Et enstemmig kretsstyre vedtok på møte 12. september å tildele Jan R. Hansen NBF Vest-Agder Bridgekrets’ Hederstegn – Snartemosverdet.

Jan er den fjortende i rekken av mottakere av hederstegnet siden det ble innført for snart 30 år siden.

Jorun Roald fikk blomster og Jan R. Hansen fikk Hederstegnet av Bridgekretsens leder, Inger Johanne Larsen, under Søms julebord i desember 2016. Foto: Foto: Privat.

For bridgen har hans engasjement blant annet beriket:

\* NBF Vest-Agder bridgekrets

\* Sørlandets internasjonale bridgeuke – SIB

\* Vågsbygd Bridgeklubb

\* Søm Bridgeklubb

\* Per Ove Scheis Stiftelse For Fremme Av Bridgesport

Jan sammen med Roy Olsen, som samme kveld ble tildelt sin nål som Stormester i Bridge. De er begge aktive i Søm Bridgeklubb. Foto: Foto: Privat.

I NBF Vest Agder var Jan forretningsfører og utga i en årrekke kretsens håndbok. Han var en av stifterne av Sørlandets Internasjonale Bridgeuke og holdt orden på økonomien fra 1990 til 2011.

I Vågsbygd og Søm Bridgeklubber har han holdt orden på spillekveldene og gjennomført turneringene med stø hånd. Alltid først på plass og steller til. I tillegg åpner Jan og Jorun sitt hjem to ganger i året for Søm Bridgeklubb til hyggelig lag i forbindelse med sommeravslutning og julebord.

NBF Vest Agder retter også en stor takk til Jans kone – Jorun, for hennes oppofrende innsats – alltid sammen med Jan.

Om Jan R. Hansen:

Bakgrunn

Han ble født i Bergen i 1945 og er utdannet som sivilingeniør fra teknisk fysikk ved NTH. Jan Giftet seg med Jorun i 1968 og flyttet til Kristiansand i 1978. I Kristiansand ble Jan leder for Arbeidstilsynets laboratorium, fra 2000 videreførte han dette arbeidet på Vannlaboratoriet ved HiA/UiA. Da UIA valgte å legge ned laboratoriet innredet like greit Jan og Jorun et eget laboratoriet hjemme og har siden 2007 drevet med arbeidsmiljøanalyser med kunder i Sør-Norge.

Jan og Jorun har tre voksne barn og sju barnebarn. Familien står sterkt i deres liv og hjemstedet på Høgvåg med strandlinje og Sørlandsidyll gir et perfekt utgangspunkt til å samle familie og venner.

Jan beskrives som en beskjeden bergenser! Han trives best utenfor rampelyset og påtar seg gjerne arbeidskrevende oppgaver. Han anser seg selv for å være en perfeksjonist, noe hans frivillige innsats bekrefter. Det er sjelden vi ser noen legge ned en slik innsats innenfor så mange aktiviteter som Jan og Jorun gjør og har gjort.

Volleyball

Det var også her på Høvåg familien var med på det Norske sandvolleyball-eventyret da de bygde egen sandvolleyball-bane i hagen! Datteren Lise var i mange år fast makker til Nila Håkedal og reiste verden rundt i konkurranser. Jorun, Lise og Eva er alle norgesmestere i volleyball. Eva og ektemannen Nils har arvet Jans engasjement og er i dag pådrivere for volleyball i Rogaland og Agder og benytter Jan og Joruns hjem i Høvåg til treningsleirer for volleyball interessert ungdom!

Volleyballtrening i Høvåg. Foto: Foto: Privat

Jan kan fortelle lenge om de mange samlinger han og Jorunn arrangerer hjemme på Høvåg for volleyball-ungdom. Det kan gjerne være 10-20 ungdommer til både frokost og middag på terrassen i forbindelse med treningsleirer eller når barnebarn har med seg venner. Det er liten tvil om at her er alle velkommen til den idylliske sørlandssommeren, hvor dagen er fylt opp med idrett og aktivitet.

