Å løfte den samme kula 130 ganger på ti minutter krever teknikk, styrke og viljestyrke. Foto: Foto: Morten Strøm.

5-4-3-2-1-LØFT. Kula kjennes tung ved første løft. Jeg prøver kjapt å finne rytmen og «dansen», som jeg har øvet på i så mange timer før dette norgesmesterskapet.

Kula på 32 kilo rykkes opp over hodet med en arm. Dette skal jeg gjøre flest mulig ganger på ti minutter, og det er kun lov med ett armbytte underveis. 32 kilo er tungt når det settes i bevegelse, grepet må ikke svikte. Min venstre arm holder til 60 repetisjoner, og med det ligger jeg litt bak planen. Ved bytte til høyre arm kjennes det mye lettere, men det begynner å ta på.

Etter sju minutter har jeg klart rundt 100 repetisjoner, og jeg nærmer meg slutten. Etter åtte minutter er grepet borte, teknikken borte, det er kun viljen som gjenstår. Og den er nokså tynnslitt… Jeg klarer å tvinge ut ti ekstra reps på slutten. Det resulterer i 130 reps og norgesrekord, samt NM-gull i øvelsen kettlebell snatch.

Her kan du se innspurten min fra NM:

Sørlendinger i toppen

Sørlendingene hevdet seg godt i NM. Kristiansandbosatte Per Helge Fjørtoft vant NM-gull i long cycle for fjerde gang, denne gang med 71 reps. Her ble kristiansanderen Christer van Putten nummer to, han gjorde sitt beste lc-sett, med ny pers på 52 reps. Celine Lorenthsen fra Kristiansand fikk gull i snatch 16 kg med 204 reps. Celine fikk også sølv i longcycle 2×16 med 104 reps. Det var først verdensrekord, men Beate Støvring toppet så den med 111 reps og sikret gullet.

Her får norgesmester i long cycle, Per Helge Fjørtoft (t.h.) en klem fra sølvvinneren Christer van Putten. Foto: Foto: @sondrupcreative.

Sporten er kettlebell sport eller Girevoy sport. Man løfter kettlebell, ei kule med håndtak, så mange ganger man klarer over hodet på en gitt tid. Jeg stilte altså i grenen snatch eller rykk. Dette er den øvelsen jeg mestrer best av de klassiske løftene. Jeg har holdt på i tre-fire år og lekt med kulene, de to siste årene mer seriøst.

Jeg begynte som nevnt hjemme med 12 kilo tunge kuler, og trente og trente. Jeg var lei løping og helsestudio, og trengte noe nytt. Jeg gjorde nok mye galt teknisk, men fant ut av ting, og ble kjapt bedre og bedre. Og søkte så etter hvert opp andre som også løftet kettlebell.

Flere forbilder

Jeg traff da Reidar Kvåle og Allan Fallrø, som skal ha stor takk. De kurset meg innen kettlebell, og fikk spisset mye på teknikken min i starten. Noe som igjen fikk meg til trene mer og bedre. Jeg traff så Per Helge Fjørtoft, som fikk lurt meg med til NM i 2014, han er nå fire ganger norgesmester i øvelsen Long cycle, og en utrolig atlet. Han er også av dem med mest kunnskap og meritter innen sporten. Han mente jeg burde prøve meg, noe jeg gjorde og vant gullet i snatch. Per Helge har vært en støtte hele veien fra i fjor, og gjorde nok at jeg var bedre forberedt i år. Jeg er også så heldig å ha en kjæreste som også løfter kettlebell, hun støtter og pusher meg.

Celine Lorentsen fra Kristiansand vant både gull og sølv i NM. Foto: Foto: Morten Strøm.

Jeg trener ca 2-4 ganger i uka på Øvrebø Sirkel og Styrkeklubb, med en fantastisk gjeng mellom 16 og 60 år. Vi kan være opptil 50 mennesker per trening, hvor det går i god gammeldags gymnastikk, sirkeltrening og kettlebell. Har så ca 3-4 økter hjemme med kettlebell, hvor jeg øver og trener mer spesifisert på løftene. Det krever mye teknikk, styrke, bevegelighet og en god mengde mental styrke. Man må lære seg å slite over tid, på det å ikke gi seg, selv når det gjør vondt.

Disiplin må til!

Og det er nok det jeg liker best med sporten, det er ikke kun ett tungt løft, man må fokusere og jobbe lenge, for ti minutter er veldig lenge å løfte uten stopp. Treningen krever disiplin, man må jobbe mye med å lære seg riktig teknikk, og det krever masse øving. Selv blir jeg nok sett på som en raring i kettlebellmiljøet, da jeg har en tendens å bryte ut av standardtreningene, og gjøre noen stunts.

Jeg er Norges representant i ikmf (international kettlebell marathon federation) og løfter der lengre sett. Jeg har løftet fra 30 minutter til tre timer i ett, og satser på VM i maratonløft til neste år, som holdes i Danmark. Som en del av dette, har jeg med meg ti personer fra Norge som skal ned til Danmark i desember. Her deltar vi i en halvmaraton cup, hvor det løftes i 30 min.

Fantastisk samhold

Sporten er ikke stor i Norge, men den vokser, sakte men sikkert. Og gode løftere begynner vi å få. I dette NM ble verdensrekorden slått to ganger i kvinne klassen i longcycle, som er en enorm bragd. Samholdet i sporten er fantastisk. De erfarne hjelper de nye, og alle blir heiet frem i konkurranse, veien blir viktigere enn målet. Jeg anbefaler også fitnessbiten av kettlebelløftingen, det er utrolig funksjonell trening, tungt og krevende, men med mye moro, mulighetene og variasjonen gjør at det passer for alle.