Jeg er 31 år gammel, er oppvokst i og bor i Søgne og er utdannet medieviter fra UiO. Jeg står bak nettsiden Bodymag.no, en side for dem som er opptatt av sunn mat og trening. Jeg jobber frilans som redaktør og journalist/reporter innen fitness og kroppsbygging. Jeg har også en fitness/kostveileder-utdanning fra Norges Idrettshøgskole.

Min interesse for trening startet da min mamma fikk kreft. Jeg ble veldig opptatt av kosthold og aktivitet — for å forebygge sykdom. Jeg startet å jobbe som journalist i et treningsmagasin i 2007 og tok dermed også tilleggsutdanning på NIH. Jeg har trent seriøst med vekter i ti år.

Her er jeg sammen med produsenten Endre Kirkesola. Plata mi kommer i november. Foto: Privat.

Mange kjenner meg som artist og har sett meg opptre på blant annet Melodi Grand Prix og Norske Talenter. Etter ti år med en kreftsyk mor, som dessverre døde i fjor, har musikken blitt lagt litt på hylla. Jeg spilte inn en ny plate i 2013, som kommer ut først nå i november. De nye låtene er produsert av Endre Kirkesola, som er en av de dyktigste produsentene vi har på Sørlandet innen sjangeren heavy metal. Jeg ønsket en litt tyngre vri på den nye plata mi og samarbeidet derfor med Endre. Jeg er imponert over hans evner til å forstå musikkuttrykk og det var en fornøyelse å arbeide med ham.

Akkurat nå har jeg mammapermisjon og trives veldig godt i rollen som mamma til Lorren Karlotta Arnthorsdottir Lejon. Lorren er halvt islending og kommer til å vokse opp med mye musikk, kultur og styrketrening!

Fra styrketrening før jeg ble gravid. Foto: Privat.

Min graviditet

Jeg ble gravid for første gang i november i fjor. Graviditet for meg var helt nytt og hvordan kroppen ville respondere på dette, hadde jeg ingen erfaring med. Jeg googlet mye om graviditet for å skaffe meg informasjon. Til min forskrekkelse kom jeg over fora og blogger som viste både den ene og den andre ekstremiteten. De som spiste mye usunn mat og ikke beveget seg – og de som holdt strenge dietter, lav-karbo-kosthold og samtidig overdrev treningen. Mitt svangerskap er et resultat av nok kalorier, variert og sunn mat samt moderat med trening.

Fire uker ut i graviditeten. Foto: Privat.

Etter at jeg fødte min datter fikk jeg mye skryt for hvor bra formen min var. Det ble tatt for gitt at jeg ikke hadde spist for to og at jeg hadde trent like hardt som før jeg ble gravid. Sannheten er at jeg faktisk nesten doblet kalori-inntaket mitt og jeg pushet ikke treningen på samme måte som før jeg ble gravid. Hvis jeg følte meg slapp og uvel, hoppet jeg glatt over trening. Jeg tror ikke på det å jobbe mot sin egen kropp. Jeg tror at kroppen vet nøyaktig hva den driver med og dette er ikke noe vi skal manipulere eller prøve å kontrollere. Hører du etter på hva kroppen signaliserer, så vil den spille på lag med deg.

Gravid i uke 19. Foto: Privat.

Ulvehunger

Da jeg ble gravid, følte jeg en slags ulvehunger, som jeg aldri har hatt over så lang tid før (nesten ti måneder), og den kommer jo av en grunn! Alt smakte tusen ganger bedre enn før. Ulvehungeren gjorde at jeg kunne spise 1000-1500 kalorier på kun ett måltid. Det er mye mat for ei lita jente på 157 cm. Den siste gangen jeg veide meg som høygravid, så hadde jeg gått opp 14 kg fra mitt utgangspunkt på drøyt 49 kilo. Dette er det som er normalt. Å prøve å gå opp så lite som mulig mener jeg er galskap. Å legge på seg 20-30 kg er heller ikke bra. Jeg har vansker med å forstå en egoistisk tankegang, hvor man kjører dietter eller holder igjen matinntaket, når man har et liv i magen sin. Jeg forstår heller ikke de som propper i seg mat helt ukritisk. Å være på lag med kroppen handler om å være god mot seg selv og barnet. Klarer du ikke være god mot deg selv, så bør du i hvert fall være det beste du kan for barnets skyld. Det har tross alt ikke valgt å leve. Du ga det liv!

Gravid i uke 30: Foto: Privat.

Slik trente jeg da jeg ble gravid

Jeg fortsatte å trene som vanlig, men da jeg kunne se at magemusklene begynte å skli ut på sidene (noe de gjør når magen blir større og større), stoppet jeg å trene magen. Jeg var også forsiktig med noen av bein-øvelsene, fordi jeg var redd øvelsene kunne belaste bekkenet. Den eneste store forskjellen på hvordan jeg trente under graviditet, var at jeg ikke presset meg ytterligere enn det jeg var vant til å løfte. I brystpress med frie vekter vet jeg for eksempel at jeg løfter 25 kg i hver hånd uten store problemer og jeg prøvde altså aldri å løfte mer enn dette. Jordmor ga meg kun en beskjed med tanke på trening, og det var «stopp hvis det gjør vondt».

Foto: Nina Johnsen.

