Hvorfor blir vi fristet til å skeie ut fra et kosthold som vi vet er bra for oss? Hvorfor blir vi fristet til å holde sofaen når vi vet at trening gir godfølelse og mer velvære på sikt? Hvorfor har gode vaner en tendens til å skli ut til fordel for enkle, raske og mindre gode løsninger?

Jeg tror det ofte handler om én eller flere av disse mulige årsakene:

* Høyt stressnivå / for lite søvn Stress og lite søvn kan fort gjøre oss irrasjonelle. Et stresset hode tar færre gode avgjørelser enn et avslappet og våkent hode. Det har du sikkert merket på hektiske dager hvor tiden er knapp, eller hvis du har sovet lite en natt. Da er det mye lettere å ty til rask energi enn å velge bra mat.

* Dårlig planlegging Har man ikke sunn mat tilgjengelig, eller går det for lang tid fra sist måltid, oppstår fristelser mye fortere. Man øker sjansen for å ta impulsive, mindre gode valg. Man gjør det lettere for en selv å velge riktig hvis man planlegger godt. Ha sunn mat tilgjengelig og sørg for å spise til så faste tidspunkter som mulig. Det er også lurt å ha en backup-plan (f.eks. frukt og nøtter) dersom man plutselig skulle få lite tid. Lag en plan for når du skal trene/ være aktiv ut ifra når det passer best. Legg frem treningsklær. Slike småting gjør det så mye enklere.

* Negativ innstilling Det kan oppleves som et stort offer å skulle spise sunt og trene dersom man ser på det som grusomt og slitsomt. Om man prøver å endre innstillingen sin til at man faktisk gjør disse valgene for å øke egen livskvalitet, vil det føles mindre som et offer og mer som viktige verktøy for å oppnå det man ønsker. Det er tross alt ingen som tvinger deg til å gjøre positive endringer for egen helse. Det velger du selv, og det er utelukkende positivt.

For å oppnå endring må man gjøre noe annerledes enn man gjorde før, noe som til tider kan føles urettferdig og kjipt. Men likevel er det lurt å ta seg i det, og tenke at disse endringene er det som står mellom situasjonen din per nå, og der du vil være. Alternativet om du ikke ønsker å gjøre endring, er at du forblir der du er i dag.

* For mange restriksjoner og for høye krav Skal man trives med endringene man gjør, er det en nøkkel å ikke gjøre det for restriktivt. Du må ikke trene seks dager i uken og kutte ut flere matvaregrupper eller kun spise «ren» mat for å oppnå resultater. Da blir det hele fort veldig utrivelig.

Gjør det enkelt for deg selv og velg mat du liker i tilpasset mengde ut ifra målsetting. Gi rom for å kunne være sosial og unne deg mindre sunne ting av og til. Tenk deg en 80-20-regel, hvor du spiser bra 80 prosent av tiden og har rom for 20 prosent med kos. Velg en form for fysisk aktivitet som du trives med, og tilpass treningsmengden etter hva som passer inn i hverdagen din. Tenk kvalitet og kontinuitet fremfor kvantitet.

En livsstilsendring vil innebære oppturer, nedturer, medgang og motgang. Det bør ikke være noe mål i seg selv at alt skal gå på skinner hele tiden. Man kan dog velge måter å legge det opp på som gjør det mer gjennomførbart, og som gjør at det faktisk blir givende og trivelig. Uansett hvilke mål du har med din livsstilsendring, så bør delmålet være å trives på veien og skape kontinuitet i gode valg i hverdagen. Da sørger du for å gjøre endringer som vil vare.

Les flere innlegg av Julie Rafoss her