Innfelt til venstre: Verdensmester Irina Zaretska via zoom fra Aserbajdsjan. Foran fra venstre: Vågsbygd Karateklubbs Herman Salvesen, Amalie Fidjeland, Cecilie Hansen, Ludvik Ravnevand, Teodor Salvesen og Rasmus Jacobsen. Bak fra venstre: Jenny Jarnes, Lea Hauge, Natalie Holter Ostojic, Noah Franke og Tobias Bliksås. Innfelt til venstre: Verdensmester Irina Zaretska via zoom fra Aserbajdsjan. Foran fra venstre: Vågsbygd Karateklubbs Herman Salvesen, Amalie Fidjeland, Cecilie Hansen, Ludvik Ravnevand, Teodor Salvesen og Rasmus Jacobsen. Bak fra venstre: Jenny Jarnes, Lea Hauge, Natalie Holter Ostojic, Noah Franke og Tobias Bliksås. Foto: Morten Salvesen

Vågsbygd-utøvere fikk verdensmester-tips

Via projektor fikk denne gjengen fra Vågsbygd Karateklubb uforglemmelige treningsøkter med flere karatestjerner.

KRISTIANSAND: Karaten går nye veier for å gi utøverne sine et bra tilbud i disse vanskelige tider. I helga ble det arrangert treningssamling for konkurranseutøvere i Norge via zoom. Vågsbygd Karateklubbs konkurransegruppe deltok på arrangementet. 11 utøvere under 20 år trente sammen i klubbens lokaler på Karuss, mens flere av utøverne fra 20 år og oppover logget seg på og trente hjemmefra. Ca. 200 utøvere fra hele landet deltok på denne samlingen.

Profilerte instruktører

I løpet av helga ble det holdt fire treningsøkter. To av øktene var med landslagstrener Wayne Otto, en økt med Irina Zaretska og en økt med Kenichi Imai. Irina Zaretska fra Aserbajdsjan er regjerende verdensmester i kumite minus 68 kilo og øverst på rankinglista for OL. Kenichi Imai er tidligere verdensmester og nåværende landslagstrener for Japan. Flere av hans utøvere er tatt ut til å delta i neste OL.

Denne måten å holde treningssamlinger på er blitt populært innenfor karaten, og det gir oss tilgang til inspirerende treningsøkter med verdensledende trenere og utøvere uten å måtte reise verden rundt. Konkurranseutøverne fra klubben deltar på regelmessige online treningsøkter med landslagstrener Wayne Otto. Disse og helgas treningsøkter bærer preg av toveis kommunikasjon, der trenerne er flinke til å følge med på utøvernes prestasjoner på video og gi nødvendig veiledning.

Ny trend

En annen trend som har kommet det siste året er e-stevner. I karate konkurrer man i både kamp og kata. For å konkurrere i kamp er man avhengig av å fysisk møte motstanderne på matta, men i kata kan man delta på e-stevne der man filmer sin kata etter gitte regler. Så vil et antall dommere bedømme kataen og gi poeng. I Norge holdes det nå kata e-stevner ca. en gang i måneden, og flere av Vågsbygd Karateklubbs utøvere deltar på disse stevnene.

Fra en online -trening før jul med landslagstrener Wayne Otto. Foran på bildet: Teodor Salvesen og Noah Franke i aksjon. Foto: Morten Salvesen

Selv om digitale verktøy har gitt noen nye muligheter for oss som trener karate, opplever vi også den perioden vi er inne i som krevende. En veldig stor del av våre utøvere er over 20 år gamle, og i lengden er det tøft å trene alene hjemmefra uten mulighet til fysisk kontakt eller sosialt samvær. Det er også et stort savn at alle de normale stevnene som vi pleier å delta på både nasjonalt og internasjonalt er utsatt eller avlyst. Vi gleder oss veldig til den dagen dette normaliserer seg og alle kan trene og konkurrere som normalt.