– Jeg var selvfølgelig litt nervøs, men det gikk over etter hvert, sa 16-åringen etter sin første «offisielle» seniorkamp for KIF-herrene.

Han har tidligere spilt treningskamper med laget i Danmark. I Havlimyrhallen søndag kom han innpå da fem minutter gjensto av første omgang og fikk mye spilletid etter hvilen. I tillegg til fem mål hadde han også flere assists.

VIP-PLASS: Sekretariat i særklasse ble ivaretatt av Per Christian Aastveit (t.v.) og Peder Antonsen, begge representerte arrangøren, Just IL. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

G18-spilleren fra Randesund var yngstemann i NM-cupen mot Just IL, og blir en av de yngste 1. divisjonsspillerne i landet.

Just IL åpnet sterkt

Om unge Fiala Gjermundnes hadde en god start, kan ikke det samme sies om KIF-laget som helhet. Egentlig burde det ha vært grei skuring for de hvite og blå i møte med en motstander to divisjoner lavere. Vertskapet hadde før kampen humoristisk annonsert et mulig tronskifte. Det så lenge ut som det skulle gå troll i ord.

HELTANE FRA JUSTVIK: Just IL er et populært innslag i 3. divisjon som trekker mange supportere på sine hjemmekamper. Bakerste rekke, fra venstre: Børge Hoem (spillende trener), Remi Ulriksen, Morten Løland, Mats Cato Holme Nilsen, Daniel Iversen og Petter Mjaaland. Rekken foran, fra venstre: Helge Aabel, Ole Petter Knudsen, Kjetil Salvesen og Marius Svarverud. Foran: Anders T. Aastveit (t.v.) og Christian Jochumsen. Foto. Inger M. Witteveen

For Just var fryktløse og åpnet med scoring straks fløyta gikk, og ett til. Det skulle ta nesten fem minutt før første KIF-mål. Men de grønnkledde var i siget og rushet inn sin tredje scoring. Ti minutter inn i første omgang lød det taktfast «Heia Just!» på hjemmearenaen. Men nå hadde Just-karene spilt seg «høye og mørke» og forårsaket to raske straffer, der bare ett gikk inn.

FJELLSTØTT: Just ILs sisteskanse, Christian Jochumsen, fikk en travel dag på jobben, men stod imponerende imot KIFs bombardement utover i 2. omgang. Jochumsen bidro sterkt til å holde Just inne i kampen så lenge som de gjorde. Her avverger han et skudd fra høyrekant Christoffer Ryder Lislevand. Just-forsvaret Ole Petter Knudsen (nærmest, draktnummer 4) og Petter Mjaaland bivåner det hele. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Gjestene var tilsvarende «lave og lyse». Først halvveis ut i omgangen ble det kontakt på stillingen 4-4, ved KIFs Sindre Rosseland Sørlis nettkjenning. Deretter fulgte lagene hverandre tett. Etter 20 minutter kom kampens første utvisning da Justs Ole Petter Knudsen får marsjordre. Ikke lenge etter oppsto det mye «klabb og babb», en episode som omtales senere.

INGEN KJÆRE MOR: Det knyttes ikke akkurat vennskapsbånd på håndballbanen. Her stoppes Petter Mjaaland av Erlend Årstein Hansen og William Fiala Gjermundnes i KIF-forsvaret. Mats Cato Holme Nilsen prøver å fiske opp ballen fra Jesper Brekke Hansen. Simen Neset i mål. Holme Nilsen og Mjaaland ble toppscorere for Just IL med henholdsvis syv og fem mål. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Omgangens siste målscorer ble Kjetil Salvesen som lobbet frekt over KIF-keeper Simen Neset til stillingen 12-12 ved pause. Mats Cato Holme Nilsen (Just) og Øyvind Frigstad (KIF) var toppscorere så langt med fire mål hver.

Så snudde kampen

Nå var det KIFs tur til å være først ut av startblokka. Just-keeper Christian Jochumsen fikk seg en smell. Inn kom Anders T. Aastveit. Unge Fiala Gjermundnes scoret på sin første på straffe. Herfra og ut viste KIF hvem som er storebror i håndballfamilien i Kristiansand. Jesper Brekke Hansen på venstrekant vartet opp med en rask trippelscoring, for bare å fortsette sitt stormløp mot Just-målet. Nå var KIF i ferd med med å rykke alvorlig ifra. Midtveis lyste noensifrene 18-26 oppe på tavla. Erlend Årstein Hansen fikk en utvisning, men Frigstad scoret i undertall.

VAR OVERALT: «Nykommer» i KIF-stallen, Øyvind Frigstad, jobber og jobber over hele banen, og scoret syv mål. Da blir det litt sånn «vente og se» for Just-forsvaret. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Det så lenge ut som Just hadde parkert på 18 mål, før en suser av et langskudd førte til redusering. Ti minutter igjen av kampen var stillingen 19-30. Jochumsen, som forlengst var tilbake mellom Just-stengene, bombarderes, men gjør en imponerende innsats.

LITT ROLIGERE: Petter Mjaaland prøver seg på en Just-scoring forbi hardtarbeidende Øyvind Frigstad i forsvar. Simen Neset voktet KIF-buret under hele kampen. Med bare åtte baklengs i andre omgang, hadde han ikke like mye å gjøre som sin målvaktkollega i andre enden. Dommer Charlotte Husomanović følger med. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

To minutter igjen, KIF-debutanten var igjen iskald fra 7-metersmerket, rett i krysset. KIF-keeper Neset avsluttet med scoring i åpent mål i lokalderbyen som endte 20-37 til KIF.

