter var gått stod det 2-2. De første ti minuttene holdt hjemmelaget følge. Ved halvspilt omgang var KIF to mål bak, men så rykket gjestene ifra. Fem minutter igjen å spille scoret venstrekant Johannes Jåsund KIFs åttende og siste mål i omgangen, mens Viking hadde økt forspranget til 8-16.

– TRENE TØFFERE: Styreleder i KIF Håndball Svein Erik Jensen var ikke helt fornøyd etter kampen mot Viking TIF søndag 24. september. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– Vi kommer for seint i gang. De andre går ut som villhester, mens vi står igjen med lua i hånda. Her er det bare å brette opp ermene, trene tøffere og få mer trøkk, sa Svein Erik Jensen, styreleder i KIF Håndball.

LAST OG BRAST: Johannes Jåsund spilte hele kampen og sørget for tre mål fra venstrekant. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Våknet mot slutten

Etter hvilen var det åtte mål å ta igjen for vertene. Johannes Jåsund åpnet med redusering. Men Viking var på ingen måte gått i dvale. Drøye 11 minutter ut i omgangen hadde gjestene skaffet seg en timålsledelse, 12-22. Da var det KIFs bakspiller Sebastian Schultz Hansen kom i skikkelig scoringsmodus. Åtte av scoringene kom i kampens siste omgang, spesielt i siste halvdel.

SKADEFRI: Mathias Christiansen er tilbake etter skade og spilte sin første seriekamp i årets sesong. KIFs sentrale midtback scoret 97 mål forrige sesong. I kampen mot Viking TIF ble det med det ene. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Selv om sørlendingene hadde sin beste og mest målrike (18 mål) periode i 2. omgang, ble det likevel firemålstap med sifrene 26-29. For motstanderlaget fra Bergen, derimot, var det jevnere, med 16 scoringer i første mot 13 i 2. omgang. Med en skudduttelling på 64 prosent traff Viking på flere av sine forsøk, mens KIF bare traff på halvparten.

TOK ANSVAR: Sebastian Schultz Hansen ble kåret til KIFs beste og toppscorer med ti mål. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– I 1. omgang står vi altfor høyt på banen og det blir stort mellomrom mellom spillerne, slik at vi får ikke hjulpet hverandre. I 2. omgang står vi mer aggressivt, slik at vi hjelper keeper mer samtidig som vi treffer mer på skudd, sa Sebastian Schultz Hansen, toppscorer med ti mål (herav fire straffer) og belønnet med bestemannspremie.

«Snille sørlendinger»

Om energinivå og folkelynne går hånd i hånd vites ikke, men forskjellene mellom sør og vest i landet var åpenbare i Gimlehallen søndag. Mens vikingene fra byen mellom de syv fjell hadde full tenning fra første minutt, entusiasme og spilleglede, rådet traust «sørlandsk beskjedenhet» på motsatt banehalvdel.

MER AV DETTE: Mens gjestene fra Vestlandet jublet konstant, var det også enkelte tilløp på sørlandsbenken. Det skulle bare vært så mye mer energi og trøkk. Kristian Malerød Larsen (f.v.), Simen Gården Aanjesen, Mathias Christiansen, Aleksander Halkjelsvik Aabel, Tihomir Baltić (trener), Adin Sehovic, Kristian Nordvik Thyssen, Christoffer Ryder Lislevand, William Gjermundnes Fiala, Vegard Kalstad (leder) og Pål Erik Pedersen (fysio). Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

– De var mer aggressive og spiller taktisk klokt. Dessverre var vi ikke helt «på» og gjør dem gode. Vi er snille sørlendinger og må bli litt mer aggressive, mente Simen Neset, som stod en god kamp i KIF-buret.

