SØGNE, KRISTIANSAND: Det har vært mange småjusteringer på Søgne morothon de siste årene pga. anleggsarbeid i løypa. I år ble ny stadion i Søgne tatt i bruk som start- og målområde. Det ble derfor noen justering i inn- og utgang, men ellers var løypene som i 2019. Det var 30. gang Søgne Skiklubb og Søgne Friidrett arrangerte løpet, som går på varierende underlag fra tartan og asfalt til en del grus og myr, men aller mest på sti. Både Gunnar Kåsa og Morten Borø har deltatt i samtlige morothon, altså 30 løp strake løp siden starten i 1992.

Tøffe forhold

Det var surt i vinden og duskregn i luften, og løypa var stedvis bløt og ekstra krevende. Vegard Danielsen fra Kristiansand O-klubb løp likevel inn på sterke 1.36.32 time i den lengste løypa etter å ha hatt følge på første halvdel av Lars Aasheim Svaland fra Birkenes IL og Thomas Lindal fra KKG, som havnet henholdsvis 1.19 og 2.27 minutter bak i mål.

Starten klokken 10.00, Langmoro Foto: Sverre Larsen
Starten barneløp klokken 10.35 Foto: Sverre Larsen
Starten klokken 11.00, Langmoro Foto: Sverre Larsen
Starten klokken 11.30, Kortmoro Foto: Sverre Larsen

Se resultater fra langmoro 20 her (126 deltakere)

Se resultater fra kortmoro 10 km her (43 deltakere)

Vegard Danielsen Foto: Sverre Larsen

Vegard Danielsen (31) fra Kristiansand Orienteringsklubb.

Hva skal til for å hevde seg i Søgne Morothon?

– Man må disponere kreftene riktig. Det er lurt ikke å starte ikke for fort, og gjerne litt rolig de første 2/3-deler av løpet. Og deretter kan man løpe på det man makter. Det er første gang at jeg løper løpet. Det er ei veldig fin og krevende løype.

Et kvarters vinnermargin

Hege Linn Eie Vatland, Lille Eigås Sport  var med tiden 1.58,08 suverent  raskeste dame med 15.01 ned til toeren Ingrid Bøylestad Landa fra Froland IL. Tine Holmer-Hoven fra Kristriansand Løpeklubb tok den siste pallplassen.

Med barneløpet inkludert deltok nærmere 200 løpere i Morothon 2021. Det var 116 som startet og 114 som fullførte «den lengste moroa», mens 38 nøyde seg med «Kortmoro».

Jan Even Djupvik Foto: Sverre Larsen

Jan Even Djupvik (48)

Hva synes du om traséen?

– Det er ei tøff løype. Den var veldig våt i år, siden det har regnet en del i det siste nå på høsten. Så alt slitet fortonte seg som en sann plage. Men de siste to kilometerne var greie!

Ola Lohne Foto: Sverre Larsen

Ola Lohne, deltaker i barneløpet

Liker du å løpe?

– Ja, men nå har jeg en skade i det ene beinet, men jeg vil gjerne løpe fort! Jeg har løpt her før. Det er en runde på ca. en kilometer. Jeg kommer fra Oslo, og mine fettere og kusiner skal også løpe her i dag.

Lasse Johnsen Foto: Sverre Larsen

Lasse Johnsen (63)

Har du noen motivasjon for løpet?

– Jeg løper av gammel vane. Jeg er ikke så veldig fokusert på tid, men det dreier seg mer om å komme seg rundt og få sett nye steder. Alderen preger jo meg som alle andre etter hvert, og det betyr at jeg ikke kan løpe så fort som før.

 Endre Lunden Foto: Sverre Larsen

Endre Lunden

Hvordan var løpet?

– Det var gøy. Jeg var med i fjor også. Det er ei fin og krevende løype. Jeg liker stier og terreng fremfor grus. Jeg løper tre ganger i uka. Jeg har en langtur i helga på 15 til 20 km. Og så løper jeg litt kortere i uka.

Håkon Lohne Foto: Sverre Larsen

Håkon Lohne (45), arrangør fra Søgne Skiklubb

Hvorfor heter løpet Søgne Morothon?

– Det går i Søgne, og så ønsker vi at det skal være moro. De gamle gutta før oss løp og hadde fest på kvelden og natta på Heimklang etter løpet. Det er mange år siden det var slutt på fest. Nå er det kun løpsfest. Deltakerne får det tøffeste løpet på Sørlandet. Det er knallhardt, og det er utfordrende løpsteknisk. Vi har flest høydemeter per kilometer, og så er det flott utsikt fra toppene, om man tar seg tid til å nyte den.

Det var flere som måtte strekke ut etter løpet, og en av dem var Edvard Dean, som var fornøyd med eget løp. Foto: Sverre Larsen