– Vi pleier å vinne alle våre kamper, men vi var uheldig siden det var så tidlig, utdyper lagvenninne Louise Sletta Håland.

TO DRÅPER VANN: Tvillingene Tilde og Meja Srebro, eller var det omvendt? Begge spiller i forsvar på Gimletroll J10. Trenere og spillere ser ikke alltid forskjell på søstrene. Det har ført til litt rot i bytter og sånn, men forskjellig farge på fotballskoa skal nå skille niåringene. Tror de. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

– Det er gøy på cup, fordi det handler om fotball og det er det gøyeste jeg vet, sier Rebecka Rosenberg, som har spilt i flere år allerede og har også vært innom Donn før Gimletroll.

LOKALOPPGJØR: Det er flust av G7-lag. Her RIL mot Gimletroll. Sebra Cup er for barn i alderen 7-12 år. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

– Og det er en lagidrett, supplerer Andrea Waage. Lagvenninnene koser seg i sola på Sukkevann. Gimletroll stilte med 33 lag i helgas Sebra Cup, og var største klubb utenom arrangørklubben Randesund.

Kapasitetsbegrensning

KONGEN PÅ HAUGEN: Turneringsleder for Sebra Cup, Fredrik Melby, kunne glede seg over rekordmange lag, fornøyde deltakere og strålende solskinn under helgas Sebra Cup. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

Randesund overtok Sebra Cup da Donn gikk inn på arrangørsiden i Sør Cup. Det begynner å bli noen år siden, og turneringen for barn i alderen 7-12 år har vokst siden. I år er det rekord med 251 lag, fra Rogaland i vest til Vestfold i øst.

GOD KONTROLL: – Folk oppfører seg greit og tar avslag på en høflig måte. De fleste er innstilt på at det er barnas dag, forteller Trond Christiansen, parkeringsvakt for en dag. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

– Vi har plass til noen flere neste år, sier en fornøyd turneringsleder Fredrik Melby, selv om det nærmer seg taket. Med seg til å lage fotballfest har han 280 frivillige.

Alle kampene og lørdagens grillfest, konsert og fyrverkeri, foregår på Sukkevann. At alt er samlet på en lokasjon er noe av cupens styrke, mener cupgeneralen.

TIDLIG PÅ’N: Opp klokka syv, første kamp klokka åtte, men ellers er det gøy, ifølge trener Per Tellefsen for RIL J7-3, som her coacher keeper Henny Kverneland (nummer 12) som står imot et Rennesøy-angrep. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger. Folk er fornøyd med at det er et komprimert arrangement. At alt er på et område, da vet de at barna er trygge.

Et halvt tonn frukt

FRUKT SELGER: Øyvind Johnsen er ikke helt «grønn» i faget. Han har vært med i hovedkomiteen for Sebra Cup i fire år, også som turneringsleder. I år har han ansvar for kiosker og mat – og her er det mye grønt til salgs, faktisk et halvt tonn. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

– Vi har kuttet ut alt av e-stoffer. Bortsett fra noe sjokolade, som gir rask energi, har vi nå et langt sunnere alternativ, sier Øyvind Johnsen, ansvarlig for kiosker og mat.

ALLE SKAL FÅ: Noe for enhver smak, også de med behov for spesialmat. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

Den grønne linjen bærer frukter, bokstavelig talt. På to dager selges et halvt tonn frukt. Og 800 smoothie skal erstatte brus.

OMREISENDE: De selger ut flere dukkevogner lastet til ripa med fruktglass, Selma Berntsen Gysland (t.v., 5) og Celine Stahl (9). Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

– Det er veldig mange som vil kjøpe, sier en av fruktselgerne, niårige Celine Stahl. Hun styrer pengeskrinet, mens Selma Berntsen Gysland på fem triller dukkevogna fullastet med oppskåret frukt på plastglass. Sistnevnte synes det er litt slitsomt å trave rundt på feltet, og misunner kanskje litt fruktselgere rundt i bodene.

Fornøyde deltakere

PÅ PALLEN: Vindbjarts store håp, G12-3, har fått sine medaljer. Fra venstre Trygve Viksnes (trener), Fredrik Bakken, Ørjan Fauske, Andreas Melve, Chance Isrhel, Alend Babiri, Eirik Tonstad, Sondre Rossebø, Martin Viksnes, Jon Nystøl og Jakob Nystøl (trener). Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

Det spilles fotball på ti parallelle baner fra morgen til kveld, første helga i september, hvert år.

