Sparebanken Sør Idrettsstipend er et nytt stipend som deles ut i samarbeid med de tre idrettskretsene i Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark. Anledningen var Olympiatoppen Sørs konferanse «Etiske perspektiver i idretten» på UIA Kristiansand. Her følger en presentasjon av mottakerne:

Kristoffer Halvorsen, Kristiansand Sykkelklubb, er 21 år og et av Norges største sykkeltalenter, med prestasjoner på meget høyt internasjonalt nivå.

Dette toppet seg høsten 2016, da Kristoffer ble verdensmester i U23-klassen. Det å bli verdensmester i en av verdens største idretter er en prestasjon ikke alle skjønner omfanget og betydningen av i Norge. Kristoffer har ambisjon om å bli verdens beste spurter, og dermed ta opp arven etter Thor Hushovd. Han vil gjerne vinne VM igjen i Bergen i U23-klassen 2017, og etablere seg på et av verdens beste profflag.

Kristoffer besitter tydeligvis egenskaper og har et talent som er avgjørende for å bli en topp internasjonal syklist.

Amalie Sæten, Kristiansand Idrettsforening, har satset mellomdistanse løp (800 m) i få år og er således i en tidlig utviklingsprosess som friidrettsutøver med en lovende karriere foran seg. Amalie presterer på nasjonalt toppnivå med internasjonalt potensial. I sesongen 2016 løp hun på sitt beste 2.07.36 på 800m og med deltakelse i junior-VM på samme distanse som sesongens høydepunkt. Amalie ansees som et talent utover normalen.

Ut i fra en faglig vurdering har Amalie et stort uforløst potensial i treningsprosessen, og det er grunn til å forvente en positiv prestasjonsfremgang i årene som kommer. Hun er en meget motivert utøver og villig til å gjøre jobben som kreves på lang sikt. Amalie representerer idretten på Sørlandet på en forbilledlig måte, og med sin positive, sosiale og inkluderende væremåte er hun et forbilde for yngre og eldre utøvere i regionen.

Hakeem Teland, Kristiansand Padleklubb, er 19 år og et multitalent innen både svømming og padling. Han har padlet siden han var ti år, og var i flere år også konkurransesvømmer i Kristiansand Svømme Allianse. Våren i 2015 bestemte han seg for å fokusere på padling. Det var nok et riktig valg – i dag er han eliteutøver og har ambisjon om å bli olympisk mester. Han er i dag en av verdens beste juniorer, med en målsetting om å delta i sommer-OL i Tokyo august 2020. Av oppnådde resultater må nevnes 14 x nordisk mester, og i sommer tok han Norges første medalje i både VM og EM. Han tok bronse på K1 200 m i junior-VM i Hviterussland, som også er Norges eneste individuelle medalje på distansen.

Hakeem er et stort talent innen sin idrett og har de egenskaper som må til for å bli en toppidrettsutøver på internasjonalt nivå.

Jamshid Nazari, bokser i AIK Lund, Kristiansand. Med blant annet tre norgesmesterskap i seniorklassen og et nordisk seniormesterskap samt seier i flere turneringer i utlandet, har han satt boksesporten på Sørlandet og klubben på kartet. Han har vært på landslaget i snart fire år, og er tatt ut som en av to i Bokseforbundets satsing mot OL i Tokyo i 2020.

Jamshid ble i 2015 kåret til Årets mannlige idrettsutøver på Sørlandet, og i 2016 ble han under Omagh Events tildelt kulturprisen fra Den Afghanske kulturforeningen i Norge. Jamshid er en ressursperson for klubben. Han er tillitsmann for de aktive utøverne og er en meget positiv person som har tilpasset seg klubbmiljøet på en særdeles utmerket måte. Han blir ofte benyttet som reiseleder for de andre utøverne, og som trener og inspirator for de alle yngste i klubben.

Stipendmottakerne/deres representanter samlet. Foto: Foto: Rikard Amodei.

Ingvild Meinseth, Sørild Friidrettsklubb, er et av norsk friidretts største talenter. Hun har allerede to finaleplasser i internasjonale juniormesterskap bak seg og har satt flere norske rekorder i aldersbestemte klasser på 100 meter og 200 meter. I tillegg til å være et fantastisk talent med stor treningsvilje, er hun i tillegg klubbens kanskje største forbilde for andre utøvere. Hun stiller opp som trener på treningssamlinger for yngre utøvere og er alltid positiv i klubbmiljøet rundt seg. Hun profilerer klubben på en svært bra måte, og vi i Sørild er stolte over å ha Ingvild som utøver.

Tvillingbrødrene Mads og Tomas Mathisen fra Risør seilforening er Norges beste seilere i sin klasse, og er et par som satser tungt på å nå resultater i både OL og VM i årene fremover med støtte fra seilforbundet. Av resultater kan nevnes tre NM-gull, sølv i EM, seier i norgescup, 7. plass i Europacupen og tredjeplass i junior-VM. Mads og Tomas trener mer enn alle andre både «til lands og til vanns», og er virkelig seriøse idrettsutøver i alt de foretar seg. I tillegg er de gode forbilder for andre utøvere, og viser gode sportslige holdninger. De har tidligere blitt tildelt Risør Kommunes talentstipend to ganger og vært nominert til «Årets lag/team» på Idrettsgalla Sør. Tvillingene fikk samlet 45.000 kroner i stipend.

Markus Olimstad, Åmli, er medlem i K-Town Brettgruppe i Tveit IL, Kristiansand. Han er den høyest profilerte snowboardkjøreren fra Sørlandet, og er en av Sørlandets stoltheter når det kommer til vinter sport. Markus har medaljer i nasjonale og internasjonale mesterskap, pallplasser i Worldcup-konkurranser og vinner av prisen «Årets gjennombrudd» under årets Snowboard-Award i regi av Snowboardforbundet. Han har vært med som hjelpetrener i Tveit skisenter, og han har deltatt på de lokale treningene. K-Town brettgruppe er stolte over å ha en så positiv og hjelpsomt forbilde på laget.

Mathias Berntsen, Dristug IL, et ungt lovende talent fra Åmli. Han har vært aktiv både på fotballbanen og volleyballbanen, men satser nå for fult på sandvolleyball. Av resultater kan nevnes gull i nasjonale mesterskap, pallplasser i andre nasjonale konkurranser, toppet med gull i EM for juniorer.

Mathias er en utøver som inspirerer og motiverer både barn, unge og voksne. Når han er hjemme, stiller han gjerne opp som trener for de minste og deltar aktivt på treninger for de som er litt eldre. Han er god til å videreformidle sin kunnskap og tanker om teknikk og spillet, i tillegg til at han inkluderer alle, uavhengig av alder og nivå. Hans seriøsitet, fokus og gnist på volleyballbanen er med på å løfte kvaliteten på treningene og prestasjonsnivået til de andre utøverne. Mathias er god til å gjøre medspillerne gode.

Mathias viser mye idrettsgleden på banen, ikke bare etter seier, men også etter gode prestasjoner. Dette er svært gøy å se. Selv om Mathias elsker å vinne, er han veldig opptatt av rettferdighet og fair play, og han kan applaudere gode handlinger fra motstanderen.

PS! Fra Telemark fikk Mikael Gunnulfsen (langrennsløper fra IF Ørn i Skien) og Iselin Maria Moen Solheim (bryter fra Snøgg Notodden) hvert sitt idrettsstipend på 45.000 kroner.