Tallet på vekta kan svinge mye fra dag til dag og følger man med på det, kan det bli til stor forvirring. Det er små variabler som gir utslag på vekta, og om vi vet om dem, blir det kanskje lettere å se sammenhengen mellom hyppig vektøkning og vektreduksjon.

I flere av punktene under vil du se at vannmengde i kroppen ofte er en avgjørende faktor. Da er det svært viktig å presisere at økt vannmengde i kroppen ikke betyr av fettreduksjon uteblir hvis du er i et kaloriunderskudd. Det betyr heller ikke at du nødvendigvis har lagt på deg eller at du har redusert vekten permanent.

Vannsamling pleier å normaliseres etter kort tid og er ikke negativt. Ja, det kan oppleves som at det gir inntrykk av at man har mer fett på kroppen siden det ser likt ut og kan kjennes ut som fett. Det er dog ikke tilfelle. På lik linje som at mindre vann i kroppen ikke er ensbetydende med mindre fett. Alt i alt skal man være forsiktig med å la vekta fra dag til dag si oss altfor mye om hva som skjer med andel fettmengde totalt sett.

Her er noen av variablene som påvirker tallet på vekta:

Økt inntak av karbohydrat 1 gram karbohydrat binder 2 gram vann. Det betyr ikke at vi bør unngå karbohydrat, absolutt ikke. Det betyr rett og slett bare det at karbohydrater binder vann i kroppen. Spiser du litt mer karbohydrat en dag, vil det kunne vises i vektoppgang.

Økt inntak av salt Salt binder vann i kroppen. Spiser man mer salt enn vanlig, vil kroppen holde mer vann.

Fysisk stress – trening, et for lavt matinntak Trening: Når man bryter ned muskulaturen med trening, bindes det vann rundt muskulaturen. Dette er en del av restitusjonsprosessen. Du har kanskje merket at du har noe større lår dagen etter en tung og lang beintrening eller en lang og tøff løpetur. Dette er på grunn av vannsamling. Noen samler mer vann enn andre, men det er uansett en helt naturlig reaksjon. En annen type fysisk stress kan oppstå dersom man har et altfor lavt matinntak. Dette oppfattes som stress for kroppen og kan forårsake vannsamling.

Psykisk stress Usunne relasjoner, altfor mye å gjøre på jobben eller privat, ting og situasjoner som gjør deg anspent, lite eller redusert søvn – alt dette påvirker også hvordan kroppen reagerer. Et høyt nivå av psykisk stress oppleves som stress for kroppen og man kan oppleve økt vannsamling i stressende perioder. Løsningen er å prøve å finne ro, få orden i «topplokket» og redusere stress ved å unngå å bruke tid på relasjoner som du merker at ikke er bra for deg.

Infeksjoner, allergier eller matintoleranser Hvis kroppen din jobber med å bekjempe virus og bakterier, vil den holde ekstra væske for å beskytte seg og for å gi immunforsvaret beste mulige vilkår for å gjøre jobben sin. Her er det best å gi kroppen tid, og om det ikke bedres, kan man kontakte lege for å få hjelp.

Som du forhåpentlig nå har fått større forståelse for, er det mange ting som spiller inn på tallet på vekta. Det kan derfor være vanskelig å bruke vekt alene som en indikator på om du går opp eller ned i fettvekt. Ønsker du å holde mindre vann i kroppen, kan du ta en titt på punktene over og se om det er noe du kan gjøre. Et balansert kosthold med variert og sunn mat, nok vann og en normal mengde salt (anbefalt mengde: maks fem gram per dag) er å anbefale, samt aktivitet og tilstrekkelig med søvn, hvile og minst mulig psykisk stress.

Les flere innlegg av Julie Rafoss her