– Vi er veldig fornøyd. Det er en imponerende cup, sier Jakob Nystøl, trener for glade Vindbjart G12-3-spillere. Vindbjart er nest største gjesteklubb med 30 lag.

FORNØYD: To seire, to tap og én uavgjort for Våg G12-4. Foran fra venstre: Sebastian Helvik, Tobias Andersen, Oliver Mcshane, Ulrik Ulvnes og Hassan Al-Musawi. Bak fra venstre: Edvard Ulvnes (trener), Einar Onarheim, Rand Ari Saeed, Kristoffer Håland, Ulrik Foss Rosseland, Akan Osmanovic og Sindre Helvik (trener). Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

«Kjempegøy», oppsummerer spillere og trenere ved en annen stor lokal fotballklubb, Våg.

– Det er et godt arrangement. Godt tilbud av mat, gode dommere og godt vær, ikke minst, sier Våg G12-4-trener Edvard Ulvnes.

Bengt i bua

INNPISKER: Klokke, fløyte og mikrofon er viktigste arbeidsredskaper for speaker Bengt N. Dalvoll. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

Han liker å være der det skjer, Bengt N. Dalvoll. To minutter og ny kamp blåses i gang. Konsentrasjon er en dyd av nødvendighet for en speaker. Hovedoppgaven ved turneringer som dette er å være innpisker slik at ikke tidsskjemaet ryker.

– Jeg bor i Randesund og synes det er greit å bidra i lokalsamfunnet. Det er gøy og veldig sosialt, sier den opprinnelige bergenseren, som også er speaker på RILs hjemmekamper i håndball 2. divisjon, nasjonale serier og fotball 3. divisjon, samt for Justs håndballherrer som nylig rykket opp i tredje og på KIFs førstedivisjonskamper.

Noen å snakke med

SAMTALEPARTNER: De er der for barn og unge som trenger noen å snakke med. Sosionom Brita Holum (f.v.), sykepleier Elisabeth Mosvold og sykepleier Else Pettersen står på stand for City Changers. RIL-sjef Øystein Konradsen mener tiltaket er viktig, også i idrettsklubber. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.

Bortenfor kunstgresset lyser «Ingen skal stå alene» mot forbipasserende. Else Pettersen står på stand for nystartede City Changers, en politisk og livssynsnøytral organisasjon, med formål å forebygge utenforskap blant ungdom. Hun er sykepleier og lederutvikler – og initiativtaker. Med seg på laget har hun 50 frivillige med helsefaglig eller pedagogisk bakgrunn, slik som sosionom Brita Holum og sykepleier Elisabeth Mosvold.

– RIL skal ha hovedæren for at vi kom i gang. Øystein Konradsen (daglig leder i Randesund, red. anm.) er like opptatt av det som skjer utenfor banen som på, skryter Pettersen.

Nå vil de vise seg frem på idrettsstevner, i ungdomsklubber, på konserter, steder der ungdommen er. Ved å gjøre nettsiden www.citychangers.no kjent, kan de som trenger noen å snakke med vil bli kontaktet innen 24 timer.

– Vi merker at det er et enormt behov. Dette er et lavterskeltilbud, som gjennom samtale kan få unge inn på et bedre spor, sier initiativtakeren. Aktuelle problemer er mobbing, spiseforstyrrelse, prestasjonsangst, nedstemthet, begynnende depresjon, søvnvansker, situasjoner der foreldre skal skilles eller har mistet jobben. Hvis det er behov for videre oppfølging, hjelper organisasjonen med å lose videre til helsesøster, fastlege eller sosiallærer.

JAKTEN FORTSETTER: Pokémon tar ikke pause. Det har visst vært masse av dem på Sukkevann i helga. Åtteåringen Mats Johan Rogne Herlofsen slapper av mellom kampene med Pokémon Go. Mads Backstrøm, Elias Beckmann Øie og Ruben Mathias Nordvik er der for å kikke, på mobilen og kamper. Foto: Foto: Inger M. Witteveen.