Med en stillingsbrøk fordelt på landslaget, lokalpolitikken og skikretsen på henholdsvis 60, 40 og 20 prosent, kan det bli travle dager.

– Det er et puslespill, men det går brukbart. Vi lever jo i en digital tidsalder, så mange arbeidsmøter kan for eksempel gjøres unna på Skype, forklarer Hans Blattmann, som i inneværende periode også har vært leder av planutvalget i kraftkommunen øverst i Setesdal.

Han vokste opp i Kristiansand. Som sønn av tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er han flasket opp med politikk, og ble første gang valgt inn i kommunestyret i Bykle i 1995, for Arbeiderpartiet. Og om velgerne vil, er han klar for en ny periode både i kommune og fylke.

Begynte som lærer ved skigymnas

I ungdommen var han aktiv alpinist i kristiansandsklubben Fagen32. Interessen for helse og aktivitet førte til en bachelor i helselære og biologi ved Norges idrettshøgskole og topptrenerutdannelse ved daværende Agder Distriktshøgskole. Kanskje settes også sluttstrek for masteren i idrettsvitenskap ved UiA.

Som trener for landslaget og kretsen tilbringer Hans Blattmann mye av året utendørs.  Foto: Agder og Rogaland Skikrets

Etter studier ble det jobb som lærer, først ved skigymnaset i Sirdal, deretter Hovden. Ved sistnevnte var han også daglig leder i noen år.

På begynnelsen av 2000-tallet tok han et avbrekk fra læreryrket, med to sesonger som trener for det norske kvinnelandslaget i alpint. Kretstrener i alpint for Agder og Rogaland Skikrets har han vært siden 2012.

– Å jobbe med hjertet

Før sesongen 2016–2017 overtok Blattmann som landslagssjef for para-alpint. Det har vært en suksesshistorie med Jesper Saltvig Pedersende som flaggskip. Sitteski-utøveren tok gull og bronse under de paralympiske vinterleker i 2018. I vinterens para-VM ble det to sølv og to bronse. Han har så langt 12 Wold Cup-seire og sammenlagtseier i verdenscupen to år på rad.

– Det er ikke flaks, men resultatet av hard jobbing, slår landslagssjefen fast.

Jesper Saltvik Pedersen har de to siste sesongene tatt gull og bronse i Para vinter-OL 2018 i Pyeongchang i Sør-Korea, fire medaljer i årets VM, totalt 12 seire i World Cup og to sammenlagtseire i verdenscupen.  Foto: Luc Percival
Jesper Saltvik Pedersen tok fire medaljer i Para VM Alpint 2019 som ble arrangert i slovenske Kranjska Gora og italienske Sella Nevea. Bak står trenerteamet Synne Sofie Stangeland og Hans Blattmann, foran utøverne Jesper Saltvik Pedersen (t.v.) og Marcus Grasto Nilsson.Privat Foto: Privat

Bortsett fra noe praktisk tilrettelegging, mener han det ikke er noen forskjell på å trene funksjonshemmede kontra funksjonsfriske.

Hans Blattmann og Jesper Saltvik Pedersen på Idrettsgalla 2019 i DNB Arena i Stavanger i januar, der Saltvik Pedersen ble kåret til Årets mannlige funksjonshemmede utøver. Foto: Privat

– Det er den samme innstillingen, og handikap er ikke noe tema. Det handler om å optimalisere potensialet. Det er et høyt nivå og du må trene hardt. Det er det samme fokuset. Og vi ønsker å dra kulturen som er bygget opp i norsk alpint inn i para-alpint. I det ligger det å trene mye for å bli best, sier han.

Dagens landslagstropp er liten, med bare to utøvere. I tillegg kommer et utviklingslag med to løpere og tre løpere med treningsstatus.

– Målet er å få fram nye utøvere og bygge laget større. Rekruttering av nye parautøvere blir best gjennom inkludering i lokale idrettslag. Det er her løperne blir best ivaretatt og hvor man kan nå ut til alle, hevder Blattmann.

Sesongoppkjøringen begynte allerede i midten av april. Her er Jesper Saltvik Pedersen på treningssamling ved Folgefonn Sommerskisenter i Jondal i juni. Foto: Einar Witteveen, Norges Skiforbund

Forberedelsene til ny sesong begynte allerede i april. Å reise verden rundt og bo i koffert har blitt en livsstil.

Jesper Saltvik Pedersen har vunnet verdenscupen sammenlagt to år på rad. Fra venstre Hans Blattmann (hovedtrener), Jesper Saltvik Pedersen, Synne Sofie Stangeland (trener) og utøver Marcus Grasto Nilsson ved premieutdeling i La Molina i Spania i år. Foto: Privat

– Jobben gir meg mye; det å kunne jobbe med utøvere som vil mye, som vil prestere på høyt nivå. Man må kjenne på trykket og jobbe med hjertet, rett og slett, sier treneren.

Vil bli best

– Hans er utrolig dedikert, en som alltid skal gjøre alt 100 prosent. Det er perfekt å ha med en som tar ansvar for alt i både trenings- og rennsammenheng, mener Jesper Saltvik Pederse, kåret til Årets mannlige funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen i år.

Treningssamling ved Alpincenter Hamburg-Wittenburg i Tyskland i slutten av august. Kjell Inge Eidsaunet (f.v.), Marcus Grasto Nilsson, Jesper Saltvik Pedersen og Thomas Daae. Foto: Privat

20-åringen, som representerer Plogen Skiklubb i Haugesund, kjenner Blattmann godt fra tiden i kretsen.

Paraalpinisten fra Åkrehamn på Karmøy var to og et halvt år da han første gang prøvde seg i bakken, i Røldal der familien har hytte, med faren som holdt i barneselen bak. Selv om han var innom både friidrett, håndball og var fotballdommer, var det alpint som fenget.

Ved siden av studier i statsvitenskap i Oslo, trener Saltvik Pedersen flere timer daglig og vil ha 70 dager på ski før første europacuprenn i Pitztal i Østerrike i desember. Kommende sesong er uten de store mesterskap, men trener og utøver deler samme ambisjon: Seier i hvert renn.