OSLO: Tjomsland har vært enerådende med sine unghester, juniorene, i de store årgangsløpene i lang tid. De siste tre årene har 51-åringen fra Søgne vunnet samtlige Kriterie- og Derby-finaler i den åpne klassen, en prestasjon uten sidestykke.

Fredag kveld vant Tjomslands hester ikke mindre enn fire kvalifiseringer til disse Klasseløpene da årgangens beste hester møttes på Bjerke Travbane i Oslo.

Innledningsvis imponerte det ubeseirede stortalentet Brenne Borken enormt da han vant sitt Kriterie-forsøk med Tjomsland selv i sulkyen. Fem starter. Fem seire. Det er fasit for Brenne Borkens karriere så langt. En slik start på karrieren er uvanlig, men ikke unikt. Det unike er imidlertid hvor imponerende seirene har vært, samtlige i totalt overlegen stil.

Fredagens løp, et kvalifiseringsløp til Norsk Travkriterium, var intet unntak. Øystein Tjomslands stortalent lekte med konkurrentene etter en avsluttende halvrunde i 1.20-fart og fikk ikke noe mindre favorittstempel på seg før finalen.

– En av de «verste»

Løpsreferent Ole Jonny Solberg har kommentert travløp i mer enn 40 år, og nestoren var ikke snau i sin omtale av Brenne Borken.

– Vi har sett fantastiske talenter i Norge som Moe Odin og Lannem Silje, men Brenne Borken ser ut til å være en av de «verste». Det er langt mellom slike hester, fastslo Solberg etter oppvisningen.

Brenne Borken vant på kruttsterke 1.25,7a/2100 meter.

Øystein Tjomsland og Bore Mikkel ved målgang. Foto: trav365.no

Bore Mikkel fulgte opp Tjomsland vant like godt begge forsøkene til 3-åringenes største løp denne sesongen. Stallkamerat Bore Mikkel ville nemlig ikke være noe dårligere enn Brenne Borken og tok seg av det andre kvalifiseringsløpet på enkleste vis. Etter å ha falt som storfavoritt i det svenske Kriteriet tidligere i sommer var det en revansje som smakte godt for trener Tjomsland.

– Han var ikke helt på topp i den svenske finalen, og jeg kjørte nok ikke helt på styrkene hans heller. Heldigvis har vi et godt team rundt ham og i dag var han tilbake på topp. Bore Mikkel er en enorm hest, sa 51-åringen fra Søgne.

Vinnertiden ble sterke 1.26,0a/2100 meter.

Trippel-Tjomsland

Total Tjomsland-dominans skulle det for alvor bli da Derby-kvalifiseringene for 4-åringene tok til senere samme kveld. Årets svenske Derby-vinner Tangen Minto innfridde sitt favorittstempel etter å ha overtatt føringen etter 700 meter av løpet.

Sammen med kusk Tom Erik Solberg holdt årgangstoppen unna da stallkameraten Tangen Ove utfordret nedover oppløpet. Øystein Tjomsland kunne nyte utsikten bak Trø Kasper som sikret seg bronsen og stalltrippel for sørlandstreneren.

Tjomsland med halve finalefeltet

I det siste Derby-forsøket sørget Vidar Tjomsland for nok en triumf for Team Tjomsland. Holter Odin spurtet raskest av samtlige og knep seieren på målstreken foran stallkameraten Smedheim Braut. Kleppbest sikret seg den siste finalebilletten, og med det kvalifiserte Tjomsland seks hester til Derby-finalen. Det er halve finalefeltet.

Millionsjekker i finaleløpene Klasseløpene omfatter altså storløpene Derby og Hoppederby for 4-åringene, og Kriteriet og Hoppekriteriet for 3-åringene. Finalene kjøres på Bjerke Travbane 10. og 11. september.

Hvert av finaleløpene har en førstepremie på mellom 500 000 kroner og en million kroner. Øystein Tjomsland kvalifiserte totalt 12 stallhester til disse finalene.