Jan trekker frem det årlige norgesmesterskapet i sandvolleyball som sommerens høydepunkt. Det arrangeres fast i Kristiansand og da kan vi treffe Jan og Jorun som publikum hvor de går og hilser på alle som har vært på besøk i Høvåg i årenes løp.

Bridge

I Vest Agder Bridgekrets har Jan og Jorun vært aktive ildsjeler siden 80-tallet både på klubb og kretsnivå. Jorun gikk på bridgekurs da de flyttet til Kristiansand og dro med seg Jan da hun trengte makker i 1980. Siden har de vært makkere!

Foruten å selv spille aktivt i lokale turneringer har de med en svært oppofrende og aktiv innsats vært foregangspersoner ved å organisere både spilling og arrangementer for alle bridgevenner. Særlig la de ned stor innsats i å etablere og drive Sørlandets Internasjonale Bridgeuke fra 1990 frem til 2011. Her var de dyktige og fremsynte da de fikk etablert sommerens høydepunkt for Norske bridgespillere med en uke fylt av bridge i den beste sørlandssommeren.

Terrengkarusellen

Mange vil også kjenne Jan fra hans engasjement i terrengkarusellen. Jan forteller han allerede i 1979 ble fast deltager i Karusellen. Han var faktisk en av de beste med flere seiere på 80-tallet. I 1983 kom han inn i styret og har sittet der siden! Oppgaven som terrengløpsansvarlig er krevende med 4 000 årlige løpere, omregnet til 1 400 i gjennomsnitt pr. løp. Jan har ansvaret for alle resultatlister og all registrering av data. Sesongen er to-delt mars-juni og august-oktober. I denne perioden regner Jan med at dugnadsinnsatsen tilsvarer en 50% stilling!

Avslutningsvis

Det er liten tvil om at Jan R Hansen er sjelden god. Driftig og beskjeden er han, men fellesskapet nyter godt av den enorme innsatsen han legger ned i alle sine engasjementer.

Jan er en unik ildsjel og er et forbilde for oss alle – uansett idrett eller aktivitet.

Om NBF Vest Agder Bridgekrets

NBF Vest Agder Bridgekrets ble stiftet i 1945 og består i dag av rundt 400 aktive bridgespillere fordelt på bridgeklubbene i hele Vest Agder. Kretsen er medlem av Norsk Bridgeforbund som består av nesten 9 000 aktive bridgespillere i hele Norge. NBF Vest Agder Bridgekrets har en stolt historikk med noen av Norges beste bridgespillere, men har også vært en foregangskrets innen rekruttering og bredde.

For å kunne drive en slik organisasjon er det viktig med ildsjeler som stiller opp og legger til rette for at spillingen kan gjennomføres på best mulig måte.

All aktivitet i denne organisasjonen baserer seg på frivillighet.

For å kunne hedre disse ildsjelene innførte kretsen et hederstegn i 1988. Dette er kun blitt delt ut 14 ganger og henger svært høyt blant kretsens medlemmer.

I kretsens statuetter er følgende føringer lagt.

\* Vest-Agder Bridgekrets’ Hederstegn kan deles ut til medlemmer som i særlig grad har gjort seg fortjent til dette ved sitt arbeide innen kretsen og den enkelte klubbs administrasjon. Minst 20 års medlemskap kreves.

\* Kretsens Hederstegn kan deles ut til spillere innen kretsen som har hevdet seg i nasjonale og internasjonale konkurranser og som har minst 20 års medlemskap.

\* Tildeling av kretsens hederstegn kan også skje ut fra en kombinasjon av punkt 1 og 2

\* Begrunnet forslag om tildeling av Hederstegnet kan fremsettes av klubbstyret med 4/5 flertall. Forslaget sendes til kretsstyret.

\* Medlemmer av kretsstyret kan også fremme begrunnet forslag

Tildeling av kretsens hederstegn bestemmer av kretsstyret.

Innstillinger om tildeling av kretsens hederstegn må godkjennes med 4/5 flertall før tildelingen kan finne sted.

Les også: