Kristiansand: Helt siden jeg valgte å satse for fullt med denne idretten for mellom to og tre år siden, har jeg ofret blod, svette og tårer for at drømmen om VM- kvalifisering til Ironman World Championship på Kailua-Kona Hawaii skal bli en realitet.

Her jubler jeg for tredjeplassen i IronMan Barcelona tidligere i oktober, flankert av mine lagkamerater Tore M. og Tony fra Kristiansand triathlonklubb. Vi venter på at Erik også skal passere målstreken. Foto: Foto: Privat.

Forberedelser

Jeg kjørte i fjor min aller første fulldistanse Ironman, i Barcelona. Da var det en ny opplevelse for meg og jeg hadde nok med bare å gjennomføre distansen. Både under og etter konkurransen var kroppen helt ødelagt og jeg ble bare liggende med kramper og dårlig kropp i flere dager. Til denne første IronMan-konkurransen hadde jeg forberedt meg bra fysisk og jeg følte at jeg var rustet for det jeg sto ovenfor. Det jeg hadde glemt helt bort var å trene på næring og væskeinntak underveis i konkurransen. Dette medførte til magetrøbbel og store deler av den avsluttende maratonen gikk bokstavelig talt dritdårlig.

Foto: Foto: Maren Erdvik.

I år reiste jeg tilbake til Barcelona for å kjøre min 2. Ironman distanse og denne gangen var jeg godt forberedt på alt som kunne møte meg før, under og etter konkurransen. Jeg hadde i år tatt de erfaringene jeg hadde skaffet meg fra fjoråret og baserte mye av forberedelsene mine rundt disse. Forberedelsene til årets Ironman Barcelona startet allerede uken etter jeg løp over målstreken under fjorårets konkurranse.

Grovt sett så har jeg tredelt treningsprogrammet mitt, der en del har fokus på langkjør – der øktene er i en ganske rolig intensitet og en vanlig treningsuke består da av 25-35 timer. Den neste delen har et større fokus på intervaller og at treningsøktene skal ha høy intensitet. Når jeg er i denne perioden, består treningsuken av 15-20 timer. Den siste delen er en dobbel ekstrembolk. I denne perioden utføres en bolk på 14-16 intervaller på ti dager. Dette blir da gjort to ganger med en ukes pause mellom bolkene.

Gjennomføringen av årets Ironman Barcelona

En full IronMan distanse består av 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42 km løp. Det er mye som skal klaffe for at man skal få et optimalt løp og i år ble det nesten en innertier.

Foto: Foto: Kristina Andersen

Svømming: Startskuddet gikk 08.45 og vi startet 15 minutter etter proffene. Forholdene for svømmedelen var ganske så greie og vi slapp unna med noen små bølger. Jeg hadde satt meg et mål om å svømme de 3.8 kilometerne på under en time. I startfasen handlet det om å finne seg en god plassering slik at ikke man slipper for mye fighting i vannet. Jeg fant meg fort et par bein jeg kunne drafte på og da vi passerte rundt 2 kilometer satte jeg i gang en fartsøkting og dro sakte, men sikkert i fra. Da jeg kom opp av vannet tikket jeg inn på tiden 59 minutter og 10 sekunder, noe som tilsier at jeg var 50 sekunder foran tidsskjema.

Sykkel: Jeg var relativt rask i skiftesona og var raskt på sykkelen, 180 kilometer skulle nå sykles. Dette er normalt min svakeste gren og jeg hadde satt meg et hårete mål om å gjennomføre sykkeldelen på under fem timer. Jeg fant en god rytme og kilometerne nærmest fløy. Underveis i syklingen begynte jeg også å ta igjen noen av proffene, noe som skapte motivasjon i mitt hode. Da de 180 kilometerne var unnagjort, viste det seg at jeg hadde syklet over alle forventninger og klart å tikke meg inn på 4 timer, 42 minutter og 23 sekunder. Nå var det bare løping igjen og her vet jeg at dersom dagen er der, kan jeg løpe fort.

Foto: Foto: Kristina Andersen

Løping: Jeg satte ut i godt driv og passerte mange av mine konkurrenter. De første 10 kilometerne gikk forholdsvis fort. Da jeg passerte 15 kilometer, merket jeg at jeg fikk en motivasjonsdupp, noe som førte til at de kommende 15 kilometerne ble tunge og det var først da beste norske utøver, Allan Hovda, kom opp på siden av meg, at jeg fikk motivasjon igjen. Han hadde 5 kilometer igjen til mål og vi holdt følge frem til han satte inn spurten de siste 500 meterne før mål. Da hadde jeg bare en runde igjen i den 10 kilometer lange løypa og klarte å holde godt tempo og gjennomførte maratondistansen på 3 timer, 23 minutter og 56 sekunder. Jeg hadde håpt på å kjøre løpedelen på under 3 timer og 15 minutter, men det gikk ikke denne gang.

Totalt sett var jeg veldig fornøyd med egen prestasjon og passerte målstreken etter å ha konkurrert i 9 timer, 9 minutter og 59 sekunder. Dette var en tid som var god nok til at jeg fikk en tredjeplass i min aldersklasse (18-24 år).

Mine nye målsetninger

Et av håpene mine for denne sesongen var å kvalifisere meg til VM på Hawaii i 2016. Jeg manglet 13 minutter på den ene billetten som var tildelt min aldersgruppe (jeg måtte med andre ord ha vunnet). For den kommende sesongen er jeg klar til å gi 110 prosent og på ny være med i kampen om den gjeve VM-plassen. Jeg har også et mål om å få seedet meg med til Norseman Xtreme Triathlon dersom tiden jeg hadde i Barcelona er god nok.

Sondre Risdal Solheim er en 24 år gammel arendalitt bosatt i Kristiansand. Han er personlig trener på Solsiden PT senter, og blogger også på ironfitness.blogg.no. Følg ham på instagram på sondresolheim.

Meritter/personlige rekorder:

NM Olympisk distanse – 17. plass under TriQuart 2015 (2.00.56)

Ironman 70.3 – 3. plass (agegroup) under IronMan 70.3 Haugesund 2015(4.27.36)

Ironman – 3. plass (agegroup) under IronMan Barcelona 2015 (9.09.59)