Anne Catrine Vollen (54, t.v.) nær toppen av Varen i Tveit sammen med venninnen Merete Hurvenes. Anne Catrine Vollen (54, t.v.) nær toppen av Varen i Tveit sammen med venninnen Merete Hurvenes. Foto: Privat

Mitt turtips: Varen på Lømslandsheia

Den flotte utsikten på toppen er virkelig verd innsatsen som kreves for å komme seg dit.

TURTIPS: Vi har i mange år vært med på Terrengkarusellen med jobben min i Berg-Hansen Reisebyrå. Torunn Evensen, som er en god kollega, hadde for et par år siden i tillegg meldt seg på Ti på Topp, og vi andre var bare med på det grønne og samlet topper sammen Torunn.

Det tok ikke så lang tid før også vi ville logge oss inn selv, og nå har vi en veldig uhøytidelig konkurranse om å samle topper. Spesielt i disse koronatider har vi funnet en fin måte å treffes på i trygge omgivelser.

På vei opp mot toppen. Foto: Privat

I tillegg til gjengen fra jobb er vi blitt en fast liten gruppe på tre venninner som prøver å få med oss et par topper i løpet av uka. Når det gjelder Varen på Tveit, tok det noen ganger før denne turen ble min favoritt. I begynnelsen syntes jeg det var ei tøff runde med et par bakker som aldri tok slutt, men den flotte utsikten på toppen er verd strevet. Turen er ikke så lang med sine 5,5 kilometer, så her kan man enten rusle rundt og nyte naturen, eller man kan speede på for å få ei fin trim-runde.

Disse plankene ligger like før vi skal gå opp den bratte bakken i stikrysset etter Mørkestøltjønn. Foto: Privat
Godt skiltet. Foto: Privat

Det er lett å finne frem. Fra Kristiansand sentrum kjører vi forbi Kjevik mot Tveit. I Ryen-krysset tar du til venstre mot Vennesla. Etter noen hundre meter følger du veien til høyre opp til Brattvollheia. Midt i bakken er parkering til turen på venstre side. Ved parkeringen står det skilt og kart, og man følger skogsveien inn mot Mørkestøltjønn. Ved tjønna er det idyllisk og passer fint med et kort stopp. Ved Mørkestøltjønn tar du stien til venstre og følger blå merker.

En rast ved Mørkestøltjønn. Foto: Privat

Ved neste stikryss følger du skilting mot Varen. Her manner vi oss opp for å ta fatt på den første bratte bakken. En liten del av løypa går på umerket sti, og dette er skiltet. Vi følger stien videre til toppen av Skaudeheia og følger de blå merkene. På Lømslandsheia (179 moh.) er det et nytt stikryss og da går man til høyre mot Varen. Gå plankene over myra og følg stien til du kommer til Varen hvor det er innsjekking. På toppen er det flott utsikt over deler av Tveit, og man kan til og med se en liten bit av rullebanen på Kjevik.

Når du ser dette skiltet, er du på toppen av Varen. Foto: Privat

Man kan sette seg ned og ta en liten rast på benkene ved steinvarden. Nå er det meste av Ti på Topp turen unnagjort, og veien tilbake til bilen er ganske kort og går nedover mot Brattvollheia. Ti på topp har vært til stor glede og motivasjon, og jeg gleder meg til neste tur.

Cathrine Krüger og Anne Catrine Vollen på Varen. Vollen har siden Ti på Topps sommerutgave startet i april gjennomført 109 turer og gått 430 kilometer. Foto: Privat
På Varen med utsikt mot Kjevik og deler av Tveit Foto: Privat
En fin trebenk innbyr til en pustepause. Foto: Privat

Les også:

Mitt turtips: Svensvigvarden

Mitt turtips: Trollsåsen

Mitt turtips: Daumannsholmen

Mitt turtips: Bukksteinen

Mitt turtips: Duekniben

Mitt turtips: Soveheia

Mitt turtips: Ringknuten

Mitt turtips: Lille Prekestolen

Mitt turtips: Svarteheia