UTØVERBLOGG: Lørdag gikk Steinsland Bygdemaraton av stabelen og kunne dermed feire sitt 10-årsjubileum. Distansene var «heilmaraton» og «hallmaraton», som det blir kalt der. For et unikt arrangement og spesiell opplevelse dette var. Er det ett løp du må ha med deg, så er det nettopp dette.

Hva er det nå som gjør dette løpet ekstra spesielt og unikt?

Første gang jeg hørte om Steinsland Bygdemaraton var i Kondis i august 2020. Artikkelen var en oppsummering av Kondis-president Tim Bennetts opplevelser i dette arrangementet. Artikkelen gjorde inntrykk og jeg tenkte at dette løpet er noe for meg.

I desember 2021 var jeg så heldig å møte Steinsland Bygdemaraton-arrangør Odd Gunnar Tveit ved en tilfeldighet, under Hans Jacobs minneløp på Fana. Vi hadde en hyggelig prat og jeg meldte meg opp til «heilmaraton» kort tid etter.

Bare påmeldingen forteller litt om selve arrangementet. Man kan enten melde seg på ved å betale inn til et kontonummer, ringe Odd Gunnar og betale ved start, eller man kan melde seg på ved start. I tillegg kan man ringe Odd Gunnar om man ønsker overnatting eller trenger å bli hentet om man kommer med fly, buss eller tog.

Overnatting og varm velkomst

Og det gjorde jeg. Jeg ringte Odd Gunnar og lurte på om jeg kunne overnatte fra fredag til lørdag. Fredag kveld banket jeg på døren til hjemmet deres. Kona Sigrun åpnet døren og ønsket meg velkommen. Jeg ble ledet inn til kjøkkenet, og rundt kjøkkenbordet satt seks andre løpere og spiste kveldsmat. Gjensynsgleden var stor da jeg gjenkjente tre av dem fra tidligere løp. Gøy var det også å bli kjent med de andre løperne som var til stede. Det var ei utrolig koselig stund og samtalene fløt fritt rundt bordet. Jeg følte meg med en gang hjemme.

Det var med stor beundring jeg gikk og la meg i premierommet til Odd Gunnar. Det var pokaler, medaljer, trofeer og diplomer fra gulv til tak. I alt hadde han da løpt 275 maraton, påfølgende dag skulle han løpe sitt 276. For noen prestasjoner! Det var utrolig inspirerende å våkne opp neste morgen, timer før jeg selv skulle løpe.

I likhet med kvelden før disket Sigrun opp med nydelig mat og vi samlet oss rundt kjøkkenbordet for frokost. Det opplevdes som å være en del av en storfamilie hvor alle var velkomne.

Samling rundt kjøkkenbordet hos løpsgeneral Odd Gunnar Tveit(nest lengst til høyre). Foto: Privat.

Avfyrte startskuddet med hagle

Det er ulike starttidspunkt for Steinsland Bygdemaraton. Målet er at alle skal kunne delta på premieutdelingen klokka 15.30. Jeg valgte å starte klokka 10 sammen med en rekke andre løpere. Startnummeret mitt var håndlaget av tøy og nummeret skulle reflektere antall maraton man har fullført, om man hadde oppgitt dette på forhånd.

Starten var ute på et jorde. Odd Gunnar avfyrte startskuddet med ei hagle og vi var i gang! Vi løp forbi tunet til Sigrun og Odd Gunnar og nedover det bar. Løypa var godt merket med både norske flagg og håndlaget skilt for hver kilometer. Fargen blå gikk igjen og gjenspeilte Odd Gunnars engasjement som politiker.

Vi skulle blant annet løpe rundt Ogge. Det er en innsjø i Birkenes og Iveland, og maratonen gikk gjennom de tre Agder-kommunene Vennesla, Iveland og Birkenes.

Startområdet på Steinsland. Foto: Oddbjørn Wetteland

Flott natur og knallhard løype

Det var i strålende maivær vi la i vei sist denne lørdagen. De første fem kilometerne gikk lekende lett der jeg løp i vakre omgivelser og sammen med andre. Så begynte motbakkene. Jeg var blitt advart at det var en vakker, men tung løype med mange bakker. Jeg kan bekrefte at det er helt riktig!

Det var bakker opp og bakker ned, og idet jeg trodde at nå flater det ut etter svingen, var det jammen en stigning opp igjen. Jeg hadde som mål å løpe i alle bakkene, men skulle tillate meg å stoppe ved drikkestasjonene.

Det var i alt ti drikkestasjoner, og mer unike drikkestasjoner skal man lete lenge etter: I skuffen framme på en traktor. Her ble man tatt godt imot av utrolig koselige frivillige, venner og familie av Sigrun og Odd Gunnar, som kom med oppmuntrende ord. Det var rikelig utvalg; vann, cola, sportsdrikk, banan, sjokolade og peanøtter.

Mesteparten av løypa løp jeg alene og det var langt mellom tilskuerne. Likevel gjorde dette ingenting, da jeg nøt de vakre omgivelsene, samt at de tilskuerne som var til stede ga meg en ekstra boost.

Norske flagg og håndlaget skilt preget hver kilometer i løypa. Foto: Oddbjørn Wetteland

Løp inn til seier

Underveis i løpet strittet det imot og jeg endte opp med å gå i de tre oppoverbakkene før den aller siste. Det var med stor lettelse og glede jeg løp opp den siste bakken (ca. 300 meter) og krysset målstreken. Jeg mottok diplom, pin og deltakerpremie og var utrolig fornøyd.

Allerede etter målgang meldte jeg meg på (muntlig) til neste års arrangement og det sier jo sitt når kroppen er utkjørt og egoet er knust etter å måtte gå i en rekke av bakkene. Samtidig kjente jeg på en ekstrem lykkefølelse og tilhørighet.

Det må nevnes at opp i det hele hadde Odd Gunnar rukket å løpe «fullmaraton».

Etter løpet var det premieutdeling. Løpsgeneral Odd Gunnar Tveit (t.h.) følger med. Foto: Oddbjørn Wetteland

Klokka 15.30 var det tid for feiring! Det var blautkake og kaffe til alle før premieutdelingen. Stemningen var avslappende og det var bare blide mennesker å se. I år var det 52 deltakere (inkludert 11 damer), mot rekordmange 124 i fjor. Da løpet første gang gikk av stabelen, var det drøyt 30 løpere på startstreken. Totalt har 532 løpere fra store deler av landet vært med i de ti utgavene av Steinsland Bygdemaraton.

«Heilmaraton» ble vunnet av undertegnede og Erik Bjørn Olsen Andersen fra SK Vidar. I «hallmaraton» var Eirin Tveit raskest blant kvinnene og Lars Helge Birkeland blant mennene.

Det var blautkake og kaffe til alle før premieutdelingen. Foto: Eirin Liseth Ekeberg
En oversikt over hvem som har kastet glans over løpet. Foto: Eirin Liseth Ekeberg

RESULTATER:

«Hallmaraton» kvinner
«Hallmaraton» menn
«Heilmaraton» kvinner
«Heilmaraton» menn