1. Hva ønsker du å oppnå? Det kan være lurt å finne seg et mål med treningen, nettopp fordi det for folk flest er langt mer motiverende å jobbe mot et mål enn å bare trene for å trene. Det kan være alt fra å klare å leke med dine barn eller barnebarn uten problem, en skadefri kropp, å bli sterkere, kunne ta seg en løpetur uten å hele tiden måtte stoppe opp eller rett og slett mer energi i hverdagen. Går du på trening uten et mål er det større sannsynlighet for at du etter hvert dropper treningsøktene. Sett deg små delmål på veien mot hovedmålet, og gjør gradvis små endringer i hverdagen. Ved å ta for deg et delmål av gangen er det lettere å oppnå kontinuitet og varig endring.

2. Finn en treningsform som passer for deg. Det er viktig å trives med det man trener, samtidig må man også se an målet. Elsker du gruppetimer, ja da går du på gruppetimer! Er målet ditt samtidig en sterkere og friskere rygg, kan du kombinere gruppetimer med styrketrening i studio i tillegg.

Pullups er en krevende, men effektiv og god øvelse for rygg. Foto: Wiggo Nordheim.

3. Ha fokus. Sitter du og fikler med mobilen under treningen eller prater med alle rundt deg, mister du mye fokus. Gjør det du skal og fokuser på det. Tenk gjennom følgende: hvorfor gjør jeg denne øvelsen? Hvilke muskler er det jeg tar i bruk? Dette samt riktig teknikk hjelper deg med å få god kontakt med muskulaturen.

4. Velg gode øvelser. Mange kommer til meg og sier de ønsker seg en slankere mage og markerte armer, og derfor trener de kun dette. Masse forskjellige mageøvelser, sit-ups, planke, crunches og i det hele tatt. Få i gang store muskelgrupper, involver mer og bruk mer av kroppen når du trener. Baseøvelser som markløft, knebøy og pullups er øvelser hvor du må bruke langt mer muskelmasse, deriblant magen, og som krever langt mer av deg.

5. Du må ut av komfortsonen. Det er ikke snakk om at du skal kjenne blodsmaken i munnen til enhver tid, men det å kunne presse seg litt ekstra hver gang. Sett deg et mål om å klare en repetisjon ekstra, litt ekstra belastning, løpe litt lenger, litt raskere. Kroppen tilpasser seg fort, så dersom du alltid trener det samme med lik belastning så vil fremgangen til slutt stagnere.

Trening av kjernemuskulaturen med rollouts. Foto: Wiggo Nordheim.

7. Få hjelp av en fagkyndig. Dette henger sammen med punktet over. Kontakt en treningsveileder eller personlig trener dersom du er usikker, for å lære deg god teknikk og hvilke øvelser som passer best for deg. Undersøk hvilke muligheter du har på ditt senter. Det er lurt å finne en personlig trener som passer for deg. Det er bare å spørre om å få en samtale hvor dere går gjennom dine mål og ønsker. Det kan ta deg langt på vei mot målet ditt.

Om bloggforfatteren: Jeg heter Hege Høsteland (25 år), er fra Kristiansand og jobber som personlig trener på SatsElixia Kristiansand. Er utdannet personlig trener og har en bachelor i ernæring, mat og kultur fra Universitetet i Agder.