Det er 7. gang han besøker oss i Kristiansand på de fem årene vi har holdt på med brasiliansk jiu jitsu hos oss. Gruppebildet øverst er fotografert av Ann Veronica Ursvik.

Brasiliansk jiu jitsu har endelig begynt å få skikkelig fotfeste hos oss. Da vi startet opp med tilbudet for fem år siden, var vi en gruppe på fem personer som holdt på regelmessig. Sånn var det i de to første årene. Litt etter litt begynte flere å vise interesse og i dag er vi nærmere 50 personer som er på listen.

Hva er brasiliansk jiu jitsu (BJJ)?

Maria Lindekleiv trener teknikk med Hugo Ursvik. Foto: Ann Veronica Ursvik.

BJJ er basert på judo, som i 1914 ble kalt «kano jiu-jitsu» etter grunnleggeren Jigoro Kano. Judo ble bragt til Brasil i 1914 av den japanske judoutøveren Mitsuyo Maeda, og videreutviklet av Gastão Gracie og hans etterkommere Hélio Gracie og Carlos Gracie. Kunnskapen som de videreførte til sin store familier, har etter hvert tatt resten av verden med storm. BJJ promoterer konseptet om at en mindre, svakere person kan lykkes med å forsvare seg mot en større og sterkere angriper ved å benytte riktig teknikk.

En av hovedforskjellene på BJJ og judo er at BJJ har betydelig større vekt på bakkekamp (ne-waza). I BJJ tas kampen ned på bakken, og bruke leddlåser og kvelninger for å vinne over den andre. BJJ brukes i grappling-turneringer (gi og no-gi), i MMA og som selvforsvar. BJJ er ikke bare en kampsport, det er også en fabelaktig og spennende måte å bli i fysisk god form på. For mange gir utøvelsen av det tekniske en god mestringsfølelse, som er med å bygge et bedre selvbilde som igjen fører til bedre selvtillit.

Kvinner og brasiliansk jiu jitsu (BJJ)

Konkurransebilde av Margareth Knutson Aase. Foto: Privat

Den mest kjente kvinnelige BJJ-utøveren i Norge er verdensmesteren Margaret Knutson Aase fra Songdalen. Hun har banet vei med sine mange verdensmestertitler og internasjonale medaljer i sporten.

Denne bragden klarte hun på en tid der hun var nesten alene om å trene BJJ i byen. For egen regning måtte hun reise til andre byer og land for å få den nødvendige kompetansen for å kunne trene og utvikle seg såpass at hun kunne hevde seg internasjonalt. Dessverre for oss (men bra for henne) har hun funnet kjæligheten og slått seg ned i en annen by. Heldigvis kommer hun hjem på ferie.

BJJ er ikke bare en konkurranseidrett, den ble først og fremst utviklet som selvforsvar. I andre land er halvparten av dem som utøver sporten kvinner. Hvis du spør en jente/dame/ kvinne hva hun er mest redd for i en voldsituasjon, sier de alle fleste at det er å havne på bakken med en mann oppå seg. BJJ trenes hovedsakelig på bakken, altså du lærer å forsvare deg der du er mest ukomfortabel. Til å begynne med er det kanskje litt utenfor din komfortsone, men etter hvert som du merker hvordan du kan dominere en større og sterkere motstander, vil dette føre til en eksplosjon av selvtillit. BJJ har slått an hos damene hos oss også, og 35% av dem som trener dette i dag er av det sterke kjønn.

Seminaret i helgen

I og med at vi ikke har noen hos oss som har svart belte i denne grenen er vi avhengig av å ha noen som kan «ha oss under vingene», denne personen er Marcelo Yogui fra Brasil.

Han er den personen som brakte BJJ til Skandinavia på 90-tallet. Marcelo bor i Gøteborg, der han driver et eget kampsportsenter, men reiser rundt til de forskjellige klubbene som er tilknyttet hans organisasjon for å sørge for at instruktørene og medlemmene får den oppfølgningen de trenger for å kunne utvikle seg.

De første gangene han var i Kristiansand var de fleste som var på hans seminarer utøvere fra andre kampsporter som var nysgjerrige på hva dette var. Denne helgen var 33 personer innom, hvorav en person trente judo og resten var faste deltakere på BJJ-kallasen. Så han var veldig godt fornøyd.

Helgen startet på fredagskveld med privattimer. To og to utøvere kunne booke privattimer hvor de fikk mulighet til å perfeksjonere eller fikse på noe de har slitt med.

Lørdagen var det «full rulle» fra klokken 10 til kl 13, der vi hadde fellesklasse for alle deltakere, både kvinner og menn fra 12- 52 år.

Etter klassen på lørdagen var det nok en mulighet å kjøre privattimer for utøverne frem til klokken 17.

Helene B Fredheim (på bunnen) trener på hvordan å få kontroll på en person som sitter oppå. Hilde A. Brox (på toppen). Foto: Ann Veronica Ursvik

Søndagen startet like tidlig og alle som var med på lørdagen, pluss et par til som ombestemte seg og heiv seg på i siste liten. I tillegg til en vanlig trening var det også en graderingshelg, det vil si at det var noen av utøverne skulle vurderes til nytt grad eller belte. Åtte personer fikk ny stripe på beltet, men størst av alt var det at Andreas Haaland som har vært instruktør hos oss i snart et og et halvt år fikk tildelt lilla belte. Dette klarte han etter å ha lagt ned fem og et halvt år med hard trening, vi er superstolte over prestasjonen.

(BJJ har et graderingssystem som starter med hvitt belte. Videre graderes eleven med blått, lilla, brunt og til slutt svart belte. På alle beltenivåer avanserer man med en opp til fire striper med fargene, så det tar noe lengre tid å oppnå det svarte beltet her enn i mange andre tradisjonelle kampsporter.)

Angelica Pagano (14 år), har full kontroll på Helge, som er mange år eldre og mange kilo tyngre ( les sterkere) enn henne. Foto: Ann Veronica Ursvik

Etter graderingen avsluttet Marcelo seminaret med å si at han syntes det var veldig hyggelig å kunne være sammen med oss i Kristiansand igjen. Han var veldig fornøyd med miljøet vi har klart å skape på Sørlandet og takket hver enkelt person for bidraget med å sørge for at alle nye medlemmer følte seg velkommen. For ham er det viktigste aspektet med å reise rundt og undervise BJJ ikke å skape gode «fightere», men å bidra til å bygge opp menneskene han treffer og skape gode personer ved å dele de gode verdier som finnes i sporten.