Da dommerne så rødt

– En helt grei kamp. Men selvfølgelig, det var to forskjellige lag i styrkeforhold som møttes, så det ble en ujevn kamp, oppsummerte Carina Pettersen (23).

– Men jeg synes Just klarte seg bra, supplerte makker Charlotte Husomanović (22).

MYNDIGE DOMMERE: «Det æ’kke bare å komme her og komme her» når Carina Pettersen (23, t.v.) og Charlotte Husomanović (22) er på banen. Det er det mange spillere som har fått erfare. Dommerparet, som nå tar fatt på sin andre fulle sesong sammen, har allerede rukket å opparbeide seg et godt renommé. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Dommerparet var tøffe og tok grep fra første spilleminutt. De fikk også mye skryt av både spillere og publikum for måten de ledet kampen på. Men det er nok én episode som vil bli diskutert, spesielt i garderoben på Havlimyrhallen.

JUST PRESIS: Dommer Carina Pettersen er ikke redd for å dra frem kortstokken. Her er det Just ILs Mats Cato Holme Nilsen (draktnummer 10) som får en advarsel. Kjetil Salvesen skjønner liksom heller «ingentingen». Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Mot slutten av første omgang setter Just ILs spillende trener, Børge Hoem, innpå seg selv. Og det skulle bli et innhopp så kort at hvis du var på vei til kiosken for en kopp kaffe, ville du gå glipp av det. For etter drøye tre minutter blåses det av. KIFs venstrekant Johannes Jåsund har gått i gulvet etter det som kan virke som Hoems hånd eller arm rundt halsen. Aleksander Halkjelsvik Aabel, som har ligget tett i ryggen på Hoem, gir ham et kraftig puff. Nå er det Hoems tur til å få bakkekontakt der han seiler bortover parketten til dommer Pettersen som holder opp det røde kortet.

OMDISKUTERT: Her er situasjonen som førte til rødt kort. Børge Hoem har hånda eller armen rundt halsen på Johannes Jåsund. Aleksander Halkjelsvik Aabel er i ryggen på Hoem. Petter Mjaaland nærmest, Mats Cato Holme Nilsen langs siden. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

Det ble diskutert heftig på tribunen om det var for streng dømming av Hoem og hvorfor Halkjelsvik Aabel gikk fri.

BLE TRIBUNESLITER: Børge Hoem, spillende trener på Just IL, ble henvist til tribuneplass etter bare tre minutters spilletid. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– Vi skulle hatt frikast for holding av meg i forkant. Jeg kommer i ubalanse og får beinet borti en KIF-spiller. Så får jeg et kraftig dytt, sa en oppgitt Hoem fra tribuneplass, og mente at hendelsen ikke kvalifiserte til rødt kort og at han i så fall ikke skulle ha vært alene om det.

Fra lite spilletid til storspill

KIFs Jesper Brekke Hansen leverte en strålende kamp. Spesielt var samspillet med bakspillere som Fiala Gjemundnes og Kristian Nordvik Thyssen en fryd for øyet.

USTOPPELIG: KIFs Jesper Brekke Hansen bare fortsatte å fosse frem i Havlimyrhallen. Her svever han inn i feltet mot Just-keeper Christian Jochumsen. Just-forsvarer Remi Ulriksen til venstre. Foto: Foto: Finn Sverre Lislevand

– Det er bare å løpe og løpe. Det er det vi må gjøre mot lag som ikke trener så mye som vi gjør, smilte venstrekanten og fortsatte:

– Jeg er fornøyd med kampen, i hvert fall andre omgang. Men vi kunne alltids ha fått flere mål, sa femmålsscoreren, som forrige sesong var lite å se på banen. Nå håper han på mer spilletid. Den sjansen kan komme allerede neste uke når serien starter.

KOM FOR Å SE PÅ TRENER’N. Kristian Malerød Larsen har hatt disse unge KIF-spillerne på håndballskole. Fra venstre: Oda Lyngsvåg Andreassen (13), Kine Os-andersen (13), Sara Bekkevik Laxå (13) og Therese Eikeland Johannessen (12). Bak er lillesøster til Sara på plass, Marie Bekkevik Laxå (9) og mamma Solfrid Bekkevik. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

KAMPRAPPORT (NM Senior Menn, 2. runde):

Just IL – KIF, søndag 27. august, Havlimyrhallen

RESULTAT: 20-37 (12-12)

DOMMERE: Carina Pettersen og Charlotte Husomanovic.

SPILLERE JUST IL (mål i parentes): Mats Cato Holme Nilsen (7), Petter Mjaaland (5), Daniel Iversen (3), Ole Petter Knudsen (2), Remi Ulriksen (2), Kjetil Salvesen (1), Marius Svarverud, Helge Aabel, Anders T. Aastveit, Børge Hoem, Christian Jochumsen og Morten Løland.

LAGLEDER JUST IL: Børge Hoem

SPILLERE KIF (mål i parentes): Jesper Brekke Hansen (7), Øyvind Frigstad (7), William Fiala Gjermundnes (5), Bendik Holstad (3), Sindre Rosseland Sørli (2), Johannes Jåsund (2), Kristian Nordvik Thyssen (2), Christoffer Ryder Lislevand (2), Kristian Malerød Larsen (2), Erlend Årstein Hansen (2), Aleksander Halkjelsvik Aabel (1), Simen Neset (1) og Adin Sehovic.

LAGLEDER KIF: Tihomir Baltić, Mathias Christiansen og Sebastian Schultz Hansen.

UTVISNINGER: Just IL: 2 x 2 minutter og ett rødt kort, KIF: 4 x 2 minutter