En av verdens beste langløpere, Audun Laugaland, vant helgens skimaraton i Sirdal.

På bildet over skåler Laugaland i sjampis etter seieren, sammen med sølvvinner Bent Bakke og bronsevinner Torgeir Nevland.

Med snaut 450 påmeldinger startet årets renn lørdag morgen klokken halv elleve. Oppskriften på arrangering var den samme som sist og alt gikk etter planen. Never change a winning team. Hyggelig var det å se en betydelig økning i deltakerantall i forhold til forrige år. Det lover godt.

For bildegalleri fra helga, trykk på DENNE LENKEN.

Nytt av året var all oppgradering av løypene. Hele 8 km var gravet i, planert, drenert og laget bredere. Vi merket det under rennet. En omtalt bakke var en mye bedre opplevelse i år ble bekreftet av flere. Med enorme mengder snø i år i Sirdal var det ikke mangel på snø i år.

Været rår vi ikke over og det var ikke det beste i år. De to forrige årene har vi hatt fint vær, men i år sa værvarselet vind på 5 til 10 m/s og det var akkurat det vi fikk. Lett snødrev av og på fikk vi også utover dagen. Heldigvis ikke regn, for det gjør forholdene kalde når de kombineres med litt vind.

Smøringen var rundt nullføre med all «sjarm» det bringer med seg. Mange smilte godt der de gikk med rubbeski, mens de som smurte hadde mer utfordring. Vi tror rubbeski og andre moderne smørefrie ski vil selge mer nå. Vokser som ga feste var mykere enn vanlig nullførevoks. Smøretips dagen før renn er ikke lett når vi leker rundt null grader.

Audun Laugaland vant årets skimaraton og det helgen før Vasaloppet. På damesiden var det Elise Hay Opsahl som vant helmaratonklassen. Hun vant halvmaraton i fjor. Rennet har både helmaraton og halvmaraton, og på halvmaraton var det Reid Madland og Anne Østbø Frafjord som vant. Anne har vært på pallen alle fire årene. Kjekt å se så mange gjengangere i rennet.

På alle premieutdelingene poppes en flaske champagne og nytt av året var «konkurranse» i å få korken til å sveve lengst mulig. Audun Laugaland fikk en lang flygetur, men Elise ristet flasken vilt og fikk en flyvetur på korken som imponerte og vant den ekstra-konkurransen.

Rennet hadde deltakere på alle nivå. Audun Laugaland er en av verdens aller beste løpere i skimaraton. Flere ande deltakere ligger på meget høyt nivå. Ivrige mosjonister preger flertallet og leverte god innsats i vinden. Trimklassen var uten tidtaking for de som ville ta det som en tur og være med på opplevelsen. Det ble også notert at noen deltakere hadde sin første langrennstur for sesongen denne dagen.

Vi ser frem til neste års skimaraton allerede.

Skrevet av Lars Vagle, rennleder.

Resultater:

Helmaraton herrer:

1. Audun Laugaland

2. Bent Bakke

3. Torgeir Nevland

Helmaraton damer:

1. Elise Hay Opsahl

2. Monica Blomlie Dahlen

3. Wenche Kvæven

Halvmaraton herrer:

1. Reid Madland

2. Stian Fosså

3. Gunnar Eiterjord

Halvmaraton damer:

1. Anne Østbø Frafjord

2. Hanne Rønningen

3. Hannah Malmei