Arendalitten Eirik Bruun Ingebretsen (30) i ferd med å løfte opp 291.7 kilo ved hjelp av en tynn krok i hver neve. Det er verdensrekord. Arendalitten Eirik Bruun Ingebretsen (30) i ferd med å løfte opp 291.7 kilo ved hjelp av en tynn krok i hver neve. Det er verdensrekord. Foto: Privat

Satte to verdensrekorder i grepsstyrke

I helga ble jeg igjen norgesmester i grepsstyrke. I to av fem øvelser satte jeg verdensrekord.

I helgen – et snaut år etter det første NM i grepsstyrke – ble et nytt norgesmesterskap avholdt i Stokke, og både norgesrekorder og verdensrekorder falt. Selv om stevnet ble annonsert mange måneder i forveien, var oppmøtet usedvanlig dårlig. Sju herrer og to damer møtte opp til dyst.

Første øvelse ut var Brutalizer. Dette er et 60 mm rullende håndtak som er såpeglatt. Det meste som noensinne var løftet i konkurranse før NM er 91,5 kg, og rekorden tilhørte svenske Håkan Carlsson. Best av damene var Janne Grandalen med et flott løft på 42,7 kg, tett etterfulgt av Kikki Berli-Johnsen med 40,2 kg. Så var det herrenes tur. Jeg visste at på en god dag kunne jeg klare å matche verdensrekorden, og jeg hadde en god følelse på konkurransedagen. Thomas Larsen og Egil Berli-Johnsen løftet begge 80,2 kg på sine siste forsøk, så jeg åpnet på 82,7 kg for å ta seieren i øvelsen.

Jeg tenkte meg litt om, og bestemte meg så for å gå for verdensrekord. 92,7 kg ble lastet på, jeg bet tennene sammen, spente hver muskel i kroppen, og vipps så forlot vekten bakken og kroppen var rettet ut. – Godkjent løft, hørte jeg fra dommeren Roger Kvasnes. Jeg var glad! Jeg valgte å stå over mitt siste forsøk, da det kom fire øvelser til som trengte mye energi.

Her setter jeg verdensrekord med 92,7 kilo i Brutalizer:

Øvelse to var Vulcan Gripper. Det er en justerbar håndklemme med en fjær man kan flytte opp og ned for å velge forskjellige nivåer. Jeg brukte kun to forsøk her også, på henholdsvis nivå 18 og 20. Neste mann i min klasse (+105kg) var Egil og Åge Morten på nivå 10. Thomas som er i -105 kg klassen klarte nivå 18, noe som er vanvittig bra.

Denne justerbare håndklemmen brukes i Vulcan Gripper.

Tredje øvelse var «Thomas spesial» også kalt Ironmind Blockbuster. Thomas satte verdensrekord i fjorårets NM på 39,3 kg, men denne ble slått seks måneder senere av amerikanske Jake Sahlaney med 45,4 kg. Thomas og jeg hadde generalprøve to uker før NM, og der klarte jeg 44,3 og Thomas tangerte rekorden med 45,4 kg.

Tilbake til konkurransen: Etter å ha vunnet klassene våre med lette løft på 40 kg, bestemte vi oss for å prøve oss på rekorden. 46,6 kg ble lastet på, og Thomas gikk først. Han moste fingrene rundt den glatte 75 mm stålblokken og dro til…og det gikk opp! Thomas tok tilbake verdensrekorden sin! Jeg var utrolig glad på hans vegne, og ga ham en solid fist bump. Jeg prøvde også å tangere rekorden hans, men jeg var ca 15 centimeter fra full uttetting.

Her er jeg i aksjon i Ironmind Blockbuster, der Thomas Larsen satte verdensrekord i klasse -105 kg. Foto: Privat

Øvelse fire var Silver Bullet. Om dere har lest mine andre innlegg, vet dere at dette er en ofte brukt øvelse for å teste utholdende grepsstyrke. Her vant jeg øvelsen med 31 sekunder. På trening har jeg klart 48 sekunder, men da hadde jeg heller ikke tre tunge øvelser i kroppen først. Et helt OK resultat for meg.

I aksjon i Silver Bullet, der jeg vant med tiden 31 sekunder. Foto: Privat

Siste øvelse skulle vise seg å bli en thriller. Meat Hook Deadlift heter den, og går ut på at man skal løfte med to tynne jernkroker. Krokene er bare 12 mm tykke og skal hukkes på en vanlig olympisk stang. Her er det «support grip» som gjelder, altså evnen til å holde hånden lukket under høy belastning. Jeg har trent på denne øvelsen fem ganger, og konkurrert i den én gang, på World’s Strongest Hands 2015. Dette er en øvelse med stor risiko for å revne huden i hendene, så derfor ble denne valgt som den avsluttende øvelsen. Jeg åpnet på 200 kg, og gikk deretter på 225 kg for å ta seieren i klassen. Ettersom det føltes bra, gikk jeg like greit for ny verdensrekord. Rekorden er holdt av Rob Blair fra England og lyder på hele 286 kg. Jeg lastet på 290 kg og gjorde meg klar.

Jeg prøver å samle mye aggresjon før løftet, noe som kommer tydelig frem i videoen. Jeg fant balansen, kikket opp og dro til det jeg kunne. Vektskivene kom høyt opp fra bakken, mye høyere enn de ti centimeter som kreves for å få godkjent løftet. Etter å ha veid alle vektskivene, låser og krokene, viser det seg at jeg løftet vanvittige 291,7 kg! Jeg løftet altså drøyt fem kg mer enn noen andre noensinne har gjort.

Her kan du se meg trekke opp 291,7 kilo i verdensrekordløft med to tynne jernkroker:

Jeg var sjeleglad, og vant tittelen «Norges sterkeste grep» i min vektklasse. Thomas Larsen vant NM-gull i sin vektklasse. Det samme gjorde Janne Grandalen, som i likhet med Thomas og jeg er fra Arendal.