Bridge er et fantastisk kortspill, og regnes for å være overlegent alle andre varianter av kortspill. Det er fire personer som møtes ved bordet, hvor det er delt opp i makkerpar, altså spiller to og to sammen. I en turnering spiller du et visst antall spill mot hvert makkerpar. Alle spiller de samme kortene og dine resultater sammenstilles med de andre slik at du oppnår poeng utfra hvor god du har vært med kortene målt mot de andre. Dette vil alltid gi et rettferdig resultat. Dette skiller bridge fra andre kortspill hvor vi ser et langt større innslag av flaks og tilfeldigheter.ner.

Nils Kvangraven – arrangør og spiller i NM 2016 . Foto: Privat

Bridge er konkurranse. Det spilles i flere klasser (junior, damer, mix, veteran og åpent). Det konkurreres mest som makkerpar (to spillere sammen), men også som lag hvor to makkerpar spiller sammen som et lag. Det er innenfor lagformatet de internasjonale mesterskapene arrangeres, hvor Norge både har vunnet EM og VM og regnes for å være en av de store bridgenasjo

I NM er det tre spill mot hvert par. Med 52 makkerpar totalt i turneringen blir det 153 spill over tre dager. Totalt utgjør spilletiden i et slikt NM over 20 timer! NM er å sammenligne med et maraton. På en vanlig klubbkveld spilles det til sammenligning rundt 24 spill over fire timer.

Bakteppe

Norsk Bridgeforbund er organisert på samme måte som andre idrettsforbund, ja vi regner oss for å være tankesport og sammenligner oss med de mer tradisjonelle idrettene.

Det er rett i underkant av 9.000 aktive bridgespillere i Norge. Forbundet har 19 kretser som igjen har de lokale klubbene som arrangerer klubbkvelder i ditt nærmiljø.

All spilling er organisert med lokale klubb- og kretsmesterskap, som igjen kvalifiserer til deltagelse i de årlige norgesmesterskapene. Ett av disse, NM Par, ble i helgen arrangert av Kristiansand Bridgeklubb. Her deltok 104 spillere (52 makkerpar), forhåndskvalifisert fra hver krets i vårt langstrakte land.

Det å få spille NM Par er en ære og det er tøff kamp om plassene hvert år. I Vest-Agder var det i år 21 par som kjempet i kvalifiseringsturnering om de fire plassene kretsen var tilmålt i finalen.

Det spilles årlige seriemesterskap med opp- og nedrykk fra 1. til 4. divisjon, videre går det cupspill med seks utslagsrunder før de åtte beste lagene møtes til finale, her er det normalt mer enn 200 lag fra hele Norge som deltar.

God region

Aust-Agder utgjør med sine drøyt 300 aktive medlemmer også et aktivt bridgemiljø. Ofte møtes spillere fra hele Agder i de lokale turneringene. Også i Aust finner vi elitespillere, anført av landslagsspiller Espen Lindqvist har særlig Arendal Bridgeklubb levert sterke nasjonale resultater.

Så tilbake til Vest-Agder, som har ca 400 aktive bridgespillere. I Kristiansand kan du spille organisert bridge hver kveld i uken, samt vi har et godt turneringstilbud for de som ønsker å spille dagsturneringer i helgene.

Vest-Agder har flere spillere i norgestoppen. Hele tre ganger har representanter fra fylket vunnet det årlige høydepunktet NM Par. Klubbene i Vest Agder har vært foregangsklubber på landsbasis i sitt rekrutteringsarbeid, her er det plass for både nybegynnere og elitespillere!

Foruten de ukentlige klubbkveldene kan du spille helgeturneringer. Videre arrangerer Vest-Agder bridgekrets årlige kretsmesterskap. Av de rundt 400 aktive spillerne i Vest Agder kjemper normalt mellom 50 og 100 om mesterpoeng og premier i regionens turneringer.

Du blir hverken fattig eller rik av å spille bridge. En klubbkveld koster 50 kr, en helgeturnering kanskje 200 kr. Det er moderate premier, motivasjonen er derfor gleden over å prestere og beherske spillet.

Norgesmesterskapet for makkerpar

Så tilbake til helgens arrangement, Norgesmesterskapet for par. I år var det Kristiansand Bridgeklubb som arrangerte det årlige mesterskapet. Turneringen gikk på Clarion Hotel Ernst fra fredag til søndag. 104 spillere deltok i NM mens 80 spillere deltok i sideturneringen på lørdag. 150 av disse deltok på den staselige NM Banketten lørdag kveld.

Mesterskapet skulle vise seg å bli svært spennende. Hvert kort som spilles overføres live på Internett med tilskuere fra inn- og utland. Flere lokale spillere var med helt til sluttspurten og kjempet om medaljene, men til slutt måtte de gi tapt for makkerpar fra andre kretser. Vinnerne representerte Buskerud, det var Øyvind Saur og Jon Aabye. Årets NM-tittel var forøvrig Aabyes andre i turneringen, den første kom i 1986 for nøyaktig 30 år siden!

Hedersmenn ble hedret

Øystein Jensen og Tom Høiland – hedersmenn som mottok fortjent hyllest.

Kristiansand Bridgeklubb brukte anledningen til å utnevne mange ganger norgesmester, Øystein Jensen, til æresmedlem i klubben. Øystein har spilt på toppnivå siden 70-tallet og har vært en størrelse lokalt, regionalt og nasjonalt. Et forbilde i ordets rette forstand. Dessverre har sykdom hindret Øystein fra å spille det siste året. Han mottok sitt æresmedlemskap til trampeklapp under banketten lørdag.

En annen lokal helt er Tom Høiland. Tom oppnådde i sommer den høyeste rangeringen man kan få i norsk bridge – Superstormester. Vi har bare 24 superstormestere i Norge og denne oppnår du kun ved å prestere i mesterskap over mange år. Tom ble av Norsk Bridgeforbund tildelt rangeringen på banketten, også til trampeklapp fra de 150 deltagerne.

Har du en kortspiller i deg?

Klubbene arrangerer jevnlig kurs og tar gjerne imot nye medlemmer som har spilt før eller som har lyst å lære verdens gøyeste kortspill.

Synes du det er gøy å spille kort burde du sjekke ut din lokale bridgeklubb. Søk oss opp på Internett eller besøk www.bridge.no

Livet er kort, spill bridge!