<p>SONY DSC</p> <p>SONY DSC</p>

Endelig Norges sterkeste mann!

Første gang jeg deltok i strongman-NM endte jeg sist. I helga vant jeg min klasse med god margin.

Jeg har alltid hatt en interesse for styrketrening. Da jeg var 18 år og hadde trent styrke i et par år, ble jeg dratt med ned i en mørk kjeller for å prøve noe de kalte for strongman. Kjelleren var skitten, høylytt og fylt med store betongkuler og tunge vekter, Fra dette øyeblikket var jeg solgt. Etter et lite år med strongman-trening var det noen som meldte meg på Norges sterkeste mann, og da turte jeg ikke annet enn å stille.

Første gangen jeg deltok på NM i strongman var i 2011, og jeg har stilt fire ganger siden den gang. Jeg startet med en god sisteplass og fulgte opp med en 5. plass i 2012. Jeg var i militæret i 2013, og ville nok ikke gjort en særlig god figur i NM dette året. I 2015 var jeg i gang igjen med strongman-trening og tok dette året en god 2. plass, som førte til ekstra mye motivasjon for å oppnå målet om en dag stå på toppen av pallen.

Nye impulser

Etter et år med flere store nasjonale og internasjonale konkurranser, uten nevneverdige gode plasseringer men med masse gode erfaringer, startet jeg oppkjøringen til årets NM i samarbeid med min nye coach, Hans Jørgen Rulff. Han satte opp et helt nytt og annerledes treningsprogram, fylt av nye øvelser og variasjoner.

SONY DSC

Tidligere har jeg stort sett laget mine egne programmer, men det er ikke så lett, og det blir mye prøving og feiling. Det var veldig godt å slippe dette selv, og sette det bort til noen som kan det. Uken bestod av fire-fem treninger, der øktene var satt opp ut ifra mine svakheter og de øvelsene vi skulle ha i NM. Oppkjøringen har ikke akkurat vært lett, for Hans Jørgen har satt opp økter som er tyngre enn de fleste konkurranser! Det satte sine spor på konkurransedagen, da jeg aldri før har vært så godt forberedt og avslappet.

Sist lørdag ble strongman-NM avholdt på Sparta Ski, med to dameklasser og tre herreklasser. Jeg konkurrerte i den tyngste vektklassen sammen med 14 andre. Jeg tok ledelsen fra første øvelse, som var vending og pushpress for repetisjoner på 110 kilo. Jeg var sist ut i første øvelse, som er en stor fordel, da man vet hvor mye man må ta for å vinne øvelsen. Jeg trengte ti repetisjoner for å vinne. Det var en skikkelig god følelse å vinne første øvelse og få roet nervene litt.

SONY DSC

Tilbake i tet

Neste øvelse var dekkvelt, der et dumperdekk skulle veltes ti ganger. Jeg nådde ikke helt opp i denne, men fikk en 3. plass, og måtte dele den sammenlagte førsteplassen med en annen utøver. Den siste øvelsen før Superfinalen var å gå med en yoke på 360kg i 10×2 meter, som er en øvelse jeg er ganske god i. Jeg vant denne og overtok da førsteplassen.

Superfinalen var nå i gang og det var kun de seks beste utøvere som ble med videre. Første øvelse i superfinalen var farmers på 130 kg, 20×2 meter. Jeg fikk en andreplass i denne øvelsen, like bak Ørjan Øvstetun, som også stilte for Kristiansand Strongteam. Jeg økte da ledelsen min enda litt til før siste øvelse, som var markløft for max kilo. Det er min desidert dårligste øvelse, men jeg kjempet meg til en 4. plass, som var mer enn nok for å vinne sammenlagt.

SONY DSC

Gode hjelpere

Selv om strongman er en individuell sport, og jeg må gjøre alle treningene selv, hadde jeg aldri klart det uten støtte. Så jeg må takke alle som har vært med å dra lasset – medlemmene i Kristiansand Strong Team gjennom gode og dårlige treninger, coaching fra Hans Jørgen Rulff, samt venner og familie. Til slutt vil jeg takke Tim Enersen og co. for god arrangering av mesterskapet.

SONY DSC

PS! De øvrige sørlendingene som fikk medalje i helga var Loyd Kaaland som fikk sølv i -90 kilo, Johnny Steig med sølv i -80 kilo, Maiken Sundt med sølv i -63 kilo og Thea Johanne Ormestad med 3. plass i -63 kilo.