Hei, jeg heter Linn Kvade Rannekleiv (28) og kommer fra Arendal. Jeg startet å drille da jeg var fem år gammel. Storesøsteren min ble tatt inn i drilltroppen til Øyestad Skolemusikkorps etter tre år på venteliste, og hun trente meg hjemme frem til jeg var gammel nok til å begynne i drilltroppen selv.

Tatt under Twirl Mania i 2013 – en av verdens største drillkonkurranser som foregår i ESPN World Sport Center og Disney World i Florida. Foto: Foto: Henriette Tørjesen.

Det ble lagt ned utallige treningstimer på jenterommet og i gymsaler, og det var her jeg la grunnlaget for min senere utvikling. Om vinteren drillet jeg ute i snøen iført boblejakke og vanter – en norsk vinter skulle ikke legge noen demper på utviklingen. I tillegg til drill, drev jeg også med cheerleading og turn. Konkurransedrill er nemlig en kombinasjon av drill, dans og enkelte turnmomenter – og, som videoene nedenfor vil vise, er konkurransedrill ganske annerledes enn det man ser på 17. mai.

NM-gull som 15-åring

Da jeg var 11 år gammel, stilte jeg i min første drillkonkurranse. Som 14-åring tok jeg instruktørutdannelse, og begynte å lære opp andre i sporten som hadde vist seg å være min virkelig store lidenskap i livet. Det første offisielle NM ble arrangert i 2002, da jeg var 15 år gammel. Dette ble min første av totalt 23 NM-titler.

Tatt under finalen i drilldans i EM i 2013 hvor jeg fikk bronsemedalje. Foto: Foto: Rino Rådahl.

Da jeg var 16 år, kom jeg i kontakt med en av lederne i det europeiske drillforbundet, Christine Bel. Norge var på dette tidspunktet ikke medlem internasjonalt, men hun ønsket likevel å satse på meg som en av sine utøvere. Det ble da en rekke treninger og konkurranser i Frankrike hvert eneste år.

Mange mesterskap

Norge ble medlem av den internasjonale organisasjonen National Baton Twirling Association (NBTA) i 2004, og tok for første gang ut utøvere til EM i 2005. VM avholdes hvert tredje år, og de årene det ikke er VM, avholdes EM. Jeg deltok i EM og VM hvert eneste år siden 2005 og frem til jeg la opp etter EM i 2013. Det finnes en rekke ulike grener, og jeg har deltatt i EM/VM i både solo 1 baton, solo 2 baton, solo x-strut, solo rhythmic twirl, twirl duett, twirl team, dance team og pom pons.

Fra en konkurranse i Chicago. Avbildet sammen med MerrieBeth Cox – amerikansk landslagsdeltaker og Miss Indiana. Foto: Foto: Henriette Tørjesen.

I 2009 flyttet jeg til Chicago for å satse på drill. Jeg fikk da spesialiserte trenere fra ulike steder i USA innenfor hver enkelt solokategori.

Jeg tok min første EM-medalje i 2011 i kategorien 2 baton. I 2 baton skal to staver være i kontinuerlig bevegelse gjennom hele programmet. Programmet utføres etter obligatorisk musikk, varer i ca 2 min og 30 sek og har fokus på teknikk, flyt og tempo. Dette var Norges første EM-medalje på kvinnesiden.

Året etter fikk jeg 4. plass i elitedivisjonen i en av verdens største drillkonkurranser («TwirlMania»), og 8. plass i VM i kategorien drilldans (rhythmic twirl).

Posted by Linn Kvade Rannekleiv on 9. april 2012

Tøff konkurranse

I 2013 vant jeg konkurransen «Golden Baton», som første ikke-franske utøver noen sinne. Konkurransen er åpen for utøvere fra alle nasjoner. De beste utøverne i 1 baton og 2 baton går til en superfinale, hvor man må utføre både 1 baton og 2 baton rett etter hverandre. Dette er en meget fysisk og psykisk påkjenning, men også noe av det morsomste jeg har vært med på. Det er en meget prestisjefylt pris, og vinneren får en gullforgylt drillstav og tur til USA for å videreutvikle seg. I samme konkurranse vant jeg også solo x-strut, solo drilldans og 3 baton.

Posted by Linn Kvade Rannekleiv on 9. februar 2011

Senere samme år tok jeg sølv i 2 baton, sølv i x-strut og bronse i drilldans i EM. Med disse plasseringene ble jeg totalt sett beste solist i EM.

Takknemlig for pris

Etter en sesong jeg omtrent bare hadde kunnet drømme om, bestemte jeg meg for å legge opp. Jeg tok dommerkurset da jeg var 18 år gammel, men det var først etter at jeg la opp at jeg begynte å dømme aktivt.

Tatt under utførelse av 2 baton i EM i 2013 hvor jeg tok sølvmedalje. Foto: Foto: Rino Rådahl.

Tidligere i år tok jeg det internasjonale dommerkurset, og er fortsatt meget aktiv som instruktør og dommer i både Norge og utlandet. Jeg tok også europeisk trenerutdannelse, og er én av fem trenere i Europa som har bestått begge nivåene innenfor både drill og dans. I oktober arrangerte jeg også et av Norges største drillkurs gjennom tidene for 140 drillutøvere og 20 instruktører.

Lørdag for knappe to uker siden ble jeg tildelt årets drillpris fra Norges Musikkorps Forbund. Dette var første gang det ble delt ut en slik drillpris. Jeg er veldig takknemlig for at det blir satt pris på innsatsen jeg har gjort for drillen i Norge. Jeg vil naturligvis fortsette å jobbe for å utvikle drill både nasjonalt og internasjonalt, og gleder meg til fortsettelsen.