TILBAKE: Christoffer Ryder Lislevand og Bendik Holstad byttet på posisjonen som høyrekant mot Viking TIF. Forrige sesong scoret Holstad 74 mål, søndag ble det én nettkjenning. Blir vingene brukt hyppigere fremover vil det bli langt flere. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Ankepunktet så langt i sesongen har vært at KIFs kantspillere blir delvis koblet av, og der det meste av spillet foregår mellom backene. Så også i kampen mot Viking TIF hvor mye gikk innover, med lite bruk av vingene og med enkelte halvhjertede innspill til strek. Motstanderne var flinkere til å brette ut spillet sitt, noe som ga scoringer fra kant og skaffet luker. Samtidig hadde bergenserne mange raske ben og var gode på kontringer.

RUTINERT: Høyreback Simen Gården Aanjesen, som er tilbake i manesjen etter et opphold, skriver seg på scoringslista i hver kamp. I søndagens kamp ble det to mål. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

– Vi ville sikre en komfortabel seier og kontrollerer inn i 2. omgang, sa Viking TIF-trener Morten Fjeldstad.

Den tidligere profftreneren i Danmark var fornøyd med seier, men skulle gjerne sett at det ble flere mål. Han legger ikke skjul på at nyopprykkede Viking TIF, som feide gjennom 2. divisjon forrige sesong, har ambisjoner om å kjempe i toppen av årets 1. divisjon.

GLADE VIKINGER: – Etter to sterke borteseire, møter vi Follo borte før vi utfordrer Runar på hjemmebane, sa Viking TIF-trener Morten Fjeldstad (f.v.), sammen med kaptein Alexander Benevoli og lagets bestemann og toppscorer Erik Braathen. Det var et offensivt og optimistisk bergenslag som møtte KIF søndag 24. september. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Det er det mange andre også som gjør, også KIF Håndball. Så her er det bare «å brette opp ermene», som styrelederen sier.

Se 1. div-tabellen her

Kamprapport:

KIF – Viking TIF 26-29 (8-16)

Søndag 24. september, Gimlehallen

MYE PÅ FARTA: Selv om de fleste kampene de dømmer er i Drammen-Oslo-området, blir det likevel litt reising for dommerparet Arnfinn Larsen (t.v.) og Vegard Lillebuen, fra henholdsvis Larvik og Kongsberg. Det blir gjerne to-tre kamper i uka. – Men det er jo bare moro å dømme, ifølge Larsen. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Dommere: Arnfinn Larsen og Vegard Lillebuen.

Tilskuere: 140

Spillere KIF (mål i parentes): Sebastian Schultz Hansen (10), Øyvind Frigstad (3), Johannes Jåsund (3), Sindre Rosseland Sørli (3), Erlend Årstein Hansen (2), Simen Gården Aanjesen (2), Mathias Christiansen (1), Aleksander Halkjelsvik Aabel (1), Bendik Holstad (1), Simen Neset, Jesper Brekke Hansen, Adin Sehovic, Kristian Nordvik Thyssen, Christoffer Ryder Lislevand, Kristian Malerød Larsen og William Fiala Gjermundnes.

Lagleder KIF: Tihomir Baltić, Vegard Kalstad og Pål Erik Pedersen.

Spillere Viking TIF (mål i parentes): Erik Braathen (7), Sindre Trevland Grini (6), Fredrik Heskestad Clementsen (6), Miguel Pereira (4), Tobias Alexander Slettemyr Jetmundsen (3), Kenneth Drage Berntsen (2), Nicklas Benevoli (1), Sebastian Haraldseid, Alexander Benevoli, Jonas Eide, Sindre André Aho, Jonas Gudmundsen Lund, Pål Schaltz Kalvenes og Runar Svavarsson.

Leder Viking TIF: Morten Fjeldstad

Utvisninger: KIF 2 x 2 minutter, Viking 3 x 2minutter

Banens beste: Sebastian Schultz Hansen (KIF) og Erik Braathen (Viking TIF).

KOMMENDE KAMP: KIF – Haugaland, søndag 8. oktober, kl. 16.00, Gimlehallen.