KRISTIANSAND: Nordisk mesterskap i terrengløp ble søndag arrangert for 26. gang, denne gangen på Gimlemoen. Arrangementsalliansen Sør hadde æren av å være vert for de beste løperne fra Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island.

Arrangementsalliansen Sør er et samarbeid mellom friidrettsklubbene Kristiansand Løpeklubb, KIF-friidrett, IK Våg, MHI og Vindbjart. Mesterskapet ble også i 2016 arrangert av Kristiansand Løpeklubb samme sted, den gangen med 20 centimeter snø som underlag.

Spektakulær løype

Undertegnede (løpsleder) hadde sammen med Kristian Tjørnhom lagt opp til en spektakulær løype på 1,5 km i terrenget fra Gimlebanen til Gimle gård. Traseen ga løperne ekstra utfordringer ved at de måtte løpe gjennom sandvolleybaner, skrenter, sugende gress, bekkedrag og motbakker før de endte opp i dueller inn mot mål på Gimlebanen.

Løypa ble løpt henholdsvis fire runder (6 km) for junior og seks runder (9 km) for senior, og deltakerne rapporterte om at løypa ble oppfattet som både spektakulær og krevende.

Ingrid Kristiansen var leder for de norske kvinneløperne. Her sammen med Finn Kollstad, som var leder av mesterskapet på Gimlemoen. Foto: Marit Iren Reigstad

I nordisk stiller de seks beste løperne fra hver nasjon på startstreken og det konkurreres både individuelt og som lag, hvor de tre beste teller for laget. Nivået i norsk mellom- og langdistanseløping er meget høyt om dagen, og det ble tidlig klart at Norge skulle være med å dominere konkurransene. Arrangørlandet vant en individuell seier, tok åtte individuelle medaljer og vant tre av fire lagkonkurranser, noe som sørget for at Norge ble beste nasjon under mesterskapet.

Kvinner junior

Hos jentene, som løp 6 km, var det flere av de norske løperne som dro opp farten under løpet. Det klarte likevel ikke avslutningen til det danske stortalentet Sofia Thøgersen som vant på 24.51, vel sekundet foran Norges Ingeborg Østgård, som var regjerende mester fra 2021.

Ine Halle Haugen løp inn til tredjeplass. Foto: Finn Kollstad

Det ble også bronsemedalje til Norge, hvor Ina Halle Haugen bare var tideler bak Østgård. Thøgersen som vant løpet er europeisk U-18 mester på 3000 m fra i sommer. Maren Halle Haugen, tvillingsøster til Ina Halle Haugen, løp inn til 5. plass, og med plassiffer 2, 3 og 5 vant Norge også lagkonkurransen.

Menn junior

Norge dominerte denne klassen totalt hvor fire nordmenn tidlig tok kommandoen anført av Vebjørn Hovdejord. Allerede ut på andre runden hadde de fått luke til resten av feltet, og det ble en helnorsk duell hvor Esten Hansen Møllerud Hauen stakk av med gullet etter en heftig avslutning over Gimlebanen siste 100 meterne. Hovdejord fulgte på plassen bak, med Andreas Fjeld Halvorsen og Simen Gløgård Stensrud like bak. Med plassiffer 1, 2 og 3 var det ingen tvil om at laggullet gikk til Norge.

Løpere fra menn juniorklassen ute i løypa. Foto: Finn Kollstad

Kvinner senior

Nytt av året er at kvinnene løper samme distansen som mennene, 9 km og 6 runder i den krevende løypa. Med 16 løpere på startstreken ble det fort avstand mellom løperne og finske Nathalie Blomqvist førte an foran to norske løpere, Kristine Meinert Rød og Hanne Mjøen Maridal. Denne rekkefølgen sto seg til mål, og de tok de tre første plassene. Eli Anne Dvergsdal kjempet seg inn til en 7. plass, og med plassiffer 2, 3 og 7 ble det seier også i denne lagkonkurransen til Norge.

Menn senior

Herrer senior ble en spennende duell hvor to av verdens beste orienteringsløpere, Kasper Fosser fra Norge og Max Peter Bejmer fra Sverige kjempet en egen duell om hvem som er den beste løperen innen orienteringssporten. Begge var med å dominere løpet, og etter å ha passert halvveis dannet disse to en kvartett med Mohammedreza «Reza» Abootorabi fra Sverige og Senay Fissehatsion som løp for Ullensaker Kisa utenfor landslaget.

Den kuperte og krevende løypa passet orienteringsløperne veldig godt, men det var likevel «Reza» som fikk den avgjørende luka og avgjorde kampen om førsteplassen under mesterskapet. Han tok seg til og med tid til et splitthopp over den siste krevende skrenten inn på Gimlebanen.

Mellom orienteringsløperne viste Max Peter Bejmer kjempekrefter og løp fra Kasper Fosser på den siste runden. I mål var det ni sekunder mellom dem i mål, og de utgjorde pallen under Nordisk for menn senior.

Erik Udø Pedersen fra Mandal. Foto: Finn Kollstad
Kasper Fosser (t.v.) og Trygve Løland, som ga Fosser kart over Birkenesheia og prøvde å rekruttere ham til å løpe Svalandsgubben i framtida. Foto: Finn Kollstad

Lokale innslag – utenfor landslag

Under nordisk mesterskap kan også deltakere fra lokale klubber løpe under klubbdrakt. Vi hadde to representanter fra KIF Friidrett, hvor Eva Friestad og Martin Ukkelberg Sløgedal løp i juniorklassene. Begge er to lovende løpere som fikk smake på hvor nivået ligger på et nordisk mesterskap. Til tross for at ingen av dem var tatt ut på det norske landslaget, kjempet de hardt underveis, og bet seg fast i halen på feltet.

Eva Friestad fra KIF Friidrett endte som nr. 17 av 20 løpere i sin klasse. Foto: Finn Kollstad
Martin Ukkelberg Sløgedal fra KIF Friidrett ble nummer 16 av 24 løpere i sin klasse. Foto: Finn Kollstad

Eva Friestad endte som nr. 17 av totalt 20 løpere, og var bare 2 minutter og 35 sekunder bak den danske vinneren Sofia Thøgersen. Martin Ukkelberg Sløgedal la seg bakerst fra start, og klarte å avansere gjennom feltet og løp så sterkt som en 16 plass av 24 løpere, og slo med det flere landslagsutøvere fra de andre nordiske nasjonene. Han var da drøyt to minutter bak vinneren Esten Hansen Møllerud Hauen, som i sommer ble nummer tre i norsk mesterskap for senior på 1500 m.

Kristiansanderen Gabriel Ingebretsen fikk virkelig kjenne på det internasjonale nivået. Foto: Finn Kollstad

Gabriel Ingebretsen fra Kristiansand Løpeklubb fikk kjenne at nivået i seniorklassen er skyhøyt. Han måtte løpe noen tøffe runder alene, etter at han bet seg fast bakerst i feltet på den første runden. Han kom inn til mål som nummer 20 av 21 løpere, og er godt motivert for videre satsing etter å ha kjent på nivået.