Det som var vondest mot slutten var alt som presset på magen. Det å legge meg ned på benken med vektene i hånden ble et problem til slutt. Heldigvis hadde jeg mannen min som la vektene på hendene mine etter at jeg hadde lagt meg ned på benken. Da gikk det smertefritt! Jeg trente aldri lettere enn vanlig – men vedlikeholdt styrken jeg hadde på det tidspunktet jeg ble gravid. Treningsprogrammet mitt så slik ut:

Dag 1- rygg og bryst

Dag 2- mage og bein

Dag 3- skuldrer

Dag 4- biceps og triceps

Jeg veide 64 kilo som høygravid, og hadde da gått opp drøyt 14 kilo fra før jeg ble gravid. Jeg er 157 cm høy. Foto: Privat.

Jeg gjorde (som alltid) tre øvelser per muskelgruppe, tre sett med mellom 6-12 repetisjoner. Jeg løfter alltid det tyngste jeg klarer på 6-12 reps. Klarer jeg mer enn 12 reps, løfter jeg for lett. Da skjer det ingenting! På magen kjørte jeg til jeg ikke klarte flere reps. Mageøvelsene kuttet jeg forøvrig ut rundt femte måned, for å beskytte mot delte magemuskler som ikke gror sammen igjen.

Etter fødsel var det svært viktig for meg å ha seks uker ro. Bekkenet skal tilbake til normalen og magemusklene skal trekke seg sammen igjen mot midten. Starter man med trening for tidlig, kan man få et hull mellom magemusklene som i verste fall kan føre til brokk. Bekkenproblemer ville jeg selvsagt heller ikke ha. Den dagen det hadde gått seks uker, var jeg tilbake på trening igjen. Jeg hadde mistet litt styrke, men av erfaring vet jeg at styrken tar seg lett opp igjen. Etter et par treningsøkter var jeg like sterk som den uken jeg fødte datteren min. Jeg trente helt frem til den uken jeg fødte.

Da jeg ble gravid, hadde jeg six-pack. Det vil si at magemusklene på magen var synlige. Denne formen har jeg klart å holde ved like over flere år. Hemmeligheten bak en veltrent og sunn kropp er balanse. Hvis du spiser for lite eller for mye er du dømt til å mislykkes. De periodene for mange år tilbake, da jeg trodde at lite mat var det som skulle til for å få en lav fettprosent – de førte kun til stagnering. For lite mat fører til dårlig forbrenning. Til slutt, når man begynner å spise normalt, så vil man bare legge på seg.

Jeg kan ikke snakke om trening uten å snakke om kosthold. Det er lite trening som skal til for å bygge muskler. Jeg trener styrke fire ganger i uken og kun i 30-40 minutter. Det er intensiteten som spiller den viktige rollen og kostholdet MÅ være på plass for å få resultater på trening. Du kan trene så mye du vil, men spiser du feil, vil det heller ikke skje noe. Spiser du for lite, vil du bryte ned kroppen. Spiser du for mye, blir du feit. Da vil du heller ikke kunne se musklene du har bygget.

Sammen med min islandske samboer. Foto: Nina Johnsen.

Mitt kosthold

Kostholdet mitt består av rene matvarer. Jeg spiser aldri ferdiglaget mat eller junk food. Jeg spiser det naturen har gitt oss. Eksempler på dette er: fersk fisk, rent kjøtt (uten fett), egg, poteter, ris, havregryn, grønnsaker og frukt. Jeg bruker 100% ren kakao i havregryn for å unngå sjokoladesug. Har jeg lyst på noe søtt blir det ofte druer, smoothie eller bær med naturell yoghurt på.

Hvordan lytte til kroppen?

* Spis først når du kjenner sult

* Skill mellom sult og søtsug

* Spis rene matvarer (ren mat er mat som naturen har produsert selv og ikke mat som pizza eller lasagne).

* Trenger kroppen noe søtt eller du føler veldig matlyst (søtsug/ulvehunger), så spis ordentlig mat – ikke snop eller usunn hurtigmat.

* Spiser du for mye flere dager på rad, kan det være et signal på at du spiser for sjelden eller spiser dårlig mat. Spis da oftere og sunnere.

* Ikke tren når du kjenner deg belastet i kroppen og har sovet for lite eller ikke fått nok restitusjon.

* Kom deg i bevegelse eller på trening minst tre-fire ganger i uken. Er du litt trøtt eller litt sliten – vil det hjelpe med trening.

Lorren er nå åtte uker gammel, og kommer til å vokse opp med mye musikk, kultur og styrketrening! Foto: Privat.

Det er viktig å nevne at jeg kom relativt raskt tilbake til «normalen» nettopp fordi jeg hadde et svært godt utgangspunkt. Selv om jeg løftet tunge vekter under svangerskapet, så var det fordi jeg var vant til det. Du bør overhodet ikke trene tyngre enn hva du er vant til under et svangerskap. Husk at jo bedre utgangspunkt du har på det tidspunktet du blir gravid og jo mer du er vant til å trene – desto raskere kommer du tilbake til «normalen». Jeg regner med at six-packen min er på plass igjen innen 12 uker. Det er i hvert fall mitt mål! Jeg veier nå 54 kilo og har rundt fire kilo igjen å kvitte meg med.

Til slutt vil jeg si at jeg er veldig stolt over kroppen min. Jeg er sterk motstander av anabole steroider og ekstreme dietter for å oppnå en viss form. Jeg er 100 prosent ren og har fått mine resultater kun ved hjelp av sunt kosthold og hard trening. Jeg ønsker å vise at det er fullt mulig å få mye muskelmasse uten å ty til unaturlige midler. Det tar tid, men det